Suplementi za cilj imaju da popune praznine u hranljivim materijama kada nismo u mogućnosti da zadovoljimo svoje potrebe samo hranom ili ako imamo nedostatak. Kada je u pitanju upravljanje dijabetesom, životne navike igraju glavnu ulogu za kontrolu šećera u krvi i opšte zdravlje. Čak i ako se uzimaju lekovi za lečenje dijabetesa, treba ih koristiti u kombinaciji sa nutritivnim planom ishrane i fizičkom aktivnošću. Kada je reč o suplementima, sa njima nikada ne treba počinjati bez nadzora registrovanog dijetetičara ili lekara. Ako se ne uzimaju oprezno mogu da budu štetni, posebno ako uzimamo određene lekove ili imamo druga zdravstvena stanja.
Suplementi koje ne bi trebalo uzimati ako imate dijabetes
Za različite tipove dijabetesa primenjuju se različite opcije lečenja, tako da je teško generalizovati koje suplemente ne bi trebalo da uzimaju svi ljudi sa dijabetesom. Zato je ovo jedan od razloga zbog koga je veoma važno razgovarati sa lekarom. Ima nekoliko suplemenata zbog kojih bi osobe sa dijabetesom trebalo da se posavetuju sa lekarom, jer mogu da ometaju određene lekove, poremete nivo šećera u krvi ili da izazovu neželjene efekte.
1. Hrom
Hrom je mineral koji se nalazi u brojnim namirnicama, kao što su meso, povrće, žitarice, voće i orasi. Nedostatak hroma može izazvati visok nivo šećera u krvi, mada je ovaj nedostatak veoma redak. Osobe koje imaju dijabetes i primaju insulin ili druge oralne lekove koji za cilj imaju smanjenje šećera u krvi, uzimanje hroma može povećati rizik od hipoglikemije (nizak nivo šećera u krvi).
Američko udruženje za dijabetes upozorava svakoga sa oboljenjem bubrega da ne uzima hrom jer suplementacija može pogoršati bolest bubrega. Dodatak hroma takođe može ometati levotiroksin (lek koji se obično koristi za lečenje hipotireoze).
2. Gorka dinja
Gorka dinja je biljni suplement proučavan zbog njegove upotrebe za smanjenju šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom. Smatra se da njegove komponente – charantin, vicin i polipeptid-p – imaju sličnu strukturu kao insulin (hormon uključen u kontrolu šećera u krvi).
U sistematskom pregledu i meta-analizi u časopisu Nature, istraživači su otkrili da podaci o suplementaciji gorke dinje i dalje ostaju nedosledni. Studije koje su rađene su kratke, a doze gorke dinje koje se koriste variraju. Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdili dugoročni efekti i bezbednost. Pored toga, kod osoba sklonih niskom nivou šećera u krvi, gorka dinja može povećati rizik od niskog šećera u krvi.
3. Ekstrakt zelenog čaja
Pokazalo se da je zeleni čaj koristan za osobe sa dijabetesom. Na primer, u meta-analizi 17 kliničkih ispitivanja objavljenih u The American Journal of Clinical Nutrition, istraživači su otkrili da zeleni čaj ima povoljne efekte, kao što su smanjenje glukoze natašte i hemoglobina A1C (tromesečni prosek šećera u krvi). Međutim, postoji malo istraživanja o efikasnosti suplementa zelenog čaja izvan studija sprovedenih na životinjama, a većina studija veoma kratko je trajala. Stoga, dodatna suplementacija osim pijenja zelenog čaja verovatno nije neophodna.
4. Kantarion
Potrebno je više istraživanja o upotrebi kantariona i dijabetesa, zbog njegovog potencijalnog uticaja na lekove za dijabetes, osetljivost na insulin i lučenje insulina. Jedna mala studija u British Journal of Clinical Pharmacology, koja je procenila upotrebu kantariona i metformina kod 20 zdravih muškaraca, otkrila je da uzimanje u kombinaciji sa metforminom može povećati lučenje insulina i smanjiti šećer u krvi nakon testa tolerancije glukoze. Međutim, druga vrlo mala studija, uključujući 10 zdravih muškaraca, zaključila je da nije bilo promena u insulinskoj osetljivosti kada se uzima samo kantarion. Istraživači su primetili manje lučenje insulina, što može povećati nivo šećera u krvi.
Ove veoma male studije imale su oprečne rezultate i nisu uključivale različite populacije ili osobe sa dijabetesom, niti su trajale dovoljno dugo da ispitaju dugoročne efekte. Zbog toga je potrebno više studija da bi se istražile interakcije medikament–biljka, kao i efekti kantariona na lučenje insulina.
Uz sve ovo, osobe koje imaju dijabetes i bolesti srca i uzimaju lekove za razređivanje krvi, preporučuje se izbegavanje kantariona, jer može povećati krvarenje.
5. Vitamin E
Vitamin E je moćan antioksidans koji može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa, pretečom dijabetesa tipa 2 koji mu doprinosi. Ali, vitamin E može da stupi u interakciju sa razređivačima krvi i poveća rizik od krvarenja blokirajući efekte vitamina K kod zgrušavanja. Zbog toga se ne preporučuje suplementacija bez nadzora za osobe koje imaju dijabetes i uzimaju lekove za razređivanje krvi.
Suplementi koji mogu pomoći kod dijabetesa
Ako vam nedostaje neki vitamin, možda će suplementacija biti korisna. Za one koji imaju komplikacije dijabetesa, neki suplementi – uključujući vitamin D, vitamine B, omega-3 masne kiseline i probiotike – mogu pomoći kod simptoma ili odložiti napredovanje komplikacija povezanih sa dijabetesom.
Vitamin D: Nizak nivo vitamina D povezan je sa razvojem dijabetesa, metaboličkog sindroma i insulinske rezistencije. Nizak nivo vitamina D povezan je i sa povećanim rizikom od čireva na stopalima i drugih infekcija, osećaja depresije i narušenog zdravlja kostiju. Neke studije navode da suplementacija vitaminom D i kalcijumom kod ljudi koji imaju manjak može pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi. Važno je da svi sa dijabetesom provere status vitamina D kod lekara kako bi utvrdili da li je potrebna suplementacija.
B vitamini i omega-3 masne kiseline: Ljudi sa dijabetesom, posebno oni koji uzimaju metformin, mogu biti izloženi povećanom riziku od nedostatka vitamina B12. Metformin može smanjiti apsorpciju B12, kao i koncentraciju u krvi. Nedostatak i insuficijencija B12 povezani su sa neuropatijom, pa je provera statusa B12 važna. Ako su nivoi niski, može se preporučiti suplementacija. Osobe koje imaju komplikacije dijabetesa, kao što je neuropatija (oštećenje nerava), treba da razgovaraju sa svojim lekarom o upotrebi vitamina B ili ribljeg ulja u lečenju bola i sprečavanju napredovanja bolesti. Studije na životinjama pokazale su da je dodatak omega-3 masnih kiselina koristan, ali je potrebno više istraživanja.
Probiotici: Sve je više dokaza koji podržavaju upotrebu probiotika za zdravlje creva, dijabetes i kontrolu šećera u krvi. Neka istraživanja pokazala su da je upotreba probiotika poput jogurta, fermentisanog mleka i kapsula imala povoljan efekat na kontrolu šećera u krvi. Treba imati na umu da različiti sojevi probiotika imaju različite funkcije i da pojedinačni obrasci ishrane, zajedno sa količinom jedinica kolonije koja se uzima, takođe mogu imati uticaj. Pre uzimanja suplementa treba razgovarati sa stručnom osobom. Za povećanje unosa probiotika treba početi sa dodavanjem fermentisane hrane u ishranu – jogurtom, kefirom, kimčijem, kiselim kupusom i misom.