Naslovna / Zdravlje

Šta je braon masno tkivo i kako da ga aktiviramo i smršamo

Priredio/la: D. T.|17:00 - 25. 09. 2023.

Braon masti (ili smeđe masti) su posebna vrsta masnog tkiva koja ima sposobnost sagorevanja kalorija radi proizvodnje toplote, što se naziva termogenezom

braon masno tkivo Na količinu braon masti mogu da utiču i određena zdravstvena stanja Foto: Shutterstock

Braon masno tkivo je vrsta telesne masti koja sagoreva kalorije i reguliše telesnu temperaturu u hladnim vremenskim uslovima. Aktivira se pre nego što počnemo da drhtimo od hladnoće. Većina masnoća u odraslom ljudskom telu sastavljena je od belog masnog tkiva koje takođe skladišti energiju. Velike količine belog masnog tkiva su krivci za gojaznost. Postoji i bež masno tkivo koje je kombinacija belih i braon masnih ćelija.

Braon masnom tkivu je potrebna energija

Braon masno tkivo je metabolički aktivno, za razliku od belog masnog tkiva, braon masnoća koristi kiseonik za svoj rad i potrebna mu je energija. Braon masne ćelije dobijaju boju iz krvnih sudova i mitohondrija, generišu toplotu koja pomaže u sagorevanju belog masnog tikva.

Više liči na mišiće

Braon masno tkivo ima bitnu ulogu i u kontroli nivoa šećera i insulina. Anatomski braon masno tkivo više liči na mišiće nego na masnoće, jer su ćelije koje se skladište u ovom masnom tkivu manje. Braon masnog tikva najviše imaju bebe na leđima, vratu i ramenima. Tokom detinjstva i adolescencije braon masnoće počinju da se razmeštaju u ostale delove tela, pa ih kod odraslih ima najviše oko vrata, bubrega, nadbubrežnih žlezda, srca (aorte) i grudnog koša.

Najviše ga imaju bebe

Kod novorođenčadi braon masno tkivo čini 2 do 5 procenata od ukupne telesne težine. Tokom detinjstva i adolescencije, količina ove masti se smanjuje, pa odrasle osobe imaju još manje braon masnog tkiva. Smatra se da vitke osobe, sportisti imaju veću količinu ovih masnoća.

Šta sve utiče na količinu braon masti?

Na količinu braon masti mogu da utiču i određena zdravstvena stanja. Anoreksija nervoza je poremećaj u ishrani, usled koga dolazi do gubitka i bele i braon masti. Manje količine braon masnog tkiva zapažaju se i kod osoba sa urođenim nedostatkom leptina, hormona koji utiče na kontrolu telesne težine.

Lipodistrofija je stanje koje utiče na količinu i distribuciju masnog tkiva. U pitanju je poremećaj metabolizma praćen nenormalnim stvaranjem i rasporedom masnoga tkiva. Uočava se posle povreda, operativnih zahvata, a postoji i urođena lipodistrofija. U ovom stanju telu je otežano skladištenje energije koje obezbeđuje ishranom. Na količinu braon masnoća utiču i lipomi, to jest, grudvice masnog tkiva neposredno ispod kože.

Kako povećati količinu braon masnoća?

Dobro izbalansirana ishrana sa zdravim masnoćama najbolji je način da se deluje na količinu braon masnog tkiva. Zdrave masnoće omogućavaju nam energiju i ima ih dosta u namirnicama kao što su orašasti plodovi i semenke, riba (losos, sveža tunjevina). Preporuka stručnjaka je da kombinujemo izvore dobrih masnoća sa povrćem, integralnim žitaricama, proteinima i mlečnim proizvodima.

Namirnice bogate gvožđem, kao što su kvalitetno meso i morski plodovi, takođe su dobar izbor. Braon masnoća sadrži dosta gvožđa, a ovog minerala ima i u integralnim žitaricama, lisnatom povrću, pasulju. Istraživanja nagoveštavaju da neke namirnice poput jabuka i sušenog voća sadrže element ursolnu kiselinu, koji može da deluje na aktivaciju braon masti. Savet je da konzumiramo dovoljne količine hrane, izbegavamo prejedanje i prerađene namirnice.

Sa druge strane, potrebno je da izbegavamo nezdrave masti – zasićene masti (prerađena hrana, margarin, bela čokolada, deserti) i trans masti (pržena hrana).

Fizička aktivnost i kupanje prohladnom vodom

U slučaju da želimo da povećamo količinu braon masnog tkiva i na taj način lakše potrošimo kalorije i malo smršamo stručnjaci savetuju da izbegavamo boravak u suviše toplim prostorijama. Veruje se da hladan tuš, ako nam to naše zdravstveno stanje dopušta, može da aktivira delovanje braon masnog tkiva.

Fizička aktivnost neophodna je za dobro zdravlje, a prema nekim studijama, vežbanje aktivira hormon irisin usled čijeg delovanja belo masno tkivo sagoreva kalorije, na isti način kao i braon masno tkivo. Tako nastaje bež mast. Hormon irisin putem krvotoka dospeva do masnih ćelija gde počinje pretvaranje belog masnog tikva, posebno onog dubinskog i visceralnog u braon masno tkivo. Sve do 2000. godine smatralo se da odrastao čovek nema braon masti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo