Naslovna / Psihologija

Jutarnje raspoloženje diktira ostatak dana, poručuju psiholozi

Priredio/la: Ma.R.|16:00 - 20. 12. 2021.

Ima mnogo istine u onoj narodnoj „po jutru se dan poznaje“ jer kad ustanemo „na pogrešnu nogu“ tako nekako prođe i dan

Jutarnje rutine, joga, afirmacije Jutarnje rutine kakve su afirmacije, joga i lagana šetnja ako za to imate vremena, pomažu da lakše preživite dan Foto: Shutterstock

Jutarnje raspoloženje i uvođenje rituala koji vam pričinjavaju zadovoljstvo, uticaće na bolje raspoloženje i energiju tokom dana. Jednostavno, način na koji, kada otvorite oči, osetite svet oko sebe, utiče na kompletan psihofizički status. Ako prva senzacija kada se probudite bude stres, izvesno je da će se taj trend nastaviti i tokom dana. Mnogo toga, međutim, možemo već u startu da promenimo, a da je zaista tako, govore i lična iskustva psihologa.

Jutarnje raspoloženje doslovno znači „Dan se po jutru poznaje“

Istraživanja kažu da raspoloženje koje ujutru pokazuje radno sposobna populacija, značajno utiče na ostatak dana. U zaključcima studije objavljene u časopisu  Academy of Management Journal, stoji da je pozitivnije raspoloženje pre posla u direktnoj vezi sa većim radnim učinkom i produktivnošću u toku dana.

– Ako obratimo pažnju na to kako smo raspoloženi ujutru, to može da ima i trajniji uticaj na ostatak dana. Ako sebi date makar malo vremena i prostora da mislite isključivo o tome kako se osećate, bićete spremniji za dan koji sledi na najbolji mogući način – kaže dr Rebekah Tennyso, klinički psiholog u  National Health Service (Oksford).

Pozitivne misli i ono čemu se radujete kao deo jutarnje rutine

Kate Mason, klinički psiholog, kaže da uvek navija sat malo ranije nego što treba da ustane i mirno leži nekoliko minuta. Duboko udahne i razmišlja o tri stvari kojima bi htela da se tog dana raduje. To može biti, objašnjava ona, bilo šta – od kafe i doručka u miru, do epizode omiljene serije. Definitivno, to ne mora da bude ništa ni veliko, ni skupo, a „odradiće posao“, dodaje Mason.

Isključite sve notifikacije da ne pokvare jutarnje raspoloženje

A možda i najvažnija stvar u uspostavljanju rituala koji će smiriti telo i duh jeste eliminisati notifikacije sa mobilnog aparata, kaže dr Mason. Jednostavno,  u periodu noći i kada se probudi, ona ne proverava društvene mreže i druga obaveštenja koja inače stižu. Podesite telefon na mod bez interneta, a ako je nešto hitno, uvek mogu da vas dobiju običnim pozivom. Od 22 časa do 8 ujutru, ne stižu mi notifikacije i učini da se mozak potpuno umiri, oporavi i odmori, kaže klinički psiholog.

Jutarnje rutine dok ste još u krevetu (čitanje, vežbe, afirmacije)

– Stekla sam neke navike da pojedine stvari obavim i pre nego što ustanem iz kreveta – dr Paula Gill Lopez, vanredni profesor psihologije na Fairfield University u Konektikatu. Čitanje jednog poglavlja iz Biblije, lagane vežbe i pregled kalendara obaveza za dan koji sledi, recimo. Ispišem  i neku poruku zahvalnosti ili pošaljem poruku podrške nekoj dragoj osobi, a na osnovu toga kakav će biti dan u smislu obaveza, biram i afirmaciju, kaže dr Lopez.

Vežbe, trčanje, fizička aktivnost

Vežbe za kardiovaskularni sistem su izuzetno značajne za zdravlje, pa ne čudi što se nalaze kod mnogih na spisku za početak dana. Dr Joshua Coleman, psiholog iz San Franciska, svaki dan počinje trčanjem na otvorenom. To je, kaže on, prva stvar koju radi ujutru. Oblači odeću za trčanje i kreće, po kiši ili suncu. To mu, objašnjava, razbistri glavu i pomaže da ima bolji fokus. Njegov savet za uspostavljanje rutine jutarnjeg vežbanja ako sumnjate u svoju motivaciju je:

– Samo počnite – to je najteži deo. Ponekad mislim da nemam snage, i da ću samo deset minuta, ako sam umoran. Međutim, kada počnem, zaboravim na to, telo traži još, a ja se osećam sjajno – kaže Coleman.

Samo 15 minuta joge menja menja psihički status

Dr Kate Mason opisuje da jutarnje vežbanje joge od samo 15 minuta pomaže da joj dan počne na pravi način. I ona, kao i drugi ljudi, ima trenutke kada joj je teško da ustane iz kreveta. Predlaže i rešenje: stavila je svoju prostirku za jogu pored kreveta pre spavanja, tako da praktično treba samo da se „otkotrlja“ iz kreveta. Pronađe svoj omiljeni program vežbi na nekoj od aplikacija ili mreža, i spremna je. Joga ujutru joj donosi mir potreban za kanalisanje pritiska tokom ostatka dana, kaže dr Mason.

Ako imate vremena, šetajte

Dr Seth J. Gillihan, klinički psiholog iz Pensilvanije, takođe je poklonik fizičke aktivnosti. I on misli da je najvažnije krenuti. Njegova jutarnja rutina je joga (10 do 25 minuta), a zatim šetnja sa suprugom ili prijateljima koji imaju slične načine da započnu dan. I joga i hodanje u društvu su proveren motiv da se dan koji sledi lakše preživi, navodi dr Gillihan.

Osvestite sebe, ko ste i kako se osećate

Dr Rebekah Tennyso kaže da veliki broj osoba dan počinje u magnovenju od obaveza i potpuno nesvestan sebe i svoje pozicije. Ona, međutim, počinje dan tako što se pita: „Kako sam? Kako se osećam? Da li ijmam snage da pokušavam da prevaziđem određena osećanja i situacije?“ Mogućnost prepoznavanja stanja poput „Baš sam nervozna, moram da se smirim“ , a ne „Sve je tako besmisleno“, put je ka pozitivnom mišljenju koje menja stvari. U redu je osećati se loše, ali kada smo toga svesni, pronaći ćemo snage i da se „iščupamo“, ohrabruje dr Tennyso.

Kako da jutarnje raspoloženje uvek bude dobro

Za ovo će vam biti potrebno vreme. Uz to, i strpljenje. Dr Kate Mason kaže da počnete sa nečim sitnim, i da sebe redovno nagrađujete za napredak. Izaberite stvari kojima ćete se radovati. Zapamtite, poenta rutine za dobro jutro je da vas dovede u dobro raspoloženje. Ako niste tip za jogu, nemojte to ni da radite. Neka to bude nešto što će lično vas najviše da opusti. Možda prelistavanje časopisa, knjige uz čaj ili kafu, ili pisanje dnevnika. Probajte, i brzo ćete videti pozitivne efekte.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo