Prirodna medicina

Opasne kombinacije: Ovi biljni čajevi mogu uticati na efikasnost lekova

Uprkos potencijalnim prednostima ispijanja šoljice čaja dnevno, neki biljni čajevi mogu da stupe u interakciju sa lekovima

Biljni čajevi, koji se prave namakanjem korena, stabljika, cvetova i drugih biljnih komponenti u vrućoj vodi, vekovima se koriste kao prirodni lekovi za razne bolesti. Oni sadrže antioksidante i druga korisna biljna jedinjenja koja mogu pomoći kod anksioznosti, kvaliteta sna i varenja, kao i kod drugih zdravstvenih stanja. Uprkos potencijalnim prednostima ispijanja šoljice čaja dnevno, neki biljni čajevi, kao što su kamilica, kantarion i čaj od kave, mogu da stupe u interakciju sa lekovima menjajući njihovu apsorpciju, metabolizam i izlučivanje.

Ginkgo biloba čaj povećava rizik od modrica i krvarenja

Ginkgo biloba je jedan od najpopularnijih biljnih suplemenata u Sjedinjenim Državama. Iako izuzetno ograničeni, neki podaci pokazuju da može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti, kognitivnog opadanja u vezi sa godinama i visokog krvnog pritiska.

Međutim, ova biljka sadrži jedinjenja koja mogu usporiti zgrušavanje krvi. Konzumiranje čaja od ginkgo biloba u kombinaciji sa razređivačima krvi kao što su varfarin i nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) kao što su aspirin i ibuprofen, koji takođe usporavaju zgrušavanje krvi, može povećati rizik od modrica i krvarenja. Pored toga, konzumiranje ginkgo bilobe zajedno sa određenim antidepresivima može povećati rizik od toksičnosti serotonina.

Čaj od kantariona može da dovede do serotoninskog sindroma

Kantarion (Hypericum perforatum) biljka je sa žutim cvetovima koja, prema istraživanjima, može biti efikasna u lečenju blage do umerene depresije. Podaci navode da ova biljka može da deluje slično kao i selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) povećanjem nivoa serotonina, dopamina i noradrenalina,. Ove supstance u mozgu pomažu u podizanju i regulaciji raspoloženja.

Kada se kombinuje sa tradicionalnim antidepresivima, kantarion može dovesti do retkog, ali opasnog po život stanja zvanog serotoninski sindrom koji se javlja kada nivoi serotonina postanu previsoki.

Čaj od kantariona takođe može da ometa efikasnost drugih lekova, uključujući:

  • kontraceptivne pilule
  • lekove koji se koriste za lečenje virusa humane imunodeficijencije (HIV), raka i srčanih oboljenja
  • lekove protiv bolova
  • imunosupresive (pomažu u prevenciji napada tela na zdravo tkivo i ćelije)
  • razređivače krvi
  • lek za alergije (feksofenadin)

Čaj od kamilice loš u kombinaciji sa varfarinom i ciklosporinom

Čaj od kamilice se obično koristi za smirivanje anksioznosti i za bolji san. Iako se ova biljka generalno smatra bezbednom kada se koristi u količinama uobičajenim za šolju čaja, postoje neke potencijalne interakcije sa lekovima koje treba znati.

Bilo je nekoliko izveštaja o interakciji kamilice sa varfarinom koji razređuje krv, kao i sa ciklosporinom, lekom koji se koristi za sprečavanje odbacivanja organa nakon transplantacije.

Čaj od đumbira povećava rizik od krvarenja

Čaj od đumbira, napravljen tako što se sveži koren đumbira potopi u vodu, najčešće se pije za ublažavanje i lečenje mučnine i povraćanja. Dokazi navode da bi ova biljka takođe mogla pomoći u poboljšanju varenja, menstrualnih bolova i upale.

Većina navodnih zdravstvenih koristi đumbira potiče od jedinjenja koja se nazivaju gingeroli i šogaoli. Kao i mnogi drugi biljni čajevi, čaj od đumbira može povećati rizik od krvarenja kada se kombinuje sa lekovima za razređivanje krvi.

Čaj od korena valerijane pojačava efekat sedativa

Čaj od valerijane je biljni čaj koji se pravi od osušenog korena, stabljike i rizoma biljke valerijane (Valeriana officinalis). Ima jak, oštar miris koji nekima može da bude neprijatan.

Koren valerijane sadrži više hemijskih jedinjenja, uključujući valepotrijate i seskviterpene, koji mogu biti odgovorni za blage sedativne i umirujuće efekte ove biljke.

Mnogi ljudi piju čaj od korena valerijane da bi im pomogao kod spavanja, depresije, anksioznosti i menstrualnih grčeva, mada su potrebna dalja istraživanja da bi se potvrdile ove prednosti.

Zbog sedativnog efekta valerijanemože pojačati efekat sedativa i drugih lekova i suplemenata sličnih svojstava i to:

  • benzodiazepina, uključujući alprazolam, diazepam i lorazepam
  • barbiturata, ili depresiva centralnog nervnog sistema, kao što su morfijum i propofol
  • dodataka ishrani, uključujući melatonin i kavu

Čaj od zlatne make može da reaguje sa lekovima za dijabetes

Zlatna maka (Hydrastis canadensis) višegodišnja je biljka poreklom iz Severne Amerike. Njeni listovi često se koriste za pravljenje čaja jer su manje gorki od korena.

Danas mnogi konzumiraju čaj od zlatne make kao prirodni lek za prehladu, čireve, infekcije respiratornog trakta i probleme sa varenjem.

Čaj od zlatne make može da reaguje sa lekovima za dijabetes, uključujući metformin. Jedno istraživanje otkrilo je da ekstrakt zlatne make u kombinaciji sa metforminom smanjuje nivo metformina za čak 25 odsto, povećavajući rizik od hiperglikemije (visok šećer u krvi).

Ne treba zaboraviti da je ekstrakt zlatne make mnogo koncentrisaniji oblik ove biljke.

Kava čaj nije dovoljno proučen

Kava (Piper methysticum) član je porodice bibera i godinama se koristi za lečenje svega, od anksioznosti do nesanice. Međutim, uprkos nekim dokazima koji povezuju kavu sa blagim smanjenjem anksioznosti, biljni suplement povezan je sa rizikom od teškog oštećenja jetre. Kombinovanje kave sa alkoholom ili acetaminofen može povećati ovaj rizik.

Većina literature o kavi i njenim interakcijama sa lekovima ispituje ekstrakt kave, a ne čaj posebno, tako da postoji mogućnost da čaj od kave možda neće na isti način reagovati sa ovim suplementima i lekovima.

Kava može da reaguje sa nekoliko lekova, uključujući:

  • sedative i sredstva za spavanje
  • lekove koji se koriste za lečenje Parkinsonove bolesti
  • relaksante mišića
  • benzodiazepine koji se koriste za lečenje anksioznosti
  • antidepresive inhibitore monoamin oksidaze (MAOI)
  • SSRI antidepresive
  • lekovi protiv raka
  • kontraceptivne pilule
  • anesteziju

Biljni čajevi sadrže antioksidanse i druga zdrava jedinjenja koja mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta sna, smanjenju anksioznosti, pomoći pri varenju i još mnogo toga. Međutim, uprkos tome što su prirodni, neki biljni čajevi, kao što su ginko biloba, kantarion i kava, mogu biti u interakciji sa razređivačima krvi i drugim lekovima.

Razgovarajte sa lekarom pre nego što počnete da pijete biljne čajeve kako biste utvrdili da li su za vas bezbedni, posebno ako uzimate lekove.