Naslovna / Ishrana

Put do mršavljenja brži uz jutarnje navike za gubitak težine

Priredio/la: S.St.|9:00 - 29. 07. 2023.

Brže ostvarite svoj cilj tako što ćete uključiti jutarnje navike za gubitak težine koje su predložili stručnjaci

put do mršavjenja džoging Trčanje i druge kardio vežbe ujutru mogu dovesti do bržeg gubitka težine Foto Shutterstock

Put do mršavljenja nije lak. S pravom se veruje da ono što prvo uradimo ujutru postavlja ton i raspoloženje za ceo dan. Slično pravilo važi i za strategije gubitka težine. Svoj cilj možemo postići samo pravilnim spajanjem vežbanja, ishrane i promena životnih navika. Ako ne uspemo da značajno prilagodimo bilo koji od ovih parametara, biće nam teško da skinemo dodatne kilograme sa svog tela. Dok vežbe i dijeta pomažu u kontroli težine, neke manje promene u jutarnjim ritualima mogu ubrzati ceo proces. Nekoliko studija pokazalo je da neke zdrave jutarnje navike kao što su rano buđenje i jutarnje vežbanje mogu pomoći da brže smršamo, piše HealthShots.

Zdrave jutarnje navike za efikasniji put do mršavljenja

Sagorevanje kalorija ključni je faktor u održavanju zdravog načina života. Uključivanjem manjih zdravih jutarnjih navika ustanovićemo dobar primer za ostatak dana i ubrzati svoj metabolizam sagorevanjem kalorija rano ujutru.

Nabanita Saha, glavni klinički dijetetičar u Manipal Hospital, Old Airport Road, Bangalor, ima nekoliko saveta koji mogu da daju vidljive rezultate ukoliko ih se pridržavamo.

1. Pijte vodu i budite hidrirani

Kada ujutru ustanete iz kreveta popijte čašu vode. Pijenje dovoljno vode pomaže da se ubrza vaš metabolizam i takođe je od suštinskog značaja za opšte dobro. Za dodatno ubrzanje metabolizma u vodu ubacite krišku limuna ili nekoliko kapi jabukovog sirćeta – kaže Saha.

2. Uvedite intervalni trening visokog intenziteta (HIIT)

Ova vrsta treninga može nam pomoći da sagorimo mnogo kalorija kada je uključimo u našu jutarnju rutinu. Kratki setovi teških vežbi sa brzim periodima odmora tokom vežbi. Ovo pomaže u sagorevanju kalorija tokom vežbanja i održava brz metabolizam dugo nakon završetka treninga.

3. Jedite dobro zaokružen doručak

– Postoji razlog zašto se doručak često naziva najvažnijim obrokom u danu. On obezbeđuje  energiju koja nam je potrebna za dan koji je pred nama. Jedući dobro izbalansiran doručak kasnije možemo da izbegnemo prejedanje. Da bismo nahranili svoje telo i održali aktivan metabolizam, u svojoj ishrani treba da pomešamo složene ugljene hidrate, zdrave masti i proteine – savetuje Saha.

4. Birajte hranu bogatu proteinima

Odabir hrane bogate proteinima može sagoreti više kalorija, jer proteini zahtevaju više energije za varenje nego masti ili ugljeni hidrati. Nemasno meso, grčki jogurt, svježi sir i jaja su sjajni izvori proteina.

5. Začinite i zaljutite svoju hranu

Saha predlaže da začinite svoju hranu dodavanjem kajenskog bibera, đumbira ili cimeta u jutarnje obroke kako biste pomogli u jačanju metabolizma i sagorevanju više kalorija. Ovi začini su termogeni, što znači da povećavaju toplotu tela i otežavaju varenje.

6. Pijte zeleni čaj ili crnu kafu

Kofein u svakom od ovih napitaka ima potencijal da privremeno ubrza vaš metabolizam. Oni takođe sadrže antioksidante koji imaju nekoliko pozitivnih efekata na zdravlje. Samo vodite računa o alergijama ili zdravstvenim problemima koji bi mogli da zahtevaju ograničavanje ili izbegavanje kofeina.

7. Krećite se

Već od samog jutra pokrenite svoje telo. Ovo pomaže u ubrzavanju metabolizma i sagorevanju više kalorija tokom dana, bilo da je u pitanju brza šetnja, trčanje, biciklizam ili brzi režim u teretani – kaže Nabanita Saha.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Miodrag
0:58, 30. 07. 2023.
Odgovori

Sve to je lepo samo plate za sve ovo MRSAVE

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo