Medicinski informativni portal
Naslovna / Psihologija

10 znakova da možda imate narcisoidni poremećaj

Priredio/la: Ma.R.
19:00 - 04. 09. 2022.

Svi mi ponekad imamo potrebu da se „napravimo pametni“, da obavimo nešto preko reda ili da se pohvalimo svojim uspehom – osobama sa narcisoidnim poremećajem to je, jednostavno, način života

narcisi Narcistični poremećaj ćete lako prepoznati: to su osobe koje su uvek u pravu, nikada ni za šta nisu krive, lako šarmiraju i iskorišćavaju Foto: Shutterstock

Narcisoidni poremećaj je više od visokog samopoštovanja, stavljanja sebe na prvo mesto u određivanju prioriteta, pa i slike samozaljubljenosti koja se ostavlja na društvenim mrežama. Međutim, nije tako redak kako se misli, i osobe sa ovim poremećajem su svuda oko nas.

Narcisoidni poremećaj je zapravo vešta maska

U današnjem svetu, izraz „narcisoidan“ znači više od proste sujete. Radi se o daleko složenijoj stvari sa mnogo nijansi. Ide od nečega što se može smatrati zdravim, odnosno neophodnim paternom ega u određenim količinama, do osećaja sopstvene patološke grandioznosti. Ipak, u svojoj srži i osnovi, narcizam je odbrambena maska za duboko ukorenjeni osećaj srama, lične neostvarenosti i straha za koji možda niste ni svesni da postoji.

1. Želja da se bude u centru pažnje nepogrešivo odlikuje narcisoidni poremećaj

– Narcisi dominiraju razgovorima, imaju jaku unutrašnju potrebu da govore o sebi i preuveličavaju svoja dostignuća – kaže psihoterapeut dr Joseph Burgo, autor knjige „Narcis koga poznajete“.

Osobe koje imaju narcisoidni poremećaj prelaze granice ponašanja kada je u redu pohvaliti se za nešto. Oni ulepšavaju svoje priče. Okreću ih u svoju korist i stavljaju u prvo lice sve ono čime mogu da impresioniraju publiku. Ako su u pitanju izmišljotine, lako ih je opravdati kao male „bele laži“ koje pomažu da se ispriča neka bolja priča. Međutim, suštinski, narcisu laži služe za sasvim drugačiju svrhu: predstavljaju idealizovanu verziju sebe koja će ove osobe odvući od straha da jednostavno nisu dovoljno dobre.

2. Narcisoidni poremećaj ispoljava se i deljenjem saveta koje od vas niko ne traži

U redu je da budete od pomoći i nekome, ako vas pita za mišljenje, preporučite dobar restoran, preporučite vrtić ili neku aktivnost za dete prijateljici. Međutim, ako imate narcisoidni poremećaj, potrudićete se da potanko objasnite još štošta ne samo u vezi sa onim o čemu ste pitani. Postavićete se superiorno, jer „valjda vi najbolje znate…“

– Izgleda da narci uvek imaju više nekih informacija od svih i o svemu. Ponekad nimalo sofisticirano u odnosu na sve u društvu, koriste svaku priliku da još više ojačaju svoj već prenaduvani osećaj samoljublja. Nažalost, to se često događa nauštrb onih kojima navodno pomažu savetom – opisuje dr Burgo.

3. Kada neko ima narcisoidni poremećaj, ne podnosi čekanje

Ne želite da čekate u redu u hipermarketu, ni za parking mesto. Frustrirani ste pa i besni ako neko ne odgovori na vašu poruku ili mejl odmah. Mislite čak da ne treba da imate neki poseban tretman, nego da vam to pripada, da se podrazumeva… I to u svakoj životnoj okolnosti i situaciji.

– Kakve god da su potrebe narcisoidne osobe, treba ih zadovoljiti sada i odmah – rekla je porodični terapeut dr Karyl McBride, koja je napisala dve knjige o suočavanju sa narcisima. Oni, pojašnjava McBride, žele automatsku naklonjenost, pa i potčinjenost i očekuju da se svet vrti oko njih.

4. Narcisoidna ambicija ne poznaje granice

– Jedna stvar је stremiti zvezdanima visinama u bilo čemu, a onda naporno raditi da bi se dotle stiglo. Sasvim je drugo verovati da ste predodređeni za veličinu. Ta vrsta grandioznih pretpostavki je klasičan simptom narcizma. Narcisi imaju tendenciju da veruju da su prirodno posebni i da su deo elite koja zaslužuje samo najbolje. Oni maštaju o tome koliko će biti moćniji, koliko lepši, koliko bogatiji – objasnila je McBride.

Takođe, više vole da se druže sa drugim ljudima visokog statusa i mogu da budu opsednuti statusnim simbolima (od cipela do automobila). I ne samo to – ne pada im teško da omalovažavaju one koji nisu na tim talasnim i drugim, obično materijalnim dometima.

5. Šarm i harizma su tipični za narcise

Imate sposobnost da naterate druge ljude da se osećaju važnima, dalite im komplimente „šakom i kapom“. Činite to i kada ne mislite da je tako. Vaše veze se verovatno odvijaju munjevito, strastveno, poput ljubavnih romana.

Međutim, svo ti divljenje kojim obasipate neku osobu, deo je neizgovorenog plana: očekujete da ona učiniti da se i vi osećate jednako privlačno, da i vama budu uzvraćeni barem isti komplimenti, ako ne i veći. Onog trenutka kada bilo šta što od vas dolazi dovede osobu u sumnju, lako ćete je precrtati i zameniti – kao da nije ni postojala. 

6. Narcis je nepobediv, u svemu prvi i najbolji

– U narcisoidnom pogledu na svet postoje pobednici i gubitnici. Zna se koja pozicija je nemenjena narcisima: oni moraju da pobede u skoro svakom domenu – na teniskom terenu, u kancelariji, u društvenoj igri ili plesu. Jednostavno, oni moraju da pokažu da su superiorni u odnosu na nekog drugog u nemilosrdnoj nameri da dokažu svoju dominaciju – objašnjava dr Joseph Burgo.

„Protivnik“ narcisu može biti stranac, ali i neko ko mu je blizak, koga voli.  Čak i kada bilo koja druga osoba ostvari nešto vredno pohvale ili pomena, ako imate narcisoidni poremećaj, lako ćete to „prevesti na svoj teren“ – pripisati sebi zasluge za taj uspeh ili jednostavno, „zatrpati“ pričom o nekom svom dometu.

7. Ljutnja je deo lične karte osobe sa narcisoidnim poremećajem

Svima ostalima verovatno izgleda kao da je u pitanju osoba sa visokim samopouzdanjem. Međutim, u prirodi narcisa krije se, kao maska za samopouzdanje, nešto sasvim drugo. Njima je duboko stalo da zadrže idealizovanu sliku o sebi. Imaju veliki problem da tolerišu bilo kakvu vrstu neodobravanja ili konfrontacije. Zbog toga uvek imaju spreman kontranapad – viku, psovku, galamu.

Bez obzira na to koliko je mala kritika koja im je upućena, osećaju je kao atak, napad, primaju lično. A budući da su zlomaptila, i da dobro pamte ko je bio taj ko se drznuo da ima mišljenje koje je ili drugačije od njihovog, ili traži da bude vrednovano. Zato je moguće da će vrebati momenat za osvetu.

8. Narcisi nikada nisu krivi ni za šta, uvek je to neko drugi

I ovo je tipična osobina ako imate narcisoidni poremećaj. Jednostavno: čak i da ste svesno ili nesvesno povukli kartu koja je srušila čitavu kulu, ako ste narcis, ni po koju cenu nećete priznati da je krivica vaša. Svojom inteligencijom koja je uglavnom briljantna, pa i elokvencijom, brzo ćete pronaći nekog drugog krivca čiji je postupak zapravo proizveo to da vi povučete kartu i načinite štetu.

Narcisi odbijaju da snose odgovornost za svoje greške i loše ponašanje. Umesto toga, uvek prebacuju krivicu na nekog drugog. Obično su to osobe iz njihovog bliskog okruženja koje su upale u takvu „matricu“ ponašanja. S vremenom na nju jednostavno oguglaju, preuzimajući krivicu i kada za to ima, i kada nema osnova.

9. Iskoristiti nekoga za narcisa je kao „Dobar dan“

– Nesposobnost da se „stavi u tuđe cipele“ i nedostatak empatije su kamen temeljac narcizma. Narcisi očekuju da se drugi okreću oko njihovih potreba, ali uglavnom odbijaju da učine išta za bilo kog drugog. To znači da, ako ste narcis, vi dobijete ono što želite, i ne plašite se da manipulišete pa čak i da maltretirate onoga ko vam se nađe na putu. Iskoristićete ga bez problema a onda, ili nastaviti da ga koristite ili jednostavno se okrenuti i otići ako vam više ne treba – dr Karyl McBride.

10. Između euforije i anksioznosti

Dr Joseph Burgo je autor istraživanja koje je u avgustu 2018. objavljeno u Journal of Addiction Research, je primetio da narcisi žive u nekoj vrsti kombinacije uzbuđenjа i anksioznosti. Jer, baš kao što mogu da se osećaju kao da su na vrhu sveta, potpuno nedodirljivo i grandiozno, ima momenata, najčešće kada ostanu sami, da mogu da potonu suočivši se sa sobom i onim što suštinski jesu. U psihoterapijskoj praksi, ako su svesni problema, to i priznaju.

Takođe, nije redak slučaj da se osobe sa narcisoidnim poremećajem upuste i u opasan život, bezobzirno ponašanje ili zloupotrebu supstanci, stoji u istom radu.

No, ako i jeste narcis sa dijagnozom poremećaja, za vas ima nade: samospoznaja da imate neki problem ili traumu koja vas je napravila takvim, stručna pomoć, psihoterapija – put su ka izlasku iz ovog tunela i mnogo lepšem i racionalnijem životu sa više ljubavi, nego što je to egzistiranje narcisa.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor