Naslovna / Prirodna medicina

Koliko su korisne ljuske od jaja i koju količinu kalcijuma sadrže

Priredio/la: I. V. |11:00 - 11. 08. 2023.

Ljuske od jaja sastavljene su 90 odsto od kalcijuma, i to je samo delić minerala koje ovi mali oklopi sadrže, a pomoću koji možemo da lečimo štitnu žlezdu ili čir na želucu

ljuske od jaja Ljuske jaja mogu da budu od koristi štitnoj žlezdi, pomažu u lečenju čira na želucu, detoksikuju telo i jačaju kosti. Foto. Shutterstock

Ljuske od jaja hranljive su baš kao i sama jaja, a iako njihovo konzumiranje može da bude prilično bizarno, treba imati u vidu brojne zdravstvene prednosti ovih malih „oklopa“. Možda niste znali da ljuske od jaja mogu da budu od koristi štitnoj žlezdi, pomažu u tretmanu čira na želucu, detoksikuju telo i jačaju kosti.

Koje zdravstvene prednosti imaju ljuske od jaja?

Ljuske jaja su označene kao izuzetno zdrave, ali, očigledno je da ne možemo da ih konzumiramo u takvom stanju. Preporučljivo je da se uzimaju u obliku praha, zajedno sa drugim namirnicama. Osim što su dobre za štitnu žlezdu, čir na želucu, kosti… membrana ljuske jaja sadrži i hijaluronsku kiselinu koja je dobra za kožu, bogata je i hondroitin kolagenom i glukozaminom, koji pomažu u ublažavanju bolova i ukočenosti zglobova.

Glavne zdravstvene prednosti ljuske od jaja su:

1. Eliminiše toksične komponente: Prah od ljuske jajeta veoma dobro deluje na čišćenje krvi i eliminisanje štetnih materija iz tela. Svakog dana može da se popije 3 čaše mešavine ljuske jajeta i vode i sva toksična jedinjenja iz tela će biti „isprana“.

2. Za štitnu žlezdu: Ljuske od jaja takođe imaju hranljiva svojstva koja mogu da pomognu u dobroj funkciji štitne žlezde. Odličan način da se ljuske jajeta iskoriste tako što će se pomešati sa limunovim sokom i čuvati u frižideru. Dovoljno je da se svakog dana pije jedna ili dve čaše, a najbolji efekti postižu se ako se napitak konzumira na prazan stomak.

3. Za  čir na želucu: Ljuske jaja mogu da budu veoma efikasne kada je u pitanju tretman čira na želucu, tvrde pojedini stručnjaci. Prah od ljuske jaja može da se doda u vodu ili vruće mleko, a napitak redovno pije.

4. Prevencija i lečenje osteoporoze: Kao što smo već rekli, prah od ljuske jajeta je prirodni izvor kalcijuma i drugih elemenata (npr. stroncijuma i fluora) koji mogu imati pozitivan efekat na metabolizam kostiju. Kliničke studije kod žena u postmenopauzi i žena sa senilnom osteoporozom pokazale su da prah ljuske jajeta smanjuje bol i osteoresorpciju i povećava pokretljivost i gustinu kostiju ili zaustavlja njen gubitak. Kliničke i eksperimentalne studije pokazale su da prah ljuske jajeta pozitivno utiče na kosti i hrskavicu i da je pogodan u prevenciji i lečenju osteoporoze.

Nutritivni sastav ljuske

Ljuske od jaja su najbolji izvor kalcijuma jer upravo ovaj mineral čini 90 odsto sastava ljuske.  Takođe, kalcijum je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu, a većina se nalazi u kostima i zato se kalcijum smatra zaštitnikom od osteoporoze.
Ljuske od jaja sadrže i gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, hrom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučaju mlevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo delotvornu dopunu kalcijuma.

Kako se priprema prah od ljuske jajeta

Pre nego što bilo šta probate da pijete, prvo je potrebno prokuvati ljuske od jaja nekih desetak minuta kako bi se „ubile” sve bakterije. Ukoliko niste apsolutno sigurni da ste kuvanjem pobili sve mikrobe, ljuske ubacite u rernu na 175 stepeni i držite ih oko 20 minuta. Nakon toga ste sigurni da su ljuske očišćene od bakterija. Posle sterilizacije u rerni ljuske stavite u multipraktik, koji može ljuske da samelje i pretvori ih u prah. U zavisnosti od životne dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama praha ljuske jajeta.

Rizici od konzumiranja ljuske jajeta

Kada se pravilno pripremi, kao što smo gore opisali, prah od ljuske jajeta se smatra bezbednim. Postoji samo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju. Prvo, ne pokušavajte da progutate velike delove ljuske jajeta jer  mogu povrediti grlo i jednjak.

Drugo, ljuske jajeta mogu biti kontaminirane bakterijama, a jedna od njih je Salmonella enteritidis. Da biste izbegli rizik od trovanja hranom, obavezno skuvajte jaja pre nego što pojedete ljusku.

Konačno, prirodni suplementi kalcijuma mogu sadržati relativno velike količine toksičnih metala, uključujući olovo, aluminijum, kadmijum i živu.

Međutim, količine ovih toksičnih elemenata u ljusci jajeta imaju tendenciju da budu niže nego u drugim prirodnim izvorima kalcijuma, kao što su ljuske ostriga, i generalno ne predstavljaju razlog za zabrinutnost, ali treba voditi računa o količini.  Ljuske od jaja i njene dve membrane imaju raznovrsnu primenu u medicini.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo