Medicinski informativni portal
Naslovna / Prirodna medicina

Za ekceme na koži i zaceljenje rana i ožiljaka najviše se koristi melem od nevena

Priredio/la: I. V.
12:00 - 23. 01. 2021.

Neven ili kalendula često će se naći na spisku sastojaka kozmetičkih preparata jer doprinosi opštem poboljšanju stanja kože, a veoma je lekovit i čaj i melemi ove biljke koja zaceljuje i „žive“ rane

neven kalendula Osim što je izuzetno lekovit, neven može i da predskaže vreme Foto: Shutterstock

Za razliku od mnogih drugih, neven ili kalendula je biljka koja potiče sa evropskog kontinenta. Zbog višestrukih lekovitih svojstava u prirodnoj medicini koristi se još od 12. veka, od kada i datira beleška da treba gajiti neven sa krupnim, odnosno „duplim“ cvetovima intenzivno narandžaste boje, jer su traženiji od sitnijih bledožutih cvetova. U narodu se kaže da neven može da predskaže vreme i najavi vremensku prognozu. Ako cvetovi nevena ostanu zatvoreni posle sedam sati ujutru uočeno je da će u toku dana pasti kiša.

Bogatstvo minerala

U narodnoj medicini koriste se celi cvetovi i listovi nevena. Osušeni cvet nevena sadrži 5 odsto kaučuka, 0,02 procenata etarskog ulja, 5,3 odsto masnog ulja, oko 9 procenata smole, 8 odsto sluzi, 12 procenata šećera i 1.3 odsto proteina. Cvet nevena takođe sadrži i proteine, enzime, gorke supstance, saponine, palmitinsku, salicilnu i jabučnu kiselinu, soli fosforne kiseline i razne mineralne sastojke. Neven se najviše koristi u narodnoj medicini, kako za spoljašnju, tako i za unutrašnjnu upotrebu u obliku čaja, tinktura, masti i melema.

Zaceljuje „žive“ rane

Neven je u narodu čuven kao lek za rane koji se obično pripravlja u obliku masti i melema. Ima sposobnost da čisti rane i izaziva stvaranje novog granulacionog tkiva čime se pospešuje zaceljenje rana.  Čaj se koristi za lečenje organa za varenje – zapaljenje sluzokože želuca (gastritis), za lečenje čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu, zapaljenje creva, ali za umirenje proliva. Čaj od nevena može da pomogne u normalizaciji neredovnih menstruacija, poznat je i kao sredstvo za čišćenje krvi ukoliko se uzima duže vreme.

Čaj za bolnu menstruaciju

Ukoliko imate problem sa dismenorejom, odnosno bolnom menstruacijom koja vas onemogućava u obavljaju svakodnevnih aktivnosti, preporučuje se čaj od nevena koji može da pomogne.

Potrebno je 25 suvih cvetova nevena i litar vode

Suve cvetove nevena prelijte ključalom vodom, poklopite i procedite čaj posle 10 minuta. Čaj se pije 3 puta dnevno po šolja, ali obavezno pre jela. Ukoliko imate redoven, ali ipak bolne menstruacije, i možete da pratite datum kada će ciklus započeti, preporučuje se da čaj krenete da pijete 8 dana pre početka menstruacije.

Tinktura od nevena za obloge

S obzirom na svoja zaceljujuća svojstva neven se dosta koristi za pripremu obloga za rane, kontuzije, podlive, istegnute mišiće, čireve, kao i kod otvorenih rana nastalih usled digotrajnog pritiska ili ležanja (dekubitis).

Potrebno je šaka nevena i litar rakije prepečenice

Neven stavite u rakiju i ostavite da odstoji 5 do 6 nedelja. Dobijenu tinkturu sipajte u posebnu posudu, razblažite u prokuvanom vodom, i njom natopite gazu ili čisto pamučno platno i koristite kao oblog.

Čaj za lečenje ekcema

Neven je jedna od najzastupljenjij biljaka u kozmetičkoj industriji. Često ćete ga naći na spisku sastojaka kozmetičkih proizvoda, posebno onih za negu bebine kože, jer se pokazao kao odličan sastojak za opšte poboljšanje stanje kože.   Njegove esencije, etarska ulja i masti koriste se za negu i održavanja zdravlja kože. Takože, neven ima zaceljujuća, revitalizirajuća svojstva zbog je dobar izbor za lečenje raznih oboljenja kože pa i ekcema. Obolela mesta na koži možete da lečite oblogama od čaja nevena.

Potrebno je 5 suvih cvetova nevena i šolja vode

Suve cvetove nevena poparite ključalom vodom, poklopite i ostavite da stoji 10 minuta. zatim procedite. Na mesta na koži zahvaćena ekcemom stavite obloge od ovog čaja.

Mast od nevena za ožiljke

Ožiljke na koži nastale od posekonita, rana, operacija… probajte da negujete mašću od nevena.

Potrebno je 500 g maslaca i 2 kašike svežeg soka od lista nevena

Maslac dobro umutite sa sokom od svežeg nevena. Smesu spakujte u staklenu teglu ili plastičnu kutiju za čuvanje hrane i držite je u frižideru. Pripremljenom mašću mažite ujutru i uveče ožiljke na koži.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor