Naslovna / Prirodna medicina

Vasa Pelagić: Jagorčevina za lakše iskašljavanje, smirenje, i kao salata

Priredio/la: J. M.|15:30 - 22. 03. 2021.

Čaj od korena daje se kao pouzdano sredstvo za lakše iskašljavanje. Cvet se upotrebljava kao sastojak raznih grudnih čajeva umesto cveta od divizme ili zajedno sa njim. Mlado lišće sadrži veliku količinu vitamina C

Jagorcevina je dobra za lakše iskašljavanje Foto: Shutterstock

Vasa Pelagić bio je lekar i narodni prosvetitelj koji svojom knjigom „Pelagićev narodni učitelj“ nije želeo da širi nazovilekarstvo, već je opisivao samo bilje čija su dejstva na određene zdravstvene tegobe klinički dokazana. Zato je pisao i o lekovitim svojstvima jagorčevine.

− Jaglika, jagliče, jagorčika, jagorčevina javlja se među prvim vesnicima proleća. Raste na sunčanim i suvim livadama, po obroncima, među žbunjem i na šumskim proplancima. Ima prizemnu rozetu od lišća i dršku do 30 cm visoku na čijem se vrhu nalazi po nekoliko žutih levkastih cvetova. Od jagorčevine se sakuplja koren (Primulae radix). Vadi se u jesen ili u doba cvetanja biljke, dobro opere i osuši na suncu ili u blago zagrejanoj sušnici. Od jagorčevine se traži i cvet i list, ali znatno manje od korena – pisao je Pelagić.

Koren, cvet, list…

− U korenu jagorčevine ima 5–10% saponina, osobitog sastojka koji u vodi peni kao sapun. Saponin je i glavni lekoviti sastojak. Čaj od korena jagorčevine daje se kao pouzdano sredstvo za lakše iskašljavanje. Cvet od jagorčevine se upotrebljava kao sastojak raznih grudnih čajeva umesto cveta od divizme ili zajedno sa njim. Sveže, mlado lišće jagorčevine sadrži vrlo bogatu količinu vitamina C i drugih korisnih sastojaka, pa se preporučuje da se upotrebljava u rano proleće kao vitaminska salata ili povrće. Po svojim sastojcima i upotrebi jagorčevini su manje ili više slične: divizma, sapunjača i slatki koren. Sve ove biljke sadrže, pored drugih sastojaka, i saponine zbog kojih se upotrebljavaju za lakše iskašljavanje.

Šta sve to ima jagorčevina

Nauka je dokazala da koren jagorčevine sadrži 5-10% triterpenskih saponina, fenolne glikozide i hinone, da cvet sadrži do 2% saponozida, flavonoide, i enzime. Mlado lišće jagorčevine je bogato vitaminom C. Čaj od korena jagorčevine koristi se za razređenje gustog bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja. Čaj od cveta jagorčevine upotrebljava se kod uznemirenosti, straha, kod slabosti srca.

Čajevi od jagorčevine

Za iskašljavanje

Jednu kašičicu usitnjenog korena preliti sa 200 ml hladne vode, neka ključa 5 minuta.Potom procediti i piti 4 do 5 puta dnevno po šolju čaja. Možete zasladiti medom.

Jednu kafenu kašičicu cveta jagorčevine preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti i piti 2-3 puta po šolju čaja u toku dana.

Protiv nesanice

Pedeset grama jagorčevine, 25 grama lavandinog cveta, 10 grama hmelja i 15 grama osušenog kantariona pomešati. Kašiku mešavine preliti sa 250 mililitara kipuće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji tri do pet minuta. Procediti i piti topao napitak pred odlazak na spavanje.

Čaj za podizanje energije

Deset grama osušenog korena jagorčevine i po deset grama majčine dušice i anisa pomešati preliti sa 200 mililitara kipuće vode, procediti i piti jednu šolju čaja dnevno.

Jagorčevina protiv prehlade

Pedeset grama svežih cvetova jagorčevine preliti sa 200 mililitara kipuće vode. Ostaviti čaj da odstoji oko pola sata. Procediti i piti pet šoljica dnevno

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo