Naslovna / Vesti

Proizveden novi lek za covid 19 koji sprečava teško oboljenje i smanjuje smrtnost

Priredio/la: I. V.|12:30 - 11. 03. 2021.

Novi lek dva farmaceutska giganta, napravljen na bazi monoklonskih antitela, mogao bi da spreči najteže posledice covid 19 i zaštiti ljude od trenutnih sojeva virusa koji cirkulišu svetom

Analiza podataka od 583 ispitanika pokazala da je lek bio visoko efikasan Foto: Shutterstock

Farmaceutske kompanije Vir Biotechnology i GlaxoSmithKline PLC proizveli su lek VIR-7831 na bazi monoklonskih antitela, koji je pokazao efikasanost od 85 odsto u sprečavanju hospitalizacija i smrti od infekcije covid 19, u poređenju sa placebom u kliničkom ispitivanju. Na osnovu pozitivnih rezultata, kako su juče saopštile, kompanije će odmah zatražiti od zdravstvenih regulatora u SAD i drugim zemljama da odobre terapiju, kako bi se arsenalu tretmana covid 19, koji pomažu da zaraženi ljudi ne stignu do bolnica, dodao i njihov lek.

Zbog visoke efikasnosti studija prekinuta pre vremena

Ako bude odobren, lek bi bio četvrti lek za antitela dostupan u SAD, nakon lekova koje su proizveli Eli Lilly & Co. i Regeneron Pharmaceuticals. Vir Biotechnology i GlaxoSmithKline saopštili su da je nezavisni nadzorni odbor preporučio da se studija prekine pre vremena, jer je privremena analiza podataka od 583 ispitanika pokazala da je lek bio visoko efikasan.
– Radujemo se mogućnosti da što pre učinimo VIR-7831 dostupnim pacijentima i daljem istraživanju njegovog potencijala u drugim okruženjima – izjavio je Hal Barron, GSK glavni naučni direktor. Kompanije nisu obelodanile detaljne rezultate studije, poput procenta pacijenata koji su hospitalizovani ili umrli.

Za pacijente sa blagim i umerenim simptomima

„Volonteri u studiji i dalje će se nadgledati tokom 24 nedelje, a više podataka biće objavljeno nakon završetka studije“, navele su kompanije u zajedničkom saopštenju. Studija procenjuje pacijente sa blagim ili umerenim simptomima covid 19 kod kojih postoji visok rizik od razvoja teške bolesti. Monoklonska antitela su jedini tretman odobren za pacijente u ranom toku bolesti koji su u velikom riziku da postanu hospitalizovani. Međutim, mnoge raspoložive doze ostale su neiskorišćene zbog logističkih izazova koje lekovi predstavljaju za bolnice, poput pronalaska prostora i osoblja za nadgledanje infuzija.

VIR-7831 mogao bi da spreči najteže posledice covid 19

Vir Biotechnology i GlaxoSmithKline izjavili su da je zasebna studija VIR-7831 pokazala da ostaje efikasna protiv novih varijanti korona virusa identifikovanih u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu, za koje naučnici brinu da bi se mogle pokazati otpornim na monoklonska antitela. Naučni rad sa detaljima rezultata varijante studije biće objavljen na takozvanom istraživačkom serveru.

– Ova otkrića pokazuju potencijal VIR-7831 da spreči najteže posledice covid 19 i ističu njegovu potencijalnu sposobnost zaštite od trenutnih sojeva virusa koji cirkulišu svetom – rekao je George Scangos, izvršni direktor Vir Biotechnology. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo