Naslovna / Ishrana

Može li šargarepa da pomogne jetri da bude zdravija

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 06. 03. 2023.

Laboratorijske studije otkrile su da beta-karoten može da utiče na sprečavanje oštećenja jetre uzrokovanog alkoholom, a vlakna iz šargarepe preveniraju pojavu masne jetre

jetra Šargarepa je jedan od glavnih izvora karotenoida zvanih beta-karoten, koje telo pretvara u vitamin A Foto: Shutterstock

Jetra i njena optimalna funkcija umnogome zavise od unosa hranljivih materija koje unosimo. Ako joj damo veću nutritivnu podršku, možemo biti sigurni da će dobro metabolisati hranu i efikasnije eliminisati toksine.

Šargarepa i zdravija jetra – u čemu je tajna ove povezanosti

Balansirana ishrana sa dobro odabranom kombinacijom vitamina, minerala i drugih korisnih jedinjenja takođe pomaže jetri da se regeneriše i stvara nove, zdrave ćelije ćelije, kažu u National Liver Foundation. Njihovi stručnjaci sugerišu i namirnice koje zadovoljavaju sve ove potrebe, uz druge zdravije životne navike. To su, poznato je, fizička aktivnost, izbegavanje alkohola i duvana, fizička aktivnost.

Visoko na listi nalazi se šargarepa, koja zahvaljujući svom sastavu ima više blagotvornih dejstava na našu jetru. Potrebne i korisne hranljive materije kao što su vlakna i antioksidansi, direktno utiču na bolje zdravlje i funkciju jetre.

Karotenoidi uz šargarepe: kako jetra reaguje na njih

Šargarepa je jedan od glavnih izvora karotenoida zvanih beta-karoten, koje telo pretvara u vitamin A. Oni u dobroj meri doprinose zdravlju jetre. Budući da jetra proizvodi žuč, zaduženu za sintetisanje i uklanjanje otpadnih materija, jasno je koliko je ovaj proces važan. Žuč ostaje u jetri ili žučnoj kesi sve dok masnoće ne uđu u tanko crevo i ne pokrenu njegovo oslobađanje. Karotenoidi su rastvorljivi u mastima, pa tako dok jedemo šargarepu dolazi do stimulacije žuči da bolje fluktuira i uklanja otpadne materije.

Laboratorijske studije otkrile su da beta-karoten može da utiče na sprečavanje oštećenja jetre uzrokovanog alkoholom, prema studiji objavljenoj u časopisu „Hepatobiliary Surgery and Nutrition„.

Vlakna smanjuju opterećenje koje ovaj organ trpi svakodnevno

Vlakna pomažu jetri da radi punim kapacitetom, zaključuju stručnjaci American Liver Foundation. Nerastvorljiva vlakna utiču na toksine iz digestivnog trakta, osiguravaju da se efikasnije eliminišu i smanjuju stres koji opterećuje jetru, jer mora da bude aktivna neprekidno.

I rastvorljiva vlakna doprinose zdravijoj jetri. Pojedine laboratorijske studije su pokazale da su rastvorljiva vlakna smanjila količinu masnoća u jetri, prema „Journal of Nutrition“. Naime, višak masnoća oštećuje jetru i može da napravi problem bez obzira da li pijete alkohol ili ne, a masna jetra je jedna od češćih bolesti ovog organa.

U jednoj manjoj šargarepi nalazi se nešto manje od 10 procenata preporučenih dnevnih vrednosti vlakana, koja bi trebalo da unesemo.

Antioksidansi ključni za razlaganje i izbacivanje toksina, kao i borbu sa slobodnim radikalima

U procesu razlaganja toksičnih supstanci, jetra nailazi na molekule zvane slobodni radikali. Oni oštećuju zdrave ćelije. Kada unosimo hranu koja ih sadrži, pomažemo jetri da bolje neutrališe slobodne radikale. Iz jedne velike šargarepe možemo da dobijemo dobru količinu dva važna antioksidansa – vitamina C i vitamina E. Zaključci laboratorijskih studija kažu da beta-karoten u kombinaciji sa antioksidantima iz šargarepe takođe povećava ukupne nivoe antioksidanata u jetri. I taj rad je objavljen u časopisu „Journal of Nutrition“.

Važnost vode u raznim procesima koje obavlja jetra

Jetra filtrira i skladišti krv, pri čemu se oko 10 do 15 procenata ukupne zapremine krvi nalazi upravo u njoj. Tečnosti iz krvi cirkulišu delovima jetre u kojima se formira limfa. Da bi se održala odgovarajuća zapremina i gustina svih ovih tečnosti, potrebna nam je odgovarajuća količina vode i da stalno budemo hidrirani. Nedostatak tečnosti opterećuje jetru. Dvadeset posto potrebne dnevne tečnosti dolazi nam iz hrane koju jedemo, a gotovo 90 procenata šargarepe čini upravo voda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo