Naslovna / Prirodna medicina

Propolis ima mnogo zdravstvenih prednosti ali se ne preporučuje svima

Priredio/la: D. T.|12:00 - 11. 06. 2022.

Savremena istraživanja naglašavaju dobra svojstva propolisa kao leka za zarastanje rana, koristi se kao sredstvo za oralnu higijenu, protiv upala, za lečenje herpesa na usnama

propolis Propolis je smolasta materija, koje pčele proizvode iz različitih biljnih izvora i zatim ih mešaju sa pčelinjim voskom i drugim izlučevinama Foto: Shutterstock

Propolis je smolasta materija, koje pčele proizvode iz različitih biljnih izvora i zatim ih mešaju sa pčelinjim voskom i drugim izlučevinama. Naziva se i „pčelinji lepak“ jer pčele propolisom nastoje da zatvore praznine u košnicama i tako se zaštite od mikroba. Tradicionalno propolis se koristio za lečenje apscesa i manjih rana, ipak postoje indikacije da nije lek za svakoga. Savet je da se pre primene posavetujemo sa lekarem.

Propolis ima više od 300 komponenti

Naučni su otkrili više od 300 zasebnih komponenti propolisa. Sastav propolisa zavisi od lokacije pčelinjaka. Propolis se najčešće sastoji od smole sa drveta ili povrća 50 odsto, pčelinji vosak 30 odsto, polen 5 odsto, eterična i aromatična ulja 10 odsto. Propolis takođe sadrži polifenole, kao što su antioksidansi flavonoidi.

Lekovita svojstva propolisa

Propolis je upotrebljavan kao lek od 300. godine pre nove ere. U starom Egiptu je korišćen za balzamovanje, tokom  Drugog svetskog rata bio je sredstvo koje se primenjivalo za zarastanje rana. Istraživanja tvrde da propolis ima antibakterijsko, antifungalno, antivirusno dejstvo. Deluje protiv parazitskih bolesti, ima antiinflamatorna svojstva. Veruje se da neke supstance u propolisu štite od raka. 

Moguća primena

Savremena istraživanja naglašavaju dobra svojstva propolisa kao leka za zarastanje rana, koristi se kao sredstvo za oralnu higijenu, protiv upala, za lečenje herpesa na usnama.

Zarastanje rana

Studija rađena na pacovima obolelim od dijabetesa pokazala je da propolis može podstaći obnovu ćelija. Osobe sa dijabetesom imaju problema kada je u pitanju zarastanje rana, a ovaj pčelinji proizvod uništava i neke bakterije i tako štiti od mogućih infekcija.

Oralno zdravlje

Smatra se da propolis sprečava taloženje kalcijum fosfata glavne komponente zubnog plakaI propolis i med su antibakterijska sredstva, pa su često komponente pasta za zube. Jedno istraživanje navodi da je propolis smanjio količinu bakterija u pljuvački osoba sa parodontitisom.

Upale izazvane artritisom smiruje propolis

Antioksidansi u propolisu mogu delovati na smanjenje upale na primer izazvane artritisom. Studije rađene na životinjama pokazale su da propolis može da zaustavi oticanje. Smatra se da može regulisati upalne supstance u telu, kao što su prostaglandini, koji nastaju na mestu oštećenja ili infekcije tkiva i izazivaju bolove i upale. Prostalgin reguliše menstrualni ciklus i početak porođaja.

Pomaže u lečenju herpesa

Pregled iz časopisa Complementary Therapies in Medicine naglašava da propolis može biti alternativni tretman za genitalni i oralni herpes. Nastanak herpesa uzrokovan je virusom herpes simpleksa (HSV). HSV-1 obično izaziva oralni herpes, a HSV-2 se prenosi polnim putem. U jednom istraživanju upoređeno je delovanje meda i propolisa sa aciklovirom uobičajenim lekom za HSV. U 4 od 6 ispitivanja, propolis je bio efikasniji od aciklovira kada je u pitanju  lečenje HSV lezija kože, posebno herpesa. I pored toga što je propolis korišćen u prošlosti kao lek za mnoga stanja, nema dovoljno naučnih dokaza koji mogu u potpunosti podržati njegovu primenu.

Dobar za smanje nivo šećera u krvi

Starija studija na pacovima otkrila je da je vezu propolisa i nižeg nivoa šećera u krvi. Stručnjaci ističu da ovo nije dovoljan dokaz za opravdanost primene u regulaciji dijabetesa.

Inhibira rast ćelija raka

Laboratorijske studije navode da jedinjenja u propolisu mogu inhibirati rast ćelija raka ili izazvati smrt ćelija raka. Neki in vivo testovi pokazali su da flavonoidi iz propolisa mogu zaustaviti razvoj oralnog karcinoma, ali i raka pluća, kože, dojke. Veliki deo istraživanja u ovoj oblasti uključivao je izolovane ćelije ili životinjske modele, pa ne postoji dovoljno jasnih indikacija za njegovu primenu.

Borac protiv rinovirusa i gripa

Studija iz 2020. Iz časopisa Phytotherapy Research tvrdi da antivirusna svojstva propolisa mogu delovati protiv virusa SARS-CoV-2.  Prethodne laboratorijske studije pokazale su da propolis deluje na rinoviruse, grip, respiratorni sincicijalni virus. Čini se da takođe stimuliše imunološki sistem i da može sprečiti infekciju virusom SARS-CoV-2. Stručnjaci ipak podvlače da još nema dovoljno dokaza koji mogu potvrditi ovu efikasnost.

Prethodne laboratorijske studije pokazale su da snažno deluje protiv rinovirusa, virusa gripa i respiratornih infekcija, a ima nagoveštaja da jača i imunitet. Smatra se da zbog svega navedenog može dobro delovati protiv covid 19.

Antialergijski efekat

Studija objavljena u časopisu Oxidative Medicine and Cellular Longevity navodi da propolis sadrži jedinjenja koja mogu imati antialergijski efekat. Dobrim uticajem na imunski sistem, propolis može ublažiti simptome alergije.

Važno je pridržavati se određene doze

Čini se da je propolis bezbedan za upotrebu u određenim dozama. Retke su alergijske reakicje i nema zabeleženih slučajeva toksičnosti.

Pošto propolis sadrži širok spektar jedinjenja nije uvek do kraja moguće biti siguran u njegov sadržaj. Kada tražite proizvode od propolisa, proverite da li je proizvođač testirao i treće strane kako bi se potvrdila bezbednost.

Način upotrebe

Propolis je moguće koristiti na nekoliko načina kao suplement, kao sredstvo za ispiranje usta, može se primenjivati i na koži.  Pre upotrebe najbolje je potražiti savet lekara, predlog je da se male količine testiraju pre primene kako ne bi došlo do alergijske reakcije.  Mnogi proizvodi sadrže propolis kao aktivni sastojak. U ovim slučajevima koristite proizvod prema uputstvima na etiketi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Filumena
23:32, 11. 06. 2022.
Odgovori

Imam bolove u korenu sake ka palcu, kažu moguće upala ligamenata. Da li bi mazanje polenom pomoglo?

stanoje mackaski
9:59, 12. 06. 2022.
Odgovori

Sve ste u pravu,koristim propolis ukombinaciji sa medom vec 6 god.,zaustavilo mi paradentrozu ,imunitet je fantastican,ne pamtim sta je grip i;li prehlada,herpes na usni se vise ne javlja zasve je dobar aja imam62g

Vlada
17:32, 21. 06. 2022.
Odgovori

Kako ste se dozirali propolisom , koliko kapi sa koliko meda , i koliko puta na dan
Hvala unapred

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo