Pojačajte imuni odgovor organizma sa ehinaceom, đumbirom i kurkumom
Jačanje imuniteta prvi je korak u prevenciji nastanka bilo koje infekcije, posebno sada, tokom pandemije covid 19. Samo jak imunitet, slažu se stručnjaci, može da dobije bitku sa korona virusom. Postoje prirodni eliksiri koji mogu da ojačaju vaš imunitet i zaštite vas od bolesti.
Predlažemo vam pet efikasnih mešavina koje možete pripremiti kod kuće, a vi izaberiti onu čiji vam ukus najviše prija.
Potrebno je:
1 šoljica tople vode, ¼ kašičice kurkume, sok od pola limuna, prstohvat cimeta, 1/8 kašičica meda, kašičica kokosovog ulja
Priprema:
Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašičicu kokosovog ulja i dobro promešajte. Kurkuma će se smestiti na dnu šoljice, pa nastavite da mešate vodu dok pijete, tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.
Potrebno je:
100 g suvih cvetova ehinacee, 50 g matičnjaka, 50 g propolisa i 500 ml sedamdesetoprocentnog alkohola
Priprema:
Pomešajte u većoj staklenoj tegli cvetove ehinacee, matičnjak, propolis i alkohol. Zatvorite teglu i ostavite je na tamnom mestu 14 dana. Procedite sadržaj i čuvajte ga u dobro zatvorenoj flaši. Tri puta na dan uzimajte po trideset kapi. Tri puta na dan uzimajte po trideset kapi.
Potrebno je:
1 kašičica jabukovog sirćeta,1 jabuka, 1 kašičica svežeg, izrendanog đumbira navrh kašičice cimeta, 1 kašičica meda, 250 ml vode
Priprema:
U sokovnik zajedno ubacite jabuku i komadić đumbira. U isceđeni sok dodajte jabukovo sirće, cimet, med i vodu i sve dobro promešajte da se sjedini.
Potrebno je:
2 čena belog luka, 1 litar vode, 400 g šećera, 2 kašičice kurkume, komad đumbira veličine palca
Priprema:
Stavite šećer u vodu i pustite da se malo krčka. Dodajte luk isečen na veće komade i đumbir koji ste narendali ili isekli na manje komade. Kada mešavina provri, dodajte i kurkumu, smanjite temperaturu i ostavite da se još malo krčka. Kuvajte dok se smesa ne prepolovi količinski, a onda ocedite i tečnost prelijte u staklenu teglu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda prebacite u frižider. Uzimajte dve kašičice ujutro na prazan stomak i dva sata nakon večere.
Potrebno je:
1 kg cvekle, sok jednog limuna, ½ kg šargarepe, 3 pomorandže, 3 jabuke, 1 kilogram meda
Priprema:
Šargarepu, jabuke i cveklu očistite i stavite u sokovnik. Limun i narandžu iscedite i njihov sok zatim dodajte u sokovnik. Nakon što sve sastojke usitnite, prelijte napitak u dublju posudu, dodajte med i sve dobro promešajte. Pripremljen eliksir možete raspodeliti u manje bočice. Najbolje je da ga pijete svako jutro na prazan želudac, i to po pola čaše.