Naslovna / Zdravlje

Znojenje dlanova je socijalni i zdravstveni problem, a može da bude i hronično

Priredio/la: D. T.|15:00 - 22. 08. 2023.

Ekrine znojne žlezde deluju na nerve koji oslobađaju acetilholin supstancu koja podstiče lučenje znoja

znojenje dlanova U nekim slučajevima znojenje dlanova je nasledo Foto: Shutterstock

Obilno znojenje dlanova i stopala je stanje koje je socijalni i zdravstveni problem. Stanje je uglavnom posledica stresa, povećane anksioznosti i u ređim slučajevima oboljena štitaste žlezde, menopauze, dijabetesa, Parkinsonove bolesti. Znojenje je i rekcija na upotrebu nekih lekova, suplemenate, pomoćna lekovita sredstava.

Šta je palmarna hiperhidroza?

U nekim situacijama, na primer pojačane fizičke aktivnosti, sparnog i veoma tolog vremena pojačano znojenje svih delova tela je zdrava reakcija na soljne okolnosti. Palmarna hiperhidroza je stručni naziv za poremećaj koji se ispoljava oblnim znojenjem dlanova i pogađa 2 do 3 odsto svetske populacije. Osim na dlanovima, obilno znojenje može da se javi i na tabanima.

Ekrine znojne žlezde deluju na nerve

Znojenje dlanova je posledica prekomerne aktivacije ekrinih znojnih žlezda koje su raspoređene po celom telu, ali najviše ih ima na dlanovima i tabanima, pa na glavi, i u manjoj meri na  trupu i ekstremitetima. Ove žlezde su glavni oblik hlađenja kod ljudi.

Ekrine znojne žlezde deluju na nerve koji oslobađaju acetilholin supstancu koja podstiče lučenje znoja. Razlikuju se od apokrinih znojnih žlezda u pazuhu, preponama i grudima čiji rad stimuliše norepinefrin. Moguće je da se osoba znoji samo na dlanovima, dok se drugi delovi tela ne znoje i obruto, da se svi delovi tela znoje osim dlanova.

Znojenje dlanova može da bude kratkotrajno stanje

Palmarna hiperhidroza može biti akutno, to jest iznenadno i kratkotrajno stanje, koje je obično uzrokovano spoljnim stimulansima, poput pojačanog stresa ili lekova koji aktiviraju postganglionske nerve.

Stanje može da bude i horončno, praćeno periodima nešto manjeg, pa potom obilnog znojenja. U nekim slučajevima znojenje dlanova je nasledo.

Uglavnom je posledica psihičke uzbuđenosti

Kod većine osoba pojačano znojenje dlanova je reakcija na stres, strah, nervozu, stid, nelagodu, anksioznost. Pod delovanjem jakih emocija oslobađa se acetilholin, koji stimuliše postganglijske nerve, izazivajući spontano oslobađanje znoja. Znojenje u ovom slučaju može da traje sve dok se ne ublaži akutni stres.

Bolesti kao okidači za znojenje dlanova

Palmarnu hiperhidrozu može izazvati i vazovagalna sinkopa, bezalena nesvestica koja je isprovocirana iznenadnim i jakim bolom, vađenjem krvi, javlja se usled traumatičnih događaja, kod povišenog nivoa stresa, anksioznosti, straha.

Endokrini sistem odgovoran je za regulaciju hormona, a acetilholin je neurotransmiter koji deluje kao endokrini hormon. Određeni poremećaji mogu da izaovu hormonsku neravnotežu koja dovodi do prekomerne proizvodnje acetilholina. Neki poremećaji mogu sa znatno snize nivo acetilholina.

Loše funckionisanje štitne žlezde, dijabetes, menopauza, hipoglikemija (nizak šećer u krvi), trudnoća, znojenje koje se javlja posle operacije srca ili grudnog koša, ako dođe do povrede dubokih nerava u blizini kičme, neke neurološke bolesti mogu da budu razlog prekomernog znojenja. Neke bolesti kao što su Parkinsonova bolest, oštećenja kičmene moždine, moždani udar, tumori takođe su uzroci oblinog znojenja.

I lekovi izazivaju hiperhidrozu

Infekcije usled kojih dolazi do porasta telesne temperature, ometa rad „termostata“ u mozgu i izaziva hiperhidrozu, to jest pojačano znojenje. Pojedini lekovi mogu  izazvati hiperhidrozu dlanova,  delovati na hormone  i nerve. Rizik od znojenja dlanova zavisi i od doza leka.

Medikamenti koji često izazivaju pojačano znojenje su insulin, opioidi (posebno ako se zloupotrebljavaju), nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID).

Žene češće traže pomoć

Znojni dlanovi su neprijatnost što muči oba pola, ali žene su uglavnom te koje će da zatraže pomoć. Lekar pokušava da sazna od pacijenta na kojim delovima tela se najčešće javlja jako znojenje, da li ono sledi neki obrazac, da li se uz znojenje javlja i gubitak telesne težine, povišena temperatura.

Obilno znojenje dlanova može se utvrditi testom skrob-jod, kada se rastvor joda nanosi na dlan,  kada se rastvor joda osuši dlan se posipa skrobom. Na delovima dlnova sa viškom znoja zapaža se  tamnoplava boja.

Kako se dijagnostikuje obilno znojenje?

Dijagnoza primarnog znojenja dlanova potvrđuje se ako simptomi traju duže od šest meseci, i ukoliko nisu isprovocirani nekom bolešću. Pacijenti sa dijagnozom palmarne hiperhidroze imaju, barem jednom nedeljno, jako znojenje dlanova.

Lečenje medicinskim sredstvima i psihoterapijom

Obilno znojenje dlanova je stanje koje utiče na samopuzdanje osobe, ali postoje načini lečenja kojo mogu umanjiti simptome.  Savetuje se korišćenje antiperspiranta, lekova koji mogu da  blokiranju delovnaje neurotransmitera odgovornih za lučenje znoja. Moguća je i primena injekcija  botoksa. Jontoforeza je tretman upotrebe blage struje koja se sprovodi do određenih delova tela koji su potopljeni u vodu.

Endoskopska transtorakalna simpatektomija je tretma kojim se preseca simpatički lanac i tako smanjuje stimulacija nerava koji su „krivci“ za znojenje. Pored medicinskih tretmana, pacijentia se savetuje i psihoterapija koja može da pomogne u suočacanju sa nagomilanim stresom. Kognitivna bihejvioralna terapija može da nas nauči kako na pravi način da odgovorimo na stresne situacije i osnaži samopouzdanje.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo