Naslovna / Prirodna medicina

Čaj je i dalje najzdraviji zimski napitak – ova 3 će nam uvek prijati

Priredio/la: I. V. |12:30 - 14. 12. 2021.

Ispijanje šoljice toplog čaja može da pomogne da se oslobodimo stresa i popravimo raspoloženje, a brojne zdravstvene prednosti čine čaj idealnom alternativom kafi

čaj Mnogi čajevi su bogati antioksidansima i imaju umirujuće dejstvo, poput kamilice Foto: Pexels

Čaj ne pijemo samo kad smo bolesni, kako to mnogi doživljavaju, jer, nema ničeg prijatnijeg od tople šolje tog toplog napitka koji se puši tokom hladnog zimskog dana. A odlično će nam poslužiti i tokom šetnje, kada rešimo da vreme provedemo napolju, u društvu. Međutim, razni topli napici koje pijemo tokom zime često mogu da budu prepuni šećera, kofeina ili veštačkih zaslađivača. Topli napitak u kome se uživa hiljadama godina i, i dalje je jedan od najzdravijih – jeste čaj.

Čaj je niskokaloričan, znači – ne goji

Mnogi čajevi su bogati antioksidansima i imaju umirujuće dejstvo (poput kamilice). Većina ih je niskokalorična, sa malo kofeina i bez šećera. Mnogi čajevi se prave dodavanjem prirodnih aroma citrusa (pomorandže, limuna, itd.), ulja (peperminta) ili cveća (hibiskusa) osušenim listovima lekovitog bilja. Ispijanje šoljice toplog čaja može pomoći u oslobađanju od stresa i podići raspoloženje. Njegove brojne zdravstvene prednosti čine čaj idealnom alternativom kafi. Ako se previše oslanjate na kafu da biste proveli dan, postepeno se odvikavajte od crnog napitka i uvodite čaj u svoju ishranu. A, ako tražite alternativu kafi i toploj čokoladi ove zimske sezone, evo 3 najzdravijih čajeva koji nam pomažu da se „odmrznemo“ kad se smrznemo napolju.

Zeleni čaj

Osnova u mnogim azijskim kulturama, zeleni čaj se pravi (bez fermentacije) od listova biljke Camellia sinensis. Sadrži visoke koncentracije polifenola (supstanci koje imaju antioksidativna svojstva), koji podržavaju zdrav nivo krvnog pritiska i podstiču protok krvi u mozgu. Pored moćnih koristi za cirkulaciju, zeleni čaj takođe pomaže u smanjenju stresa, poboljšanju ravnoteže crevnih bakterija i povećanju sagorevanja ugljenih hidrata i masti. Zeleni čaj takođe prirodno sadrži l-teanin, koji može poboljšati mentalni fokus, ali deluje smirujuće, a da nas ne uspava. I ima samo polovinu količine kofeina u poređenju sa kafom.

Crni čaj

Crni čaj se pravi fermentacijom listova zelenog čaja. Iako se njegov polifenolni profil razlikuje od zelenog čaja, crni čaj je i dalje veoma zdrav napitak.Služi kao osnova za mnoge druge vrste čaja, uključujući chai, Earl Grey (koji uključuje ulje bergamota). Crni čaj takođe ima moćne koristi za cirkulaciju, uključujući podsticaj zdravom nivou krvnog pritiska. Ispijanje crnog čaja uz obrok takođe može usporiti apsorpciju šećera i smanjiti njegov uticaj na telo.

Čaj od đumbira

Kao što mu ime kaže, čaj od đumbira se pravi od korena đumbira, koji je sličan korenu kurkume. Nosi prepoznatljivu aromu i pikantnost povezanu sa hranom koja sadrži đumbir, a njegove glavne aktivne supstance su gingeroli i šogaoli. U ajurvedskoj tradiciji, đumbir je široko cenjen kao hrana, začin i lek. Pomaže u poboljšanju cirkulacije, štiti mozak, a posebno je tražen zbog svojih prednosti za varenje i sposobnosti da se bori protiv mučnine, uključujući i bolest kretanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nn
1:22, 15. 12. 2021.
Odgovori

Caj od djumbira je prijatan
samo ne krecite na put ako
pijete ovaj caj. Znate zasto,
tera vas u WC

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo