Naslovna / Psihologija

Vredi li „krpiti“ prekinuto prijateljstvo: Ples inata, ega i praštanja

Priredio/la: Ma.R.|18:00 - 12. 10. 2024.

U sukobima sa prijateljima često ne želimo da popustimo iako nismo u pravu ili ne želimo da priznamo da grešimo

Prijateljstvo Ako patite za prekinutim prijateljstvom, preskočite zid ćutanja Foto: Shutterstock

Svako prijateljstvo prolazi kroz brojne ispite, ali neki ljudi ne uspevaju da odole iskušenjima vremena, života, navika. Tako se dešava da se čak i višegodišnja ili višedecenijska prekinu. Večito pitanje u ljudskim odnosima je da li nešto što je prekinuto ponovo sastavljati ili ne…

Blisko prijateljstvo u vatri sukoba: Potpuni prekid kontakta

Nery Manzano, stručni konsultant za lični razvoj bavio se ovom dilemom u svom radu kada se našao u istoj situaciji. Ispričao je:

– Uhvatio sam sebe da sve češće razmišljam o tome da li sam zaista izgubio četiri godine jer nisam stupio u kontakt sa svojim najboljim prijateljem.  Naime, posvađao sam se sa bliskim rođakom. Odrasli smo zajedno i postali najbolji prijatelji, gotovo kao braća tokom godina. Međutim, došlo je do velikog sukoba. Prestali smo da razgovaramo. Priznajem, ja sam bio kriv, iako to tada nisam video na taj način. U početku nisam, ali sam se posle stalno pitao šta radi, kako je… Da li da pokušam da ga kontaktiram? Prošlo je toliko vremena da nisam bio siguran da li to ima smisla…

Ponos, emocije, razlike… Sve to čini i prijateljstvo i osećanja u prekidu

Manzano konstatuje da se ponekad čvrsto držimo svoje pozicije, čak i na uštrb bliskih prijatelja. Ne želimo da popustimo čak iako nismo u pravu ili ne želimo da priznamo da grešimo. Veoma često nemamo razumevanja za stavove, gledišta i potrebe drugih ljudi.

– Posle četiri duge godine naši putevi su se ponovo ukrstili. Čuo sam da želi da stupi u kontakt sa mnom. Osećao sam isto i bio sam nestrpljiv da se konačno sretnemo i razgovaramo. Ispostavilo se da je i on razmišljao o meni i pitao se šta radim. Posle razgovora, činilo se kao da nismo ni izgubili korak. Trebalo je malo vremena da nadoknadimo propušteno, ali smo na kraju popravili naše prijateljstvo – podelio je javno svoje iskustvo.

Kada nam neko mnogo znači kao prijatelj a zatim nestane iz našeg života, ostavlja veliku prazninu. Često je to nešto što ne možemo tek tako da gurnemo pod tepih, što nas muči i iskušava ponos i emocije.

„Ako sudiš ljudima, nemaš vremena da ih voliš“ (Majka Tereza)

Iskrenost i spremnost na kompromis

Razmišljanje o preživljenom iskustvu naučilo je ovog čoveka više vrednih lekcija o tome kako popraviti prijateljstva. One bi mogle da pomognu i drugima, pod uslovom da postoji obostrana želja i potreba da se „prosuto mleko“ zaboravi, prevaziđu loše emocije i stvari vrate u ravnotežu. Pre svega, potrebna je iskrenost i spremnost na kompromis, pa i priznavanje greške, pogrešne procene, pokajanje, želja da se oprosti i krene dalje. Evo saveta sa kojima su saglasni i priholozi.

Pustite da se prašina slegne

Ako je svađa bila nedavno, dajte vremena sebi da se psihološke rane zaleče. Ako uradite nešto odmah, možda ćete naneti više štete nego koristi.

Oslobodite se frustracija

Frustracije u vezi sa događajem će se povremeno javljati, zato je važno naći način da ih oslobodite. Razgovor o onome što osećate ne samo da može pomoći da vam bude bolje, već može dati i više fokusa u procesu obnove prijateljstva.

Ostavite ego po strani

Ego je najčešći protivnik iskrene komunikacije. Otvorite srce i suočite se sa neizvesnošću čak i ako ne znate da li će prijatelj prihvatiti ili odbiti ruku pomirenja.

Ne bojte se da prvi pružite ruku pomirenja

Preuzmite inicijativu, jer nemate šta da izgubite.

Prekinite igru traženja krivca

Prihvatite situaciju takvu kakva jeste i prestanite da tražite krivca. To ničemu ne vodi, samo će pojačati tenziju i produbiti jaz.

Vizualizujte oproštaj pre nego što ga izgovorite i prihvatite

Zamislite sebe kako opraštate i dozvolite tom osećaju da vas vodi u razgovoru. Biće blagotvorno.

Izvinite se ako za to postoji razlog

Ne plašite se da se izvinite za svoj deo u onome što se dogodilo. Izvinjenje ne samo da ublažava bol i loše emocije druge osobe, već pokazuje vašu volju za pomirenjem.

Izbegavajte pitanje „Zašto?“

Ovo pitanje često zvuči optužujuće. Umesto toga, formulišite pitanja tako da pokažete brigu, a ne osudu.

Nemojte forsirati reciprocitet

Nemojte očekivati izvinjenje. Dajte sve od sebe bez očekivanja da ćete nešto dobiti zauzvrat.

Budite spremni da nastavite dalje

Ako uprkos svemu prijateljstvo ne može da se popravi, lakše ćete živeti sa tim da ste učinili sve što ste mogli. Ne zatvarajte vrata, ali nađite lagani način da se udaljite iz tog odnosa.

Prepoznajte granice

Pozitivna strana prekida i obnove prijateljstva je što sada obe strane znaju svoje granice. Na neki način, obnovljeno prijateljstvo je poput pažljivo zalepljene napukle vaze. Možda ne izgleda isto kao pre, ali možete je i dalje ceniti zbog onoga što za vas predstavlja u smislu vrednosti.

Vreme koje izgubite u prekidu sa prijateljima možda nikada neće moći da bude nadoknađeno. Život je kratak, a vreme prolazi. Ne propuštajte ni jedan trenutak radosti koji vas ispunjava.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo