Naslovna / Psihologija

Nepotrebne informacije opterećuju psihu i „gutaju“ vreme. Kako da se zašitimo?

Priredio/la: D. T.|18:00 - 21. 01. 2024.

Informacije su kao i sve danas roba, čini se da živimo u vremenu poplave informacija koje prati sve slabije znanje i svest o tome šta znamo, a šta ne znamo

informacije Foto: Shutterstock

Informacije su nam neophodne za svakodnevno funkcionisanje, ali kao i u svemu nije dobro ni kada ih je mnogo , niti kada ih je malo. Svi smo primetili, kako nam nekada informacije oduzimaju vreme, pa čak i utiču na naše raspoloženje. Normalno je da će neka loša informacija da nam pokvari dan, ali previše informacija koje nam i nisu baš bitne, mogu da utiču na kvalitet života, organizaciju vremena.

Informacija ili znanje

Previše informacija na kompjuteru će na kraju pokvariti mašinu, a slično funkcionišu i ljudi. Nemoguće je da u isto vreme čitamo knjigu, slušamo muziku i gledamo film, jer na kraju sigurno nećemo znati šta smo čitali, slušali ili gledali.

Informacije su kao i sve danas roba, čini se da živimo u vremenu poplave informacija koje prati sve slabije znanje i svest o tome šta znamo, a šta ne znamo.

Kontrola potrošnje informacija

Informacije bitne za posao ili organizaciju porodičnog života su nam neophodne, ali postoje i situacije kada su nam neke informacije ne baš tako bitne. Nebitne informacije na društvenim mrežama, praćenje 120 epizode neke serije, mogu nas zatrpati nepotrebnim informacijama i oduzeti nam vreme koje smo mogli da provedemo u druženju sa prijateljima i porodicom.

Plan korišćenja

Ograničite se na bitne informacije, ali i ograničite vreme provedeno ispred nekog ekrana. Ograničite se na čitanje informacija u trajanju od 30 minuta. Konsultujte samo bitne i kvalitetne izvore informacija. Ograničite notifikacije koje dobijate, pre nego što nešto otvorite zapitajte se i da li je neka informacija zaista bitna za vas. Videćete ubrzo da je život moguć i bez znanja o tome šta je neko radio tokom prošle večeri i šta je doručkovao.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo