Naslovna / Prirodna medicina

Narodni melem od 5 sastojaka kojim se može ublažiti prehlada

Priredio/la: I. V. |11:00 - 28. 02. 2024.

Prehladu obično prati nadražaj sa kijanjem i suvim kašljem, a kasnije upala može da se spusti i na bronhije. Ono što je važno je da se prehlada ne leči antibioticima

prehlada Lečenje prehlade podrazumeva odmaranje, dosta toplih napitaka Foto: Shutterstock

Prehlada je uobićajeni problem tokom zimskog perioda kada dosta vremena provodimo u zatvorenom prostoru, idealnom za razmenu, odnosno prenos virusa. Kod prehlade ili kijavice, prvo se javlja osećaj suvoće i pečenja u nosu, a nakon toga nastaje bistra i serozna sekrecija iz nosa, zapušenost nosa i otežano disanje, a nekada i povišena telesna temperatura. Prehladu obično prati nadražaj sa kijanjem i suvim kašljem. Kasnije, upala može da se spusti na bronhije, a kašalj postaje „zreo“ praćen iskašljavanjem.

Prehlada se leči odmaranjem, a ne antibioticima

Lečenje prehlade podrazumeva odmaranje, dosta toplih napitaka koji će pomoći u rehidrataciji organizma. Lekari ističu da je pogrešno za lečenje prehlade upotrebljavati antibiotike, s obzirom na to da su ti lekovi nemoćni protiv virusa koji su uzročnici prehlade. Antibiotici su antimikrobni lekovi koji se isključivo propisuju kod bakterijskih infekcija i nemaju željeni efekat na druge uzročnike infkecija, pa ni na viruse, koji jesu najčešći uzročnici aktuelnih infekcija disajnih organa.

Eliksir za ublažavanje prehlade i jači iminitet

Pored odmora i toplih napitaka, za umirenje prehlade mogu da se koristi i narodni eliksiri koji jačaju imunitet i smiruju inflamaciju. Jedan od delotvornih narodnih melema je eliksir od 5 sastojaka – vode, cimeta, đumbira, meda i limuna.

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • dve kašičice mlevenog cimeta
  • jedna kašika meda
  • jedna kašičica narendanog svežeg đumbira
  • tri kašike svežeg soka od limuna.

Priprema:
Uveče pre spavanja u 200 mililitara vrele vode stavite dve manje kašike cimeta u prahu i jednu veliku kašiku meda. Zatim unutra dodajte i jednu kašiku sveže narendanog đumbira, tri kašike  soka od limuna i sve zajedno poklopite tacnoicom i ostavite da odstoji.
Nakon što je napitak stajao poklopljen pola sata, popijte pola od onoga što ste pripremili, a drugu polovinu ostavite i dalje oda stoji.
Ujutro popijte drugu polovinu napitka, a preporučljivo je da to bude na prazan želudac.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo