Naslovna / Zdravlje

Normalna zaboravnost ili Alchajmerova bolest – koje su razlike

Priredio/la: S.St.|19:00 - 18. 09. 2023.

Bilo zbog poricanja, straha ili samo nedostatka obrazovanja, znaci Alchajmerove bolesti često se pripisuju starenju, a dijagnoza se postavlja tek mnogo kasnije

normalna zaboravnost ili Alchajmerova bolest U većini slučajeva, epizode zaboravnosti odražavaju ili normalan gubitak pamćenja u vezi s godinama, nedostatak sna ili stres Foto Shutterstock

Normalna zaboravnost ili Alchajmerova bolest – uvek se pitamo šta je od ta dva kada uđemo u sobu da nešto uzmemo, a onda zaboravimo šta smo hteli da uzmemo. Mnogi ljudi se plaše da ovo može biti znak Alchajmerove bolesti. U većini slučajeva, ove epizode zaboravnosti odražavaju ili normalan gubitak pamćenja u vezi s godinama, nedostatak sna ili stres. Ali ako ni kasnije ne možemo da se setimo šta smo u sobi hteli da uzmemo, ili se čak ne sećamo ni da smo uopšte ušli u sobu, onda bi realna mogućnost mogla da bude rana Alchajmerova bolest. Studije su pokazale da što se ranije osoba sa Alchajmerovom bolešću leči lekovima protiv demencije, veća je verovatnoća da će lek biti efikasan u usporavanju progresije bolesti. Bilo zbog poricanja, straha ili samo nedostatka obrazovanja, znaci Alchajmerove bolesti često se pripisuju starenju, a dijagnoza se postavlja tek mnogo kasnije. Ipak, neke razlike između zaboravnosti zbog normalnog starenja i Alchajmerove bolesti postoje.

Prizivanje uspomena i sećanja kod normalnog gubitka pamćenja

Kod normalnog gubitka pamćenja u vezi s godinama, možda ćemo imati problema sa vraćanjem uspomena iz dugotrajnog skladištenja. To dovodi do problema sa pristupom informacijama, kao što je pamćenje imena. Ali ovi problemi mogu se rešiti pomoću pomagala, kao što su naznake i kontekst.

Pažnja i koncentracija

Kod normalnog gubitka pamćenja u vezi s godinama, možda ćete imati opadanje pažnje i koncentracije, ali rečnik i razumevanje odnosa između stvari obično se ne menjaju sa starenjem.

Skorija sećanja kod Alchajmerove bolesti

Kod Alchajmerove bolesti postoji rani i ozbiljan problem sa nedavnim pamćenjem kod koga čak ni naznake ni kontekst ne pomažu. Dakle, ako nam kažu da se setimo tri reči, od kojih je jedna reč jabuka i posle tri minuta nas pitaju koje su te tri reči bile, možda se nećemo setiti jabuke čak i ako nam kažu da je jedna bila voće. Kod normalnog starenja, verovatno ćemo se setiti reči nakon što nam se da naznaka.

Hronološko i izvorno pamćenje

Osobe koje imaju Alchajmerovu bolest, možda se neće sećati redosleda stvari (hronološko pamćenje) ili ko je šta rekao (izvorno pamćenje). Možda će imati problema da pronađu obične reči (kao što su sat ili olovka), a možda se čak i neće sećati da su se razgovori ili događaji ikada desili.

Ponavljanje i mešanje u pamćenju kod Alchajmera

Drugi zabrinjavajući znaci uključuju ponavljanje (i to ne samo zbog naglašavanja) i neshvatanje da imate problem sa pamćenjem (nedostatak uvida). Kod Alchajmerove bolesti može doći do mešanja u pamćenju. Na primer, ako nam kažu da nacrtamo kocku, za nekoliko minuta možemo pomisliti da nas je neko zamolio da zapamtimo reč kocka.

Razlike između zaboravnosti kod normalnog starenja i Alchajmerove bolesti

Normalno starenje

  • pamćenje se poboljšava pomoću naznaka i konteksta
  • rečnik i razumevanje odnosa ostaju netaknuti
  • u stanju smo da zapamtimo redosled stvari i ko je šta rekao
  • svesni smo da postoji problem sa pamćenjem (subjektivno kognitivno oštećenje)
  • funkcionisanje ostaje dobro uprkos zaboravljanju
  • povremeno donošenje ne tako sjajne odluke
  • zaboravljamo da izvršimo mesečnu uplatu
  • ne znamo koji je dan, ali kasnije možemo da se setimo
  • poteškoće sa novijim ili manje poznatim zadacima, kao što su podešavanja na novom uređaju
  • problemi u pronalaženju novog mesta tokom vožnje

Alchajmerova bolest

  • skorašnja memorija je loša, a naznake i kontekst ne pomažu
  • ne možemo da se setimo redosleda stvari i ko je šta rekao
  • ponavljanje postaje očigledno; dolazi do mešanja u pamćenju
  • nesvesni smo da postoji problem s memorijom
  • svakodnevno funkcionisanje opada zajedno sa pamćenjem
  • često pokazujemo loše rasuđivanje i donošenje odluka
  • nemogućnost redovnog plaćanja računa
  • česta dezorijentisanost u odnosu na vreme i mesto
  • poteškoće sa poznatim zadacima, kao što je kuvanje kafe svaki dan
  • gubimo se na putu kući posle svakodnevnog posla

Kada treba otići kod lekara

Kada problemi sa pamćenjem počnu sve više da liče na one navedene za Alchajmerovu bolest, vreme je da razgovaramo sa svojim lekarom. Slično tome, kada problemi uključuju opasno ponašanje (kao što je lutanje ulicama ili ostavljanje uključene rerne), značajne promene raspoloženja i gubitak sposobnosti poput oblačenja i lične higijene, vreme je da potražimo stručnu pomoć. Čak i ako su problemi sa pamćenjem manji, razgovor i dobijanje saveta od lekara najbolje je što možemo da uradimo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Djurdjica
18:47, 28. 12. 2023.
Odgovori

Ako si stalno angazovan nekim poslom, mogućnost Gospodina Alchajmera su male da te „poseti“… Pozdrav

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo