Naslovna / Zdravlje

Da li je gojaznost u detinjstvu povezana za nastankom karcinoma kasnije u životu

Priredio/la: V.St.|Izvor: Vitality.rs|12:00 - 06. 12. 2023.

Nedavno je objavljena studija koja je pokazala da postoji zabrinjavajuća povezanost između gojaznosti u adolescenciji i značajno povećanog rizika od nastanka više različitih karcinoma kasnije u životu

gojaznost Ono što posebno zabrinjava je činjenica da ima sve više gojazne dece Foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja pokazuju da su dečaci, koji su imali povećanu telesnu težinu ili bili gojazni kada su imali 18 godina, imali povećan rizik za nastanak čak 17 različitih vrsta karcinoma, kasnije tokom života. Ispitivana je povezanost povećane telesne težine, ali i smanjene aerobne kondicije u tom dobu, sa kasnijom izloženošću nastanka karcinoma. Zanimljivo je da su studije pokazale značajniju povezanost povećane telesne težine (odnosno višeg BMI – indeksa telesne težine) sa nastankom karcinoma, nego što je to bio slučaj sa povezanošću smanjene aerobne sposobnosti i karcinoma.

Gojaznost može biti uzrok 15 – 25% pojave karcinoma

Studije su pokazale da udruženost povećane telesne težine u adolescenciji postoji za karcinome kao što su karcinom pluća i mozga, leukemija i limfom. Najjača udruženost se pokazala između visokog BMI i karcinoma u abdomenu, gde je postojao čak tri do četiri puta veći rizik za nastanak karcinoma jednjaka, želuca i bubrega. Istraživanja u Švedskoj su pokazala da se gojaznost može smatrati uzrokom za čak 15 – 25% slučajeva ovih karcinoma.

Karcinom prostate

Primećena su i odstupanja kod karcinoma prostate, koji su bili češći među muškarcima normalne težine u odnosu na one koji su bili gojazni. Naučnici smatraju da je razlog tome što muškarci koji imaju normalnu telesnu težinu više vode računa o svom zdravlju, pa je to razlog zbog čega se ovaj karcinom češće otkriva.

Sve više gojazne dece

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da ima sve više gojazne dece. To praktično znači, da, sada kada znamo za ovakvu povezanost, možemo da očekujemo eksploziju ovih vrsta karcinoma u narednih 20, 30 i više godina. Zbog toga je neophodno pozabaviti se sa rastućim trendom gojaznosti u detinjstvu i adolescenciji. Borba protiv gojaznosti kod dece, zdrava ishrana i obavezna fizička aktivnost, apsolutno postaju imperativ za definisanje inicijativa i politika koje imaju za cilj da preokrenu zabrinjavajući trend povećanja gojaznosti među mladima.

Kako je još povećana težina i detinjstvu povezana i sa brojnim drugim zdravstvenim rizicima kasnije u život, pročitajte u nastavku teksta na Vitality.rs

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo