Naslovna / Psihologija

Oslobađanje od stresa na 5 načina za 5 minuta ili manje

Priredio/la: S.St.|19:00 - 23. 11. 2023.

Upravljanje stresom od ključnog je značaja da nam pomogne da sa njim izađemo na kraj na zdrav način

oslobađanje od stresa Treba što pre da se oslobodite stresa – uključite aplikaciju za meditaciju Foto Shutterstock

Oslobađanje od stresa neophodno je u trenucima kada nas nešto iznenada i neočekivano neprijatno iznenadi – kada shvatimo da smo propustili let, kada dobijemo neprijatnu poruku od nama bliske osobe ili nam se mašina za pranje veša neočekivano pokvari. Svima nam je poznat onaj osećaj kada srce počinje ubrzano da nam lupa, dlanovi da se znoje i kreće da nas preplavljuje i preuzima osećaj uznemirenosti. Stres je ovladao našim celim bićem i tada je trenutak da primenimo neke aktivnosti uz pomoć kojih možemo da ga uklonimo da bismo se što pre vratili u normalno stanje.

Upravljanje i oslobađanje od stresa na zdrav način

– Upravljanje stresom od ključnog je značaja da nam pomogne da s njim izađemo na kraj na zdrav način. Važno je priznati postojanje tog osećaja i koristiti strategije suočavanja – kaže Melissa Dowd, licencirani bračni i porodični terapeut u PlushCare, virtuelnoj zdravstvenoj platformi sa sedištem u San Francisku. U suprotnom, stres bi mogao da postane hroničan, što može naštetiti našem zdravlju i uticati na naše telo i fizički i psihički, kaže Dowd, dodajući da može dovesti do simptoma kao što su nizak nivo energije i glavobolje, ili na kraju doprineti ozbiljnijim stanjima kao što su autoimune bolesti, dijabetes, bolesti srca, visok krvni pritisak ili gojaznost.

Dowd predlaže pet brzih tehnika za oslobađanje od stresa koje u takvim situacijama mogu pomoći i koje traju pet minuta (ili kraće), tako da možemo da se smirimo, ponovo fokusiramo i nastavimo sa svojim dnevnim obavezama.

1. Duboko udahnite nekoliko puta

„Postoji veoma bliska veza između daha i tela“, kaže dr Michelle Dossett, docent na Harvard Medical School i klinički istraživač na Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine u Massachusetts General Hospital u Bostonu. Kada smo pod stresom, disanje nam se ubrzava, što podiže krvni pritisak i ubrzava otkucaje srca, kažu u American Heart Association (AHA). „Ali kada nam je disanje mirno i odmereno, i naše telo se smiruje,” kaže ona. „Zahvaljujući dijafragmalnom disanju pacijenti uspevaju da se oslobode napada panike i tako promene svoje mentalno stanje.”

Cleveland Clinic savetuje da isprobamo brzu tehniku dijafragmalnog disanja:

  • udobno se smestite u stolicu, savijte kolena i opustite ramena, glavu i vrat; stavite jednu ruku na stomak, a drugu na grudi
  • polako udahnite kroz nos tako da na ruci osetite pritisak stomaka; ruka na grudima ostaje što je moguće mirnija
  • izdahnite, zategnite mišiće stomaka i pustite ih da se uvuku dok izbacujete vazduh kroz stisnute usne; ruka na gornjem delu grudi ostaje što je moguće mirnija.

„Disanje stisnutih usana može pomoći da usporimo dah i unesemo više vazduha u pluća, posebno ako osećamo kratak dah zbog stresa,” kaže Jelley Green, trener svesnosti (mindfulness) sa sedištem u Bruklinu, Njujork.

2. Izađite napolje

Još jedan trenutni način za ublažavanje stresa je izlazak napolje, na otvoreno, u prirodu, kaže dr Holly Schiff, klinički psiholog u Jewish Family Services of Greenwich u Konektikatu. „Izlazak u prirodu svakako pomaže,” kaže ona.

Studije to potvrđuju. Jedno istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su samo gledali slike drveća izjavili da se osećaju manje pod stresom. Ovo ima uticaja na nekoliko načina. Prirodno okruženje može automatski da privuče nečiju pažnju istovremeno izazivajući osećaj zadovoljstva, navodi se u drugom članku. Priroda obično očarava ljude, a obuzetost prirodom može da nam odvrati misli od svega što nas muči, ističe University of Minnesota.

3. Napravite listu prioriteta

Činjenica da imaju mnogo posla i mnogo obaveza (naročito ako postoji vremenski pritisak) ljude ponekad može dovesti u spiralu stresa i anksioznosti. U ovim slučajevima, može da pomogne da zapišemo sve što treba da uradimo, a zatim planiramo da obaveze završavamo na osnovu njihovog prioriteta, predlaže HelpGuide.org.

„Kada svoje obaveze izbacimo iz glave i prenesemo ih na papir to može da nam bude od velike pomoći,” kaže dr Dossett. Može da nam pomogne da odredimo prioritete i da se fokusiramo na ono što je ispred nas, umesto da se osećamo uznemireno plašeći se da ćemo nešto da zaboravimo.

4. Uključite aplikaciju za meditaciju

Meditacija može doneti osećaj smirenosti, mira i ravnoteže – što je posebno korisno u onim trenucima kada osećamo bilo šta osim smirenosti, kažu na Mayo Clinic. Sjajna stvar kod meditacije jeste ta što možemo da je koristimo gde god da smo. Ako tek počinjemo, vođena meditacija može nam pomoći da odvratimo pažnju od stresnih nesređenih misli u glavi.

Preuzimanje aplikacije i to, kako Green preporučuje, Calm, Headspace i YouTube kanal Great Meditation, može da bude veoma korisno. „Ovde su sve sjajne vežbe koje će vam pomoći, posebno ako ste novi u tom,” kaže ona. U randomizovanom, kontrolisanom ispitivanju studenti su koristili aplikaciju Calm. Prijavili su smanjen nivo stresa nakon osam nedelja korišćenja ove aplikacije u proseku od 38 minuta nedeljno (nešto više od pet minuta dnevno).

Kako navode u AHA, meditacija nam može pomoći da se smirimo i da o situaciji ili problemu razmišljamo na mudar i razuman način.

5. Igrajte se

Još jedna tehnika za oslobađanje od stresa jeste da prigrlimo ono dete u nama i da se igramo sa antistres lopticom, na primer, predlaže American Institute of Stress. Možda će vam se učiniti da su ove jednostavne igračke prikladnije za srednju školu, ali nekoliko snažnih stiskanja antistres loptice može prekinuti stresan tok misli.

– Sve što vam odvlači pažnju i pomera vaš fokus može doneti oslobađanje od stresa. Sve to može da donese lep predah u danu pod visokim pritiskom – kaže dr Alka Gupta, glavni lekar u Bluerock Care u Vašingtonu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo