Medicinski informativni portal
Naslovna / Psihologija

Odluke koje bi mogle značajno da nam smanje stres

Priredio/la: S.St.
19:00 - 25. 01. 2023.

Svi imamo svoje načine da se nosimo sa svakodnevnim stresom, recimo, da malo više spavamo, da vežbamo ili možda čak i da se opustimo sa prijateljima. Zbog stresa možemo da budemo nesrećni, ali često zaboravljamo da stresom obično može da se upravlja

stres Radno mesto za mnoge je najveći izvor stresa Foto Shutterstock

Stres, koji ne možemo da kontrolišemo, može da postane jači i veći nego što to zaista možemo da podnesemo. 

Kakve sve probleme stres može da izazove

Kada postane hroničan, stres može naneti pravu štetu našem organizmu i izazvati emocionalne i fizičke probleme, uključujući:

  • probleme sa varenjem
  • reproduktivne probleme
  • napetost mišića
  • umor
  • bol u grudima
  • visok krvni pritisak
  • anksioznost
  • razdražljivost
  • depresiju

Svi ovi problemi povezani sa stresom mogu, zauzvrat, da nas nateraju da se povučemo iz društva i možda pokušamo s njim da se izborimo tražeči pomoć u nedozvoljenim supstancama, alkoholu i prejedanju. Sve ovo, naravno, dovodi do ozbiljnih komplikacija.

Ako smo u trenutku kada stres izaziva veliki haos u našem životu, vreme je za neke velike promene. Naravno, sama promena je stresna, tako da neće biti lako. Ali neophodno je. Kada nam odlazak u teretanu ili još jedan sat sna ne pomažu, evo 5 načina da ponovo pokrenemo svoj život i ozbiljno smanjimo stres.

1. Pronađite novi posao i smanjite stres

Ovo je velika promena, i da, lakše je reći nego učiniti. Ali radno mesto za mnoge je najveći izvor stresa. Ako nam posao nanosi mentalnu i fizičku štetu, trebalo bi da napravimo odlučujući korak i pronađemo novi ako smo sigurni da problemi na poslu jednostavno ne mogu ni da se reše ni da se poprave.

Bilo da je problem velika udaljenost posla od našeg mesta stanovanja, šef koji nema razumevanje, opterećenje van kontrole ili premalo novca, novi posao mogao bi da bude jedini odgovor. U početku i izvesno vreme to bi moglo da bude razlog za veću anksioznost, ali dugoročno će se isplatiti.

2. Teretana i vežbanje kao način za smanjenje stresa

Kada smo pod stresom, deluje nemoguće da bilo šta novo dodamo u naš život. Ali postoji veliki razlog za ubacivanje vežbanja kao načina za smanjenje stresa. To čini da naše telo proizvodi endorfin (hormone sreće), podiže naše raspoloženje i čini da se koncentrišemo na fizičko kretanje umesto na svakodnevne brige.

Ako naporni kardio treninzi nisu za vas, joga i tai či ili bilo koja vrsta vežbe imaće isti efekat. Samo je važno da to postane redovan deo naše rutine. Ako se zaista posvetimo dovođenju tela u formu, naš um će nas pratiti.

3. Miran i kvalitetan san protiv stresa

Odraslima je u proseku potrebno 7 do 9 sati sna tokom noći. Ako smo pod stresom, najverovatnije spavamo mnogo manje, a i san je verovatno prilično lošeg kvaliteta. Ovo će izazvati još veći stres. Dakle, moramo ozbiljno da se posvetimo ovom problemu, da ranije odlazimo na spavanje i da pokušamo da obezbedimo miran san. Joga ili meditacija mogu da učine čuda za naš san. Pre spavanja treba da se umirimo, isključimo uređaje i da čitamo umesto da gledamo u ekran.

4. Izbacite toksične ljude iz svoje okoline

Ljudi sa kojima svakodnevno imamo posla imaju ogroman uticaj na naše raspoloženje i nivo stresa. Ako nas kontakt sa nekom osobom dovodi „do ludila“ ili izaziva stalni stres, moramo da smislimo kako toga da se rešimo. Ponekad ovo može biti jednostavno, kao kada ignorišemo dosadnog saradnika ili ne prihvatamo pozive radoznalog komšije. Ali kada je ta toksična osoba stari prijatelj ili član porodice, s tim moramo da se suočimo. I možda ćemo, bez svake sumnje, te kontakte morati da prekinemo. Kao i mnoge velike promene, ovo bi moglo biti izuzetno uznemirujuće, ali neophodno za naše dugoročno zdravlje.

5. Nađite terapeuta

Mnogi od nas osećaju da moraju sami da se nose sa stresom. Ali nije sramota tražiti stručnu pomoć kada stres počne da utiče na naše mentalno i fizičko zdravlje. Osim što je prijateljski nastrojena i obrazovana osoba, terapeut može da nam pomogne da napravimo velike životne promene koje smo ovde naveli. Psiholog ili savetnik može da nas poduči kako da promenimo posao i karijeru, da nas posavetuje kako da se nosimo sa toksičnim ljudima, da nas motiviše da započnemo da vežbamo, pa čak i da nas nauči kako da meditiramo.

Potpis za sliku: Radno mesto za mnoge je najveći izvor stresa Foto Shutterstock

https://www.shutterstock.com/image-photo/beautiful-businesswoman-meditating-workplace-ignoring-work-658068004

https://www.shutterstock.com/image-photo/emotional-business-lady-shouting-her-laptop-653550538

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor