Naslovna / Zdravlje

Prehlada se ne leči preko noći, šta ne bi trebalo nikako da koristimo

Priredio/la: D. T.|13:00 - 10. 10. 2023.

Lekari klinike Mayo, veruju da će osobe koje inače ne spavaju dovoljno lakše dobiti prehladu, smatra se i da manjak sna deluje na sporiji oporavak od bolesti

prehlada i grip Telu je potrebna energija za borbu protiv virusa prehlade ili gripa pa odmor treba da nam bude prioritet Foto: Shutterstock

Prehlada je bolest koja se najčešće javlja sa prvim malo hladnijim danima. Ispoljava se različitim simptomima od kojih su najčešći kijavica, bol u grlu, moguća je i malo povišena telesna temperatura, osećaj umora, bolova u mišićima. Doktori kažu da ne postoji „magična pilila“ koja može preko noći eliminisati navedene simptome bolesti. Lečenje je moguće medikamentima, koje će nam prepisati stručnjak, ali i nekim kućnim lekovima. Naglasak je na pravilnom načinu ishrane sa dosta vitamina, minerala i tečnosti.

Pravilo broj jedan

– Kada je u pitanju lečenje bilo kakve virusne infekcije prioritet je na odmoru, dovoljnim količinama tečnosti i kvalitetnoj ishrani – smatra dr Dhaval Desai St. Joseph’s Hospital  u Atlanti.

Savetuje se ishrana bogata proteinima kao što su riba, jaja, mleko i ugljenim hidratima koji su nam potrebni zbog energije. Lekari navode da tokom trajanja prehlade nastojimo da izbegavamo prerađenu hranu sa malo nutritivnih vrednosti i kofein.

Tečnost je neophodna

Dr Judith Flores, pedijatar iz Njujorka navodi da tokom trajanja prehlade ne bi trebalo koristiti ni alkoholna pića, koja mogu da utiču na delovanje lekova koje nam je prepisao lekar.

Dovoljne količine tečnosti su neophodne za pravilo lečenje prehlade. Dr Florens savetuje da pijemo što više vode i nezaslađenih biljnih čajeva kada smo bolesni. Ovo je posebno bitno jer, kako kaže dr Florens, većina osoba ne pije dovoljne količine vode. Stručnjaci klinike Mayo preporučuju običnu vodu, vodu sa limunom, ceđene sokove.

Kvalitetan san i prehlada

Kvalitetan san je jedan od najboljih načina prirodnog oporavka tela od umora, ali i bolesti. Manjak sna utiče na sposobnost našeg tela da se bori protiv infekcije. Lekari klinike Mayo, veruju da će osobe koje inače ne spavaju dovoljno lakše dobiti prehladu, nego neko ko ima uredan noćni san od osam sati. Nedostatak sna deluje i na sporiji oporavak od bolesti.

Lekari navode da je ovo vreme da malo usporimo i dopustimo imunom sistemu da bez bilo kakvih smetnji uradi svoj posao. Savetuje se i popodnevni odmor i raniji odlazak na spavanje.

Leče se simptomi bolesti

Lečenje prehlade je simptomsko što znači da bi trebalo da se borimo prevashodno onim simptomima koji nam zadaju najviše problema. Pre svega se savetuju napred naglašeni načini lečenja, a ako oni ne dovedu do rezultata i lekovi. Ukoliko osećamo bolove u mišićima možemo da koristimo blage analgetike.

Ne bi trebalo da se preteruje sa dozama leka, poseban oprez se savetuje ukoliko već koristimo lekove za tretman osnove bolesti, naglašava dr Flores. U slučaju hroničnih bolesti savet je da se o upotrebi lekova koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji posavetujemo sa stručnjakom.

Ko nikako ne bi trebalo da se leči lekovima u slobodnoj prodaji?

Lekovi koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta, pre svega, namenjeni su odraslim osobama, ovim medikamentima ne bi trebalo lečiti decu bez pedijatrijskog nadzora.

– Ne savetujemo lekove bez lekarskog recepta deci mlađoj od 8 godina. Američka uprava za hranu i lekove navodi da ovi medikamenti mogu da budu i životno ugrožavajući kada je reč o deci – kaže dr Desai.

Prirodnim lekovima protiv prehlade

Kašalj može uspešno umiriti i kašičica meda. Lekari savetuju dobar med u lečenju simptoma kašlja i kod odraslih i kod dece, uz napomenu da se med preporučuje samo deci starijoj od 12  meseci.

Malo meda može da se doda u mlak čaj, ali med se može uzeti i uz običnu vodu. Slana voda je tradicionalni lek za prehladu. Kod grebanja u grlu, grgoljenje slane vode može da bude od pomoći. Preporuka je da se pola kašičice soli pomeša sa pola čaše tople vode i da se ispira grlo, tečnost se ne guta. Na ovaj način nećemo izlečiti prehladu, ali ćemo olakšati bol i grebanje u grlu.

I deci i odraslima savetuje se upotreba ovlaživača vazduha, koji će ovlažiti nosne kanale, olakšati disanje i omogućiti kvalitetniji san. Hroničnim kardiovaskularnim bolesnicima, osobama koje se leče od bolesti pluća ili astme, preporučuje se da se pre primene ovlaživača vazduha posavetuju sa svojim doktorom.

Lekovi koji ne bi trebalo nikako da se uzimaju

Mnogi pacijenti dođu kod lekara opšte prakse u nadi da će im antibiotik pomoći da lakše prebrode prehladu. Lekari naglašavaju da se antibiotici nikako ne koriste kao lekovi za lečenje prehlade. Ovi medikamenti namenjeni su lečenju bakterijskih infekcija, dok je obična prehlada stanje koje je uzrokovano virusnom infekcijom.

Nepravilna upotreba antibiotika može dovesti do rezistentnosti, što znači da naše telo neće reagovati na antibiotik kada nam bude zaista potreban za borbu protiv neke bakterijske infekcije.

Fizička aktivnost i prehlada

Lekari savetuju da se tokom trajanja prehlade uzdržimo od zahtevnije fizičke aktivnosti.  Ne savetuje se skakanje, brzo trčanje. Lagana šetnja na čistom vazduhu ili vežbe istezanja su mnogo bolje rešenje.

Covid 19 i prehlada

Covid 19 i prehlada izgledaju dosta slično i osobe sa covid 19 imaju simptome kijanja, kašljanja, umora. O čemu je reč najbolje ćemo znati ako se testiramo. Na taj način ćemo moći da zaštitimo sebe i osobe u našoj okolini.

Preporuka je da tokom prehlade budemo kod kuće, nosimo zaštitnu masku ako smo u društvu, redovno peremo ruke. Prehlada je zarazna bolest, pa bi najbolje bilo ako je moguće da se izolujemo i koristimo poseban pribor za hranu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo