Naslovna / Psihologija

Ovi muzički žanrovi pomažu da se lakše uspavamo

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 04. 12. 2023.

Pojedini muzički žanrovi mogu da umanje stres tako što se tokom slušanja aktivira parasimpatički nervni sistem, snižava krvni pritisak, regulišu otkucaji srca i nivo hormona stresa koji izazivaju anksioznost, kao što je kortizol

Muzika spavanje Muzički ukusi su različiti, ali su psiholozi prepoznali univerzalne vrednosti muzike u opuštanju pred spavanje Foto: Shutterstock

Muzika je od davnina poznata po sposobnosti da smiri um i opusti telo slušaoca. Od uspavanki koje pevamo bebama, do opuštajućih plejlista dizajniranih za meditaciju, muzika nas kao retko šta drugo može dovesti u stanje spokoja i tako postati sastavni deo važnog rituala uspavljivanja.

Muzika i bolje spavanje: Kako je dokazana ova veza i koje su zdravstvene koristi

Slušanje muzike nije samo dobar osećaj koji poboljšava raspoloženje, već su studije pokazale da pomaže u smanjenju anksioznosti, regulisanju srčanog ritma, jačanju imunološkog sistema i poboljšanju pamćenja. To je jednostavan i prijatan način za unapređenje opšteg blagostanja, a može biti posebno efikasan za poboljšanje sna i režima uspavljivanja .

Muzika može da izazove snažne emocije, probudi sećanja, utiče na rad srca i nivo stresa. Pravilan izbor muzike može nam pomoći da se opustimo, odvratimo um od dnevnih briga i „napravimo prostor“ za mirniji san. Muzika može poboljšati kvalitet sna i produžiti njegov efektivni tok.

Da li svaka vrsta muzike ima jednak uticaj na kvalitet sna

Ali, ne svaka vrsta muzike, odnosno ne svaki žanr. Ključ je, kažu stručnjaci, u tempu i ritmu. Spori, stabilni ritmovi mogu pomoći da usporimo disanje i rad srca, signalizirajući našem telu da je vreme za odmor. Takva muzika može da poboljša nivoe energije, uz povećano vreme provedeno u restorativnim fazama sporog i REM spavanja. Upravo taj proces povećava nivo energiju i utiče na bolju funkciju sistema organa.

Umirujuća muzika može da umanji anksioznost i stres tako što aktivira parasimpatički nervni sistem, snižava krvni pritisak, otkucaje srca i hormone stresa koji izazivaju anksioznost, kao što je kortizol. Sporiji instrumentali, na primer, pružaju pozitivnu distrakciju od zabrinjavajućih misli koje nas drže mentalno napetim. Evo žanrova koje su stručnjaci za mentalno zdravlje izdvojili kao najkorisnije u procesu uspavljivanja i popravljanju kvaliteta sna.

1. Instrumentalna muzika

Instrumentalna muzika može biti neverovatno umirujuća. Mirne, emotivne solo klavirske kompozicije bez teksta, usklađuju muzičke elemente kao što su ritam, melodija i tempo sa obrascima koji simuliraju talase moždane aktivnosti u stanju potpunog mirovanja i psihičkog smirenja.

2. Klasična muzika

Ujednačen tempo klasične muzike i prirodni padovi u intenzitetu takođe simuliraju mirnije moždane talase. Poznati orkestarski komadi imaju sposobnost da lagano angažuju um tako da što ga odvraćaju od neprijatnih ponavljajućih misli. Bogatstvo harmonija sigurno će dati svoj važan doprinos umirivanju kompletnog tela.

3. Ambijentalna muzika

Okarakterisana kao skup atmosferičnih zvučnih pejzaža, ambijentalna muzika može da stvori osećaj mira i prostora, pomažući našoj psihi da se smiri i pripremi za spavanje. Pokazalo se da je ambijentalna muzika efikasna i u ponovnom uspavljivanju, kada nam neštp naglo prekine san.

4. Muzika za opuštanje (chill music)

Kao što joj i ime kaže, muzika za opuštanje je dizajnirana tako da nam pomogne da se opustimo. Uglavnom je sporog tempa, nežnih melodija i prijemčivih ritmova, koji nam neće ometati san. Na primer, džez muzika u laganijem tempu može čak i izazvati pospanost, a samim tim lakše ćemo uz nju utonuti u san. Probajte sa raznim stilovima džeza, a budući da tekstovi mogu delovati stimulativno na mozak, birajte džez instrumentale.

5. Muzika za meditaciju

Muzika za meditaciju, koja se često koristi kao pomoć u vežbama opuštanja, disanja i svesnosti, takođe može biti odlično sredstvo za uspavljivanje. Ovaj muzički pravac obično čine sadrži duge, spore melodije koje se ponavljaju i pomažu da se fokusiramo i opustimo.

6. Muzika sa autentičnim zvucima iz prirode

Instrumentalna muzika koja uključuje originalne zvuke prirode poput okeanskih talasa, kiše ili pesme ptica stvoriće osećaj sjedinjavanja sa prirodom i izvornog opuštanja.

7. Muzika sa elementima solfeđa

Elementi solfeđa podrazumevaju skup muzičkih tonova korišćenih i u drevnim pesmama, za koje se veruje da imaju smirujući efekat na um i telo. Kada je u pitanju san, ove frekvencije mogu biti od pomoći jer se naši moždani talasi prirodno sinhronizuju sa ritmom zvukova koje čujemo. Dakle, kada slušamo muziku koja sadrži ove elemente, odnosno frekvencije solfeđa, naši moždani talasi se mogu uskladiti i primiriti, uz opuštanje i lakši ulazak u san.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo