Naslovna / Zdravlje

Rak dojke najčešće se širi na 5 organa na kojima formira novi tumor

Priredio/la: I. V. |15:30 - 07. 10. 2023.

Skoro svi tipovi raka imaju sposobnost širenja, pa i rak dojke, ali da li će se širiti i koliko brzo često ima veze sa vrstom tumora koju pacijentkinja ima

rak dojke Skoro svi tipovi raka imaju sposobnost širenja, pa i rak dojke Foto: Shutterstock

Rak dojke može da se proširi na druge delove tela i u tom slučaju se za opis faze karcinoma koristi termin „metastaze“. Kada se nekome dijagnostikuje metastatski rak dojke, to znači da se rak preselio izvan dojke u druge delove tela. A šta to tačno znači i gde mogu da odu ćelije raka dojke?

Kako se širi rak dojke?

Onkolog dr Erin Roesch sa Cleveland Clinic objašnjava da rak dojke može da napadne i uraste u tkivo koje okružuje dojku – ili može da „otputuje“ u druge delove tela i tamo formira novi tumor. Skoro svi tipovi raka imaju sposobnost širenja (uključujući rak dojke), ali da li će se širiti (i koliko brzo) često je ima veze sa vrstom raka dojke koju pacijentkinja ima.

Rak dojke može da se širi na tri načina:

  • Može da se širi iz dojke u okolna područja (kao što su limfni čvorovi ispod ruke ili blizu ključne kosti)
  • Ćelije raka mogu da putuju kroz krvotok do drugih delova tela
  • Ćelije raka se takođe mogu kretati kroz limfni sistem u druge delove tela.

– Svaki karcinom je drugačiji, ali tip raka dojke koji neko ima obično igra ulogu u tome koliko je agresivan ili spor i gde je najverovatnije da će se proširiti – navodi dr Roesch.

Najčešća mesta na koja „otputuju“ ćelije raka dojke

Ukoliko se karcinom dojke proširi na neki drugi organ u onkologiji se to i dalje smatra rakom dojke. Na primer, ako se rak dojke proširi na pluća, to ne znači da pacijent ima karcinom pluća. Iako može da se proširi na bilo koji deo tela, postoje određena mesta na koja će ćelije raka dojke otići i to su pre svega limfni čvorovi, kosti, jetra, pluća i mozak.

Limfni čvorovi
Limfni čvorovi ispod ruke, unutar dojke i blizu ključne kosti su među prvim mestima na kojima se rak dojke širi, a „metastatski“ je ako se širi izvan ovih malih žlezda na druge delove tela. Kada se dijagnostikuje rak dojke, lekar treba da proveri limfne čvorove u blizini tumora kako bi video da li su i oni zahvaćeni. Limfni sistem pomaže u odvodu bakterija i drugih štetnih stvari iz tela, a ako se ćelije raka nalaze u limfnim čvorovima simptomi se ne mogu primetiti.

Kosti
Kada se karcinom dojke proširio na kosti, bol je obično prvi simptom. Može da utiče na bilo koju kost –  i kičmu, i ruke i i noge. Ponekad kost može da bude dovoljno slaba i da se slomi, ali lečenje to često sprečava. Ako rak zahvati kičmu, to takođe može da izazove probleme sa inkontinencijom ili odlaskom u kupatilo. Takođe se javlja utrnulost ili slabost u nekom delu tela, poput ruke ili noge i to se dešava kada postoji pritisak na nerve kičmene moždine.

Jetra
Ako se tumor dojke proširi na jetru, pacijent može da oseti bol u stomaku koji ne nestaje, ili će se možda osećati naduto ili prepuno. Takođe, može da izgubi apetit i izgubi na težini. Počinju da se primećuju promene na koži i beonjačama koje dobijaju žutu boju i to se dešava zato što jetra više ne funkcioniše pravilno.

Pluća
Rak dojke može da se proširi na pluća ili na prostor između pluća i zida grudnog koša, što uzrokuje nakupljanje tečnosti oko pluća. Simptomi mogu da budu kratak dah, kašalj koji ne nestaje i bol u grudima. Neke žene gube apetit, što dalje dovodi do gubitka težine.

Mozak
Moguće je da se rak proširi i na mozak. To može da izazove glavobolje koje narušavaju ravnotežu i čine padove verovatnijim. Može da se oseti utrnulost ili slabost u jednom delu tela, pacijentkinje počinju drugačije da se ponašaju ili se osećaju zbunjeno, ma ponekad imaju i konfuzne napade.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo