Naslovna / Psihologija

Mozak i zdrav razum mogu da se zaštite na 3 jednostavna načina

Priredio/la: D. T.|18:00 - 24. 08. 2024.

Amigdala povezuje naše emocije sa mnogim drugim sposobnostima mozga, posebno učenjem, sećanjem, čulima

mozak Stalno ponavljanje negativnih narativa navodi mozak da procesuira samo ono što je pogrešno Foto: Shutterstock

Mozak i zdrav razum mogu da se zaštite od negativnih uticaja na tri jednostavna načina, tvrdi neuro naučnik iz Arizone Emily McDonald. Izbegavanje loših životnih navika može da nam omogući jasniji pogled na određeni problem, da nas zaštiti od anksioznosti, sabere misli i pomogne da se na pravi način izborimo sa svakodnevnim stresom.

Zaštite mozak od tračeva i drame

Neprovereni tračevi, nepotrebna drama, neki su od faktora koji slabe pažnju i onesposobljavaju nas za logičko razmišljanje, smatra Emily McDonald.

Na ovaj način pojačana je aktivnost amigdale glavnog centra mozga u kojem se procesuiraju emocionalno bitne informacije – kaže McDonald.

Amigdala povezuje naše emocije sa mnogim drugim sposobnostima mozga, posebno sećanjima, učenjem i čulima. Električna stimulacija amigdale rezultira osećajem pozitivnih ili negativnih emocija.

Agresivno ponašanje, isključivanje, bili su neki od načina opstanka u primitivnoj ljudskoj zajednici. U civilizovanom svetu ovi obrasci ponašanja mogu u bitnoj meri negativno da utiču na ljudsku sposobnost logičke obrade informacija i smislenog povezivanja, navodi MekDonald.

Izbegavajte kriticizam, negativan stav

Kriticizam, koji nije smislena kritika, provocira stres i anksioznost, smatra McDonald.

Stalno ponavljanje negativnih narativa navodi mozak da procesuira samo ono što je pogrešno. Na ovaj način povećava se i nivo stresa i anksioznosti, smanjuje sposobnost da postignemo nama bitne ciljeve – navodi McDonald.

Mobilni telefoni, društvene mreže

Mobilni telefoni i društvene mreže imaju svoje pozitivne strane, omogućavaju lakšu komunikaciju, ali su u isto vreme i prave male „trovačnice“, niše za projekciju nezadovoljstva i strahova.

Kako bismo razbistrili um, dobro je da zaboravimo na moderne načine komunikacije barem na nekoliko minuta dnevno. McDonald naglašava da ne moramo na svaki minut da proveravamo poruke, lajkove, komentare.

Na ovaj način se umanjuje fokus i produktivnost, a mozak preterano pogrešno stimuliše i zamara često nepotrebnim činjenicama. Umanjuju se i kreativne sposobnosti koje se obično razvijaju u vrmenu tišine i momentima kada smo distancirani od svakodnevne buke i nepotrebnih informacija – smatra McDonald.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo