Čaj od aromatičnog začina – opušta, smiruje želudac i smanjuje želju za hranom
Starinski čaj od aromatičnog začina odličan je saveznik pred spavanje, posebno kada osetite da biste nešto gricali - on će suzbiti taj nagon
Jedan čaj od aromatičnog začina odličan je saveznik pred spavanje, posebno kada osetite da biste nešto gricali. Osim što opušta i smiruje želudac čaj od karanfilića smanjuje i želju za hranom. Čaj od karanfilića je napitak koji se pravi od osušenih pupoljaka drveta karanfilića (Syzygium aromaticum). Ima jak, aromatičan ukus i poznat je po svojim brojnim zdravstvenim koristima.
Zdravstvene koristi karanfilića
Karanfilić jača imunitet jer sadrži eugenol, poznat kao moćan antioksidans, ublažava bolove i upale jer deluje blago analgetski i protivupalno, pomaže kod zubobolje i neprijatnog zadaha jer ima antiseptička svojstva, poboljšava varenje jer smanjuje nadutost i gasove, a deluje i kao
prirodni antiseptik jer može da pomogne i kod prehlade, kašlja i upale grla.
Sadrži antioksidans eugenol koja opušta
Čaj od aromatičnog začina kao što je karanfilić krije više koristi nego što bismo pomislili. Sadrži eugenol - jedinjenje koje se prirodno nalazi u karanfiliću, deluje kao prirodni sedativ, pomažući telu da se opusti. Eugenol može da deluje kao prirodni umirujući agens, opuštajući nervni sistem. Budući da opuštanje i kvalitetan san idu ruku pod ruku, ovaj napitak može da nam pomogne da lakše utonemo u san.
Koristan je za dijabetes tipa 2
Čak i ako se osećamo gladni, karanfilići mogu da pomognu. Iznenađujuće su bogati mineralom manganom. Samo jedna kašićica osigurava oko 55 odsto preporučene dnevne količine za odrasle. Dovoljan unos mangana pomaže stabilizaciji nivoa šećera u krvi, što znači da je manja verovatnoća da će se javiti intenzivna želja za hranom. Kada je nivo šećera stabilan, organizam ne šalje signale za dodatnim unosom šećera. Studija objavljena 2019. u časopisu BMC pokazala je da su ispitanici s dijabetesom tipa 2 nakon 30 dana konzumacije ekstrakta karanfilića imali manji rast šećera u krvi nakon jela nego pre. To znači da redovno konzumiranje vode s karanfilićem može da doprinese boljoj regulaciji šećera i smanjenju noćnih žudnji za grickalicama.
Umiruje nadraženi želudac
Osim što može da pomogne kod apetita, karanfilić je poznat i po svom blagotvornom dejstvu na probavu. Aktivni sastojak eugenol tradicionalno se koristi za ublažavanje mučnine i probavnih tegoba, a neka istraživanja pokazuju da u umerenim količinama može da ima terapeutski učinak. Ako vas noću muče nadutost ili žgaravica, topla voda s karanfilićem može da umiri želudac. Naučnici su uočili i da eugenol može da ima zaštitni efekat na želudačnu sluznicu. Istraživanje objavljeno 2021. u časopisu Brazilian Archives of Biology and Technology pokazalo je da ulje karanfilića može da pomogne i u zaštiti tkiva želuca od bakterija zbog kojih se razvija čir.
Dakle, šolja čaja od karanfilića pre spavanja mogao bi da bude jednostavan, prirodan način da se telo opusti, stabilizuje šećer u krvi i olakša probava.
Kako se priprema čaj od aromatičnog začina karanfilića
Sastojci:
- 4 do 5 karanfilića
- 250 ml (1 šolja) vode
Po želji: med, limun, cimet ili đumbir.
Priprema:
- Prokuvajte vodu
- Dodajte karanfiliće u ključalu vodu
- Smanjite vatru i kuvajte 5 do 10 minuta
- Poklopite i ostavite da odstoji još 5 minuta
- Procedite i po želji zasladite medom ili dodajte limun.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.