Naslovna / Zdravlje

Šta sve može izazvati oštećenje jetre, a da toga nismo ni svesni

Priredio/la: I. V. |9:00 - 28. 10. 2023.

Lekari umeju da kažu da bi trebalo da zaboravimo na alkoholna pića, nezdrave navike u ishrani, pušenje, seks bez zaštite, ali na tom spisku ima još nečega što oštećuje jetru

oštećenje jetre Jetra obavlja više od 500 vitalnih funkcija Foto: Shutterstock

Oštećenje jetre, odnosno poremećaj rada ovog organa, koji obavlja više od 500 vitalnih funkcija, mogu da izazovu i neki uobičajeni, svakodnevni rituali. Takođe, kaže se da jetra igra ključnu ulogu koja može da povuče granicu između života i smrti.

Oštećenje jetre neočekivano mogu da izazovu neke svakodnevne navike

Kada se pomene oštećenje jetre prva pomisao mnogih je konzumacija previše alkohola. Kada čovek pije mnogo alkohola, to može da dovede do prekomernog nakupljanja masti u jetri. Vremenom, to može da izazove upalu koja može da dovede do ozbiljnog oštećenja jetre, uključujući ožiljke –  cirozu i otkazivanje jetre. Ali, alkohol nije jedina stvar koja može oštetiti jetru. Stručnjaci kažu da se mnogi iznenade kada saznaju da neke stvari, koje redovnu jedu, piju i rade takođe mogu da budu loše za ovaj organ. Lekari umeju da kažu da bi trebalo da zaboravimo na alkoholna pića, nezdrave navike u ishrani, pušenje, nekontrolisanu upotrebu droga i seks bez zaštite, ali na tom spisku ima još nečega što oštećuje jetru.

Previše vitamina A iz suplemenata

Našem telu potreban je vitamin A, a najbolje da ga dobijamo iz biljaka poput svežeg voća i povrća, posebno onih crvene, narandžaste i žute boje. Ali, ako se uzimaju suplementi sa velikim dozama  vitamina A, to može da bude problem za jetru. Zato se savetuje da se pre upotrebe suplemenata, odnosno vitamina A prvo posavetujemo sa lekarom kako bi saznali da li nam je uopšte potreban.

Acetaminophen

Kada nas zabole leđa, imamo glavobolju ili prehladu, obično uzimamo lek protiv bolova. Ali, važno je da se uzme prava količina. Ako slučajno uzmete previše bilo čega što sadrži acetaminofen – na primer, tabletu za glavobolju ili nešto drugo za prehladu, a oboje sadrži acetaminofen – to može da našteti jetri. Proverite dozu, kao i koliko je u dozvoljeno da se uzme u jednom danu i pridržavajte se tih preporuka kako bi sačuvali jetru.

Šećer

Previše šećera nije samo loše za zube, jer on može da naškodi i našoj jetri. Naime, jetra koristi jednu vrstu šećera (fruktozu) za stvaranje masti. Previše rafinisanog šećera i kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze izaziva nakupljanje masti koje može da dovede do bolesti jetre.  Istraživanja pokazuju da šećer može da bude jednako štetan za jetru kao i alkohol, čak i ako osoba nema višak kilograma. To je još jedan razlog više da se ograniči hrana sa dodatkom šećera, kao što su sokovi, peciva, slatkiši…

Biljni dodaci

Čak i ako je na etiketi navedeno „prirodno“, neki dodatak ishrani možda nije dobar za vas. Na primer, ima žena koje uzimaju biljku kava kava za simptome menopauze ili kao opuštajuće sredstvo. Ali, studije pokazuju da ova biljka, na primer, može da spreči normlanu funkciju jetre što može da dovede do hepatitisa i otkazivanja jetre. Neke zemlje zabranile su ili ograničile korišćenje biljke. Uvek bi trebalo razgovarati sa lekarom pre nego što počne da se konzumira bilo bilo koje bilje kako bi se bilo sigurno da je bezbedno.

Bezalkoholna pića

Istraživanja pokazuju da ljudi koji piju mnogo bezalkoholnih pića imaju veću šansu da dobiju  nealkoholnu masnu bolest jetre. Studije ne dokazuju da su samo ova pića bila uzrok, ali je preporuka da se količine minimalizuju, a još bolje je da čovek odrekne ove navike, posebno ako je svakodnevna.

Trans masti

Trans masti su veštačke masti u nekim industrijskim namirnicama i pečenim proizvodima. Obeležavaju se kao „delimično hidrogenizovane“ sastojci. Ishrana sa visokim sadržajem trans masti povećava verovatnoću da se ugojimo i dobijemo na težini, a to nije dobro za jetru.

Manje količine alkohola

Poznato je da previše alkoholnih pića loše utiče na jetru. Ali, mnogi i ne slute da termin previše označava čak i one količine koje se unose iako nije reč o osobi koja alkoholičar ili zavisnik od aložda ne shvatate da se „previše“ može dogoditi bez da ste alkoholičar. Stručnjaci navode da je mnogo lako popiti više nego što mislimo da jesmo. To znači, da se granice preporučene doze prelaze ako žena popije više od jednog pića dnevno, dok muškarci mogu do dva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo