Naslovna / Vitamini i suplementi

Može li suplement magnezijuma da snizi visok krvni pritisak

Priredio/la: I. V. |11:00 - 14. 11. 2023.

Magnezijumu je suštinski element u ljudskom telu jer ima brojne prednosti za naše srce, nivo šećera u krvi, psihofizičku kondiciju, raspoloženje, pa se istraživalo kako utiče i na krvni pritisak

suplement magnezijuma Visoki nivoi magnezijuma u ​​krvi dovode u vezu sa poboljšanjem protoka krvi Foto: Shutterstock

Suplement magnezijuma, koji nam je lako dostupan u apotekama i drogerijama, u poslednje vreme našao se u fokusu debate o tome da li magnezijum može da utiče na regulisanje krvnog pritiska. Među naučnom javnošću rasprava se povela upravo zbog toga što su nedosledni i kontroverzni dokazi iz studija na ljudima ostavili to pitanje otvoreno.

Kako suplement magnezijuma deluje na pritisak utvrđeno analizom slučaja oko 2.000 pacijenata

Izveštaj o magnezijumu, suštinskom elementu u ljudskom telu, nedavno je objavljen u časopisu Hypertension Američkog udruženja za srce. Studijski tim predvođen istraživačima sa Indiana University pokušao je da pomogne u rešavanju debate o tome da li magnezijum ima ikakvu ulogu u regulisanju krvnog pritiska. U pokušaju da odgovore na to, istraživači su sproveli meta-analizu 34 klinička ispitivanja, koja su obuhvatila 2.028 učesnika.

Rezultati pokazuju da su učesnici ispitivanja, koji su primali medijanu od 368 mg magnezijuma dnevno u proseku 3 meseca imali ukupno smanjenje sistolnog/gornjeg krvnog pritiska od 2,00 mmHg i dijastolnog/donjeg pritiska od 1,78 mmHg.

Studija primećuje da je uzimanje 300 mg magnezijuma dnevno tokom samo jednog meseca bilo dovoljno za podizanje nivoa magnezijuma u ​​krvi i smanjenje krvnog pritiska. Takođe, ukazuje se  da se visoki nivoi magnezijuma u ​​krvi dovode u vezu sa poboljšanjem protoka krvi što može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska.

Suplement magnezijuma može se smatrati opcijom za snižavanje pritiska

U sprovedenoj analizi, dnevna doza suplemenata magnezijuma kretala se od 240 do 960 mg, od kojih je 82 odsto bilo jednako ili više od preporučene dijetetske doze za odrasle – 310 do 320 mg dnevno za žene i 400 do 420 mg na dan za muškarce.

– Sa svojom relativnom bezbednošću i niskom cenom, suplementi magnezijuma mogu se smatrati opcijom za snižavanje krvnog pritiska kod visokorizičnih osoba ili pacijenata sa hipertenzijom – ističe glavni autor analize dr Yiqing Song, profesor na Odeljenju za epidemiologiju na Richard M. Fairbanks School of Public Health na Indiana University.

Optimalan nivo magnezijuma u ​​ljudskom telu ima uticaj na krvni pritisak

Autori ove studije upozoravaju da je primenljivost njihove meta-analize ograničena brojem ljudi, koji su učestvovali u 34 studije, a koja se kretala od 13 do 461. učesnika, kao i visokim stopama odustajanja. S druge strane, ističu da su kvalitetnije studije sa nižim stopama osipanja pokazale i najveća smanjenja krvnog pritiska. Takođe, prema istraživačima, ispitivanje podgrupa u studiji pokazalo je mogućnost da suplementi magnezijuma snižavaju krvni pritisak samo kod onih kojima nedostaje minerala.

– U skladu sa prethodnim studijama, naši dokazi pokazuju da bi antihipertenzivni efekat magnezijuma mogao da bude efikasan samo kod ljudi koji beleže nedostatak magnezijuma. Takvi sugestivni dokazi ukazuju na to da održavanje optimalnog nivoa magnezijuma u ​​ljudskom telu može da pomogne u prevenciji ili lečenju hipertenzije – naglašava dr Song.

Suplement magnezijuma bolje je zameniti šakom neslanih orašastih plodova

Upravo zbog nerazjašnjenog uticaja magnezijuma na vrednosti krvnog pritiska, januara 2022. godine, Američka uprava za hranu i lekova FDA objavila je da kompanije mogu da daju određene zdravstvene tvrdnje u vezi sa potrošnjom ovog minerala i smanjenim rizikom od visokog krvnog pritiska. Međutim, prehrambene kompanije i proizvođači dijetetskih suplemenata, koji žele da uključe takve tvrdnje na svoje pakovanje moraju da dodaju  određena upozorenja. Konkretno, formulacija je morala jasno da stavi do znanja da su dokazi koji potkrepljuju tvrdnju „neubedljivi i nedosledni“.

S druge, savet stručnjaka je da ako neko ima visok krvni pritisak, bolje je da unosi magnezijum iz hrane koja je prirodno bogata ovim važnim mineralom, umesto da uzima suplement magnezijuma ili konzumira hranu sa dodatkom ovog minerala. Dobri izvori magnezijuma su, na primer, neslani bademi, kikiriki, spanać i crni pasulj. Ove namirnice imaju dodatnu prednost jer sadrže druge hranljive materije (posebno vlakna) koje mogu da snize krvni pritisak, a imaju i prirodno malo natrijuma. Previše natrijuma u ​​ishrani, koji može da podigne krvni pritisak, ima daleko veći uticaj na pritisak nego potencijalno neadekvatni nivoi magnezijuma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo