Naslovna / Zdravlje

Statini: Nova studija otkriva kako mogu da se izbegnu nuspojave ovih lekova

Priredio/la: D. T.|13:00 - 29. 08. 2023.

Više studija navodi da su nuspojave upotrebe statina, koje se odnose na bolove u mišićima, posledica „nocebo efekta“, to jest straha od neželjenih efekata primene leka

Visok holesterol Visok holesterol, udružen sa visokim pritiskom, može da bude uzrok brojnih kardiovaskularnih bolesti Foto: Shutterstock

Statini spadaju u red najefektivnijih i najviše proučavanih lekova za snižavanje visokih vrednosti holesterola. Zahtevaju upotrebu pod stalnim lekarskim nadzorom i u tačno definisanim dozama. Nova danska studija pokazuje da osobe koje počinju da primenjuju statine u kasnijem životnom dobu, posle 75. godine, imaju bolju kontrolu visokog holesterola, u odnosu na mlađe pacijente.

Statini snižavaju „loš“ holesterol

Studija navodi da su statini i to u nešto manjim dozama efikasniji kod starijih pacijenta, jer brže uspostavljaju željene vrednosti holesterola. Statini su osnova u prevenciji srčanih bolesti. Ovi lekovi snižavaju visoke vrednosti „lošeg“ holesterola LDL, koji dovodi do formiranja plaka i rizika od moždanog ili srčanog udara.

Studija objavljenu u izdanju Annals of Internal Medicine pratila je, od januara do marta 2018. godine, više od 83.000 pacijenata koji su počeli da uzimaju jedan od dva najčešće propisivana statina –  simvastatin i atorvastatin. Svi učesnici studije imali su visoke nivoe LDL holesterola pre i tokom upotrebe statina.

Nuspojave delovanja leka češće kod starijih pacijenata

Istraživači su primetili da je odgovor na terapiju bolji sa starenjem pacijenata. Osobe starije od 75 godina imale su, uz umerene i niske doze statina, za 2. 62 odsto manje LDL holesterola, u odnosu na pacijente mlađe od 50 godina. Stručnjaci navode da bi to značilo da stariji pacijenti mogu da očekuju dobre efekte statina i uz manje doze leka.

– Nuspojave primene statina češće su kod starijih pacijenata koji dobijaju veće doze statina, a ovo istraživanje pokazuje da bi stariji pacijenti mogli da imaju bolju kontrolu bolesti i uz manje količine leka – kaže dr Marie Lund.

Bolja regulacija LDL holesterola kod starijih pacijenata

Učesnici studije koristili su statine za primarnu prevenciju srčanih oboljenja, kod pacijenta koji su imali faktore rizika bez bolesti srca, i kod pacijenta koji su već lečeni od neke bolesti srca i koristili statine kao oblik sekundarne preventive. Kod obe grupe proveravani su nivoi LDL holesterola.

Uporedili smo podatke i otkrili da se bolja regulacija nivoa LDL holesterola povećava sa godinama. Može se očekivati da će pacijent od 60 godina, koji pije statine u niskim do umerenim dozama, imati bolje vrednosti LDL holesterola od osobe od 50 godina na terapiji statinima – kaže jedan od vođa ove studije dr Marie Lund.

Mogu li se očekivati i bolji ishodi lečenja?

Sve ovo ne znači da će zbog nižih vrednosti holesterola kod starijih pacijenata doći i do boljih ishoda lečenja, smatra preventivni kardiolog Adedapo Iluyomade sa Miami Cardiac & Vascular Institute.

– Studija objavljena u časopisu JAMA sugeriše da se svakim padom LDL holesterola od 39 mg/dL, za 20 odsto umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i komplikacija kao što su srčani udar i moždani udar. Sve ovo je i dalje malo i verovatno neće značajnije uticati na ishod lečenja – kaže dr Iluyomade.

Većina pacijenata je na dugoročnoj terapiji statinima

I pored toga što ne dolazi do značajnog pada nivoa holesterola i ovaj napredak je od koristi za starije pacijente, koji uz nešto niže doze statina možda mogu da izbegnu komplikacije lečenja. Većina pacijenata je na dugoročnoj, pa i doživotnoj terapiji statinima, a nekada je zabrinutost zbog neželjenih efekata prepreka za početak primene ovih lekova.

– Većina pacijenata dobro toleriše statine, ali dugotrajna upotreba može da se poveže sa retkim neželjenim efektima kao što su bol u mišićima i problemi sa jetrom. Statini moraju biti prilagođeni zdravstvenom stanju svakog pacijenta ponaosob, na lekaru je da dobro proceni potencijalne koristi od primene leka– kaže dr Iluyomade.

Delovanje statina i dalje se proverava na svakih 6 do 12 meseci

Više studija navodi da su nuspojave upotrebe statina, koje se odnose na bolove u mišićima, posledica „nocebo efekta“, to jest straha od neželjenih efekata primene leka, objašnjava dr Iluyomade. Pošto stariji pacijenti mogu da postignu dobu regulaciju holesterola i sa nešto nižim dozama statina, moguće je da će na ovaj način moći da smanje i rizik od neželjenih svojstava leka.

– Statini uglavnom u roku od nekoliko nedelja snižavaju vrednosti holesterola, primena statina se kontroliše na svakih 6 do 12 meseci. Nova studija neće promeniti ove generalne preporuke, ali naglasiće važnost individualne primene leka, u odnosu na faktore kao što su godine pacijenta i intenzitet terapije – objašnjava dr Iluyomade. Bitno je da znamo da se primena statina nekada mora prilagoditi starosti pacijenta,  ali nikako se ne preporučuje promena doze leka, bez prethodne konsultacije sa stručnim licem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo