Naslovna / Prirodna medicina

Čaj od cveta divizme može da olakša 5 respiratornih problema s kojima se susrećemo tokom zime

Ivana Vuskovic|11:00 - 11. 12. 2023.

Aktivni sastojci cveta divizme kao što su tanini, flavonoidi, fenil karbonske kiselina, inulin, soli silicijuma, etarsko ulje… pokazali su protivupalno, antiseptično, antiviralno i analgetično delovanje

čaj od divizme Čaj od cveta divizme preporučuje se kod bakterijskih i virusnih infekcija disajnih organa, kašlja i bronhitisa, kao i za olakšavanje iskašljavanja Foto: Shutterstock

Čaj od cveta divizme (Verbascum) vekovima se koristi u narodnoj medicini za lečenje različitih zdravstvenih stanja – od  problema sa varenjem, respiratornih tegoba do kožnih bolesti. Danas se listovi i cvetovi divizme često konzumiraju u obliku kapsula, praha ili čaja. Cvet divizme sadrži tanine, flavonoide, fenil karbonske kiseline, iridoide, saponozide, diterpene, inulin, sluzi, soli silicijuma i etarsko ulje, a ovi aktivni sastojci pokazali su protivupalno, antiseptično, antiviralno i analgetično delovanje.

Čaj do cveta divizme deluje kao ekspektorans

Kroz istoriju se čaj od cveta divizme koristio za lečenje respiratornih problema kao što su:

  • prehlada
  • kašalj
  • bronhitis
  • promuklost
  • tonzilitis.

Divizma se smatra ekspektoransom – lekom koji podstiče i ubrzava uklanjanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva što objašnjava njenu upotrebu u lečenju respiratornih problema. Kao ekspektorans divizma radi na uklanjanju zagušenja disajnih puteva tako što proređuje i opušta sluzokožu u njima. Lekovita jedinjenja divizme stvaraju sluz koja oblaže iritiranu sluzokožu organa za varenje i disajnih organa i razređuje gust bronhijalni sekret čime se olakšava iskašljavanje.

Smirujući upalu, divizma može da pomogne mišićima u disajnim putevima da se opuste, potencijalno olakšavajući poteškoće sa disanjem.

Za šta se koristi čaj od cveta divizme?

Čaj od cveta divizme preporučuje se kod bakterijskih i virusnih infekcija disajnih organa, kašlja i bronhitisa, kao i za olakšavanje iskašljavanja. U narodnoj medicini, upotreba se preporučuje i za ublažavanje reumatskih tegoba, kod migrene, kao i kod proliva izazvanih upalom crevne sluzokože. Za spoljnu upotrebu, čaj od cveta divizme preporučuje se za ispiranje kod upale sluzokože usta i grla. S obzirom na to da nedostaju podaci o bezbednosti, upotreba čaja od cveta divizme ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja.

Divizma ima antivirusna i antibakterijska svojstva

Studija objavljena u  Biology 2021. godine izdvojila je da divizma sadrži sluzi sa demulcentnom aktivnošću. Demulcent je supstanca koja formira umirujući film preko sluzokože, smanjujući bol i upalu. Pored toga, postoje dokazi da divizma može da pomogne u suzbijanju kašlja tako što deluje na centar za kašalj u mozgu ili na receptore za kašalj u respiratornim putevima. Međutim, većina dosadašnjih studija sprovedena je na životinjama ili u laboratorijama, a ne na ljudima, i sve su pokazale da divizma ima antivirusna i antibakterijska svojstva.

Antivirusna svojstva
Laboratorijske studije pokazuju da divizma može da pomogne u zaštiti od nekoliko virusa, uključujući herpes i grip tip A.  Influenca A je najčešći tip virusa gripa i odgovoran je za najteže simptome. Herpes je uobičajena infekcija koja se često širi kontaktom kože na kožu. On izaziva bolne plikove ili čireve u ustima ili genitalijama. Međutim, potrebne su dalje studije na ljudima kako bi se utvrdio stvarni efekat divizme na ove viruse.

Antibakterijska svojstva
Divizma takođe može da ima antibakterijska svojstva koja mogu da zaštite od određenih vrsta bakterijskih sojeva, posebno onih koji su uključeni u razvoj respiratornih infekcija. Na primer, jedno istraživanje je istaklo potencijal biljke s obzirom na to da deluje na Streptococcus pyogenes, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniaeStaphylococcus aureus i  Staphylococcus epidermidis. Stafilokok bakterije mogu da izazovu niz infekcija kostiju, krvotoka, kože i unutrašnje obloge srčanih komora i zalistaka, a može da dovede i do upale pluća i trovanja hranom. Pored toga, studije su otkrile da ekstrakt divizme efikasno smanjuje rast nekoliko sojeva bakterija, pri čemu je Bacillus cereus najosetljiviji na antibakterijska dejstva ekstrakta.  Bacillus cereus je patogen koji se nalazi u zemljištu, na povrću i u mnogim prerađenim i sirovim namirnicama. Kada se unese u organizam može da izazove trovanje hranom što se sve dodatnim studijama mora potvrditi.

Svojstvo smanjenja upale
Upala je deo normalnog odgovora tela na infekciju. Istraživanja pokazuju da hronična upala može da dovede do dijabetesa, srčanih bolesti, raka i drugih hroničnih oboljenja. Čaj od divizma je bogat izvor flavonoida, uključujući luteolin, kvercetin i apigenin za koje je proučavano da smanjuju upale u telu. Nedavna studija na životinjama otkrila je da verbaskozid, jedno od glavnih jedinjenja divizme, može da pomogne u lečenju osteoartritisa smanjenjem upale i otoka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo