Korona

Kako deluje Pfizer vakcina koja je odobrena za primenu u Velikoj Britaniji?

Priredio/la: V. M. B./I.R.

Vakcina deluje tako što u telo unosi genetski materijal, nazvan mRNK, koji sadrži uputstva za pravljenje takozvanog "spike" proteina korona virusa

Vakcina protiv korona virusa je efikasna 95 odsto, tvrde proizvođači Fajzer i Biontek Foto: Shutterstock

Velika Britanija odobrila je upotrebu vakcina kompanija „Fajzer “ i „Biontek“ i one će moći da se koriste već sledeće nedelje. Biontek i Fajzer su nakon kliničkog ispitivanja saopštili  da je stopa efikasnosti njihove vakcine od 95 odsto, prenosi theguardian.com.

Tehnologija mRNA, (skraćenica od messenger RNA), novina je među vakcinama

Fajzerova i Biotek vakcina  je mRNK vakcina – za koju je korištena najsavremenija tehnologija. Vakcina deluje tako što u telo unosi genetski materijal (kod), nazvan mRNK, koji sadrži uputstva za pravljenje takozvanog „spike“ proteina korona virusa.

Kao odgovor na ove proteine, aktivira se imunološki sistem – odgovor koji nudi zaštitu ukoliko naiđemo na sam virus.

Poređenja radi, konvencionalne vakcine sadrže inaktivirani virus ili proteine tog virusa koji kada se ubrizga u organizam pokreće imuni odgovor.

Foto: Eklinika

Brže i lakše za proizvodnju

Iako su se mRNK vakcine razvijale nekoliko godina za viruse, uključujući grip, citomegalovirus, HIV, besnilo i ziku, dolazak covid 19 je ubrzao proces.

Prednost mRNK vakcina je u tome što se potencijalno brže razvijaju i lakše se proizvode od nekih drugih tehnologija.

Drugi kandidati za mRNA za covid-19 su u fazi izrade u Moderni u SAD, u CureVac-u u Nemačkoj i Imperial Koledž London u Velikoj Britaniji.

Fajzerova i Biontekova vakcina donosi logističke izazove, jer vakcina mora da se čuva i transportuje na oko -70 stepeni Celzijusa.

Da bi se vakcina održala na potrebnoj ultra niskoj temperaturi, doze će biti spakovane pod posebnim uslovima i stavljene u kontejnere. Fajzer tvrdi da ove kutije  drže vakcinu na tačnoj temperaturi 10 dana.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.