Naslovna / Prirodna medicina

Celer i limun: Napravite prirodni napitak za čišćenje masnoća iz tela

Priredio/la: I. V. |11:00 - 18. 08. 2023.

I holesterol i trigliceridi su masnoće u krvi, a kada nivoi ovih lipida postanu previsoki, mogu da povećaju rizik od srčanog i moždanog udara. Međutim, lekoviti napici mogu da pomognu jer deluju kao antigliceridi

celer Celer i limun se, na primer, smatraju prirodnim antigliceridima Foto: Shutterstock

Celer i limun su dva sastojka koji u kombinaciji deluju kao antigliceridi s obzirom na to da mogu da snize nivo masnoća u organizmu. Trigliceridi su, pored visokog holesterola, najzaslužniji za pojavu srčanih bolesti i predstavljaju vrstu masti (lipida) koja se nalazi u krvi. Sve što čovek jede i sve kalorije koje unosi u organizam telo ne iskoristi odmah već ih pretvara u trigliceride, koji se skladište u masnim ćelijama. I holesterol i trigliceridi su masnoće u krvi, a kada nivoi ovih lipida postanu previsoki, mogu da povećaju rizik od srčanog i moždanog udara.

Celer i limun su prirodni antigliceridi

Trigliceridi su glavni izvor energije i neophodni su za dobro zdravlje čoveka. Ali, ako u krvi ima previše ovih masnoća, to automatski povećava rizik od srčanih bolesti. Visok nivo triglicerida doprinosi riziku od bolesti srca i krvnih sudova, a vrlo visok nivo triglicerida može da uzrokuje ozbiljna medicinska stanja kao što je pankreatitis. Osim propisane terapije, nivo triglicerida može da se smanji i uz pomoć prirodnih lekova. Celer i limun se, na primer, smatraju prirodnim antigliceridima i ove dve namirnice mogu da pomognu u snižavanju masnoće u organizmu tako što pročišćavaju organizam nakon obilnih obroka.

Kako se priprema prirodni lek od celera i limuna

Kao i kod mnogih stanja, koja uzrokuju nakupljanje masnoća u krvi, promena ishrane i načina života su polazna tačka za početak lečenja, a stručnjaci navode da trigliceridi obično brzo reagiraju na promenu hrane, na primer. Tako deluju i na domaći napitak od celera i limuna, koji se smatra jednim od najefikasnijih prirodnih lekova za snižavanje masnoća u telu, ali i za čišćenje organizma. Sok od limuna, zahvaljujući velikoj količini vitamina C i mineralnih soli deluje kao detoksikacijsko sredstvo jer oslobađa od toksina i pročišćava krv, neutrališe kiselost krvi i normalizira tonus (napetost) kapilarnih zidova.
Za napitak od celera i limuna, koji reguliše nivo triglicerida, potrebno je:

400 g celera (koren i list)
1 kg limuna
2 litara vode.

Priprema: Dobro oprati listove celera, a koren oljuštiti i oprati. Koren celera izrendati „na sitno“. Plodove limuna dobro oprati (može soda bikarbonom). Limun oljuštiti nožem za ljušćenje krompira kako bi se otklonio gorak beli deo ploda. U veći lonac staviti 2. litara vode, pa u vodu dodati izrendan koren celera, listove celera i limunovu koru. Smesu kuvati na jačoj vatri i kada provri kuvati još 20 minuta na slabijoj vatri. Skuvane sastojke poklopiti i ostaviti da se ohladi najmanje 6 sati, a najbolje je da odstoji preko noći. Sa oljuštenih plodova limuna odstraniti belu koru i cele ih izmiksati. Vodu sa celerom i limunovom korom dobro procedite i u proceđenu tečnost dodati limunov sok. Zatim još jednom procedite sjedinjenu smesu i sipajte je u sterilisane staklene flaše ili tegle. Odložiti napitak na hladno mesto, najbolje u frižider.
Antitriglicerid napitak od celera i limuna piti 3 puta dnevno, pre jela, po 100 ml.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo