Naslovna / Ishrana

Lubenica i đumbir: Prednosti i mane osvežavajućeg vitaminskog koktela

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 11. 07. 2023.

Zanimljiv ukus, hidratantna svojstva i obilje vitamina i zaštitnih supstanci čine ovaj napitak veoma korisnim, a posebno je zanimljivo da se preporučuje ženama u menopauzi

Lubenica i đumbir Osvežavajuća vitaminska „bomba“ Foto: Shutterstock

Lubenica i đumbir mogu da budu osnova za izuzetno zdrav osvežavajući letnji napitak, a sve njihove zdravstvene koristi treba tretirati ne samo kao rashlađenje i osveženje. Naime, ove dve namirnice imaju odličan nutritivni profil, a kako se lubenica pretežno sastoji od vode, dobra hidratacija je zagarantovana.

Šta sve sadrže lubenica i đumbir od korisnih sastojaka

Lubenica se gotovo u celosti sastoji od vode (oko 92 odsto). U njoj je velika količina vitamina A i C, kao i vitamina B6. Ovo omiljeno letnje voće je riznica antioksidanata, pre svega likopena, aminokiselina i minerala, ali i proteina. U njoj ima i kalijuma. Likopen je prirodno jedinjenje koje ovom povrću daje boju, a u lubenici ga ima više nego u paradajzu. Istraživanja ga dovode u vezu sa prevencijom brojnih vrsta karcinoma kao i zaštitom kostiju i srca. Uz to, lubenica je niskokalorijsko povrće, koje ne sadrži masnoće, holesterol i natrijum a ima dosta beta-karotena i fenolnih antioksidanata.

Gingerol je najvažniji bioaktivni sastojak đumbira sa antiinflamatornim i antioksidativnim efektima. Đumbir sadrži veliku količinu antioksidanata, baš kao i lubenica. Pomaže u smanjivanju edema, a studije pokazuju da jedinjenja iz đumbira mogu usporiti rast malignih ćelija kod kolorektalnog raka, karcinoma želuca i jajnika. Đumbir pomaže u ragulisanju niova „lošeg“ ili LDL holesterola i utiča ne probavu, jer sadrži vlakna.

Za koje bolesti su lubenica i đumbir dobra preventivna ishrana a kod kojih stanja pomažu

Beta karoten je u lubenici zastupljen u zavidnoj količini u odnosu na drugo povrće. Koristan je za naš imunitet i smanjenje oksidativnog stresa, za zdravlje kože i očiju. Istraživanje iz American Journal of Hypertension navodi dobre efekte ekstrakata lubenice u smanjenju hipertenzije i snižavanju krvnog pritiska kod gojaznih odraslih osoba.

Zanimljivo je da se lubenica preporučuje i ženama u menopauzi zbog opšteg uticaja na zdravlje, nižeg krvnog pritiska i zdravijih arterija. Dobra je za varenje, a vitamin C pospešuje proizvodnju kolagena. Vitamin A je neophodan da bi nam koža i kosa bili zdraviji.

Đumbir je efikasan kod prehlade, visoke temperature, nadražajnog kašlja, poteškoća sa varenjem. Pojedine studije kažu da utiče i na smanjenje nivoa šećera u krvi, kao i da sprečava nastanak tromba. Materije iz svežeg đumbira pomažu telu da odbaci patogene mikroorganizme, poput ešerihije koli, šigele i respiratornog sinicijalnog virusa (RSV). Gingeroli sprečavaju rast oralnih bakterija, izazivača parodontoze i infekcija desni. Iskustva kažu da pomaže i kod mučnina koje izaziva hemoterapija.

Korišćenje korena đumbira može ublažiti bolove u mišićima i kostima, ako se uzima oralno ili privija na bolna mesta.

Mane ove kombinacije

Nijednu namirnicu ne treba konzumirati u preteranim količinama. U slučaju lubenice moguća je alergija na likopen. Ako jedemo više od 30 mg likopena dnevno može doći do mučnine, dijareje i problema sa varenjem. Osobe koje imaju hiperkalemiju (višak kalijuma u ​​krvi), ne treba da konzumiraju više od dva parčeta lubenice dnevno. Lubenica sadrži dosta prirodnog šećera, pa bi osobe sa djabetesom ipak trebalo da je konzumiraju uz oprez.

Iako đumbir pomaže da se u trudnoći smanji mučnina, trudnice blizu porođaja ili osobe koje su imale pobačaj ne bi trebalo da ga uzimaju. Isto važi i za dojilje. Osobe koje imaju insulinsku rezistenciju i dijabetes mogu da konzumiraju đumbir, ali takođe u razumnim količinama. Đumbir može da uspori zgrušavanje krvi pa se tako ne savetuje da ga osobe na antikoagulantnoj terapiji koriste kao dodatak ishrani. Moguće su modrice i krvarenja.

I osobe sa kamenom u bubregu, povišenim krvnim pritiskom i niskim indeksom telesne mase (BMI) trebalo bi da pitaju stručnjaka da li je u redu da konzumiraju đumbir. Alegrija na đumbir se javlja retko, ali je moguća.

Kako pripremiti napitak od lubenice i đumbira

Jednostavno, a možete upotrebiti i maštu.

Lubenicu secite na kocke pa blendirajte. Đumbir rendajte ili secite na kolutove. Poželjno je dodati kockice ili mrvice leda. Osobe koje vole da eksperimentišu sa koktelima ponekad upotrebe i malo bibera. Oni koji nemaju probleme se šećerom u krvi mogu da dodaju kašičicu meda. Ukrasite listićima nane koje takođe možete iseckati u sam napitak.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo