Naslovna / Psihologija

Teži simptomi menopauze javljaju se kod određene grupe žena

Priredio/la: I. V. |11:00 - 15. 09. 2022.

Sve ono što se ženi dešavalo u ranoj mladosti, a što je bilo praćeno stresom ili što je ostavilo dubok trag u njenom životu, po rečima naučnika dolazi „na naplatu“ u srednjem životnom dobu i tokom menopauze

pogoršani simptomi menopauze i finansijska nestabilnost dovedena je u vezu sa lošijim simptomima menopauze Foto: Shutterstock

Teži simptomi menopauze, prema rezultatima nove studije, javljaju se kod žena koje imaju istoriju psihosocijalnih stresora, odnosno kod žena koje su doživele fizičko ili seksualno zlostavljanje, ili finansijsku nestabilnost, na primer. Rezultati studije pokazali su da nevolje, koje se rano jave u životu žene, mogu da dovedu do pogoršanja simptoma menopauze i slabijeg blagostanja skoro dve decenije kasnije, a kompletno istraživanje objavljeno je na stručnoj platformi Menopause.

Teži simptomi menopauze potiču od stresora iz mladosti

Stres, fizičko i psihičko zlostavljanje doživljeni u ranoj mladosti, po mišljenju stručnjaka,  verovatno će nastaviti da uzimaju svoj danak, kako fizički tako i mentalno, godinama nakon što su se ti stresori desili. Menopauza je često praćena brojnim simptomima, koji negativno utiču na kvalitet života žene – talasi vrućine, poremećaji spavanja, simptomi depresije i seksualna  disfunkcija. Međutim, nisu sva iskustva žena u menopauzi ista, jer neke imaju mnogo teže probleme, i za to razlike postoji mnogo razloga. U ovoj najnovijoj studiji, koja je ispitivala skoro 700 žena, istraživači su pokušali da povežu istoriju psihosocijalnih stresora, od detinjstva do trudnoće, sa lošijim simptomima menopauze.

Iako su prethodne studije pokušavale da pokažu dugoročne štetne efekte različitih oblika zlostavljanja, mnoge od njih su bile manje ili više fokusirane na trenutno zlostavljanje. Ova studija se, na primer, posebno fokusirala na istoriju stresora prijavljenih u vreme trudnoće i njihovu vezu sa zdravljem žene tokom srednjih godina, 15 do 20 godina kasnije.

Psihosocijalni stresori izazivaju i ozbilje simptome depresije

U okviru ove studijske grupe, fizičko zlostavljanje prijavilo je 37,3 odsto učesnica koje su takođe prijavile lošije simptome menopauze i lošije opšte zdravlje, kao i ozbiljnije simptome depresije. Još 7,7 procenata prijavilo je da su doživele seksualno zlostavljanje, što je takođe bilo povezano sa lošijim simptomima tokom tranzicije menopauze, kao i sa lošijim opštim zdravstvenim stanjem. Takođe, finansijska nestabilnost dovedena je u vezu sa lošijim simptomima menopauze, lošijim opštim zdravstvenim stanjem i jačim simptomima depresije.

Na osnovu rezultata studije, istraživači su zaključili da su psihosocijalni stresori povezani sa težim simptomima menopauze i blagostanjem decenijama nakon prvobitnog stresa. Ovi rezultati naglašavaju dugotrajan uticaj negativnih iskustava na fizičko i mentalno zdravlje žena i naglašavaju važnost prethodne istorije psihosocijalnih stresora, kada se razmatra zdravlje žena u srednjoj životnoj dobi.

Studija takođe pruža dodatne dokaze koji podržavaju vezu između nedaća doživljenih tokom mladosti sa težim simptomima menopauze kod žena srednjih godina. Naučnici naglašavaju da je potrebna dodatna studija kako bi se bolje razumeo efekat ukupne izloženosti hroničnom i ponovljenom stresu na zdravlje žena u srednjim godinama, a i kasnije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo