Naslovna / Zdravlje

Bol u vilici pored uha – zašto se javlja i kako možemo da ga ublažimo

Priredio/la: D. T.|15:00 - 08. 01. 2024.

Zapaljenje, nelagodnost ili bol u ovom zglobu koji traje duže od tri meseca je hronične prirode

bol u vilici blizu uha Foto: Shutterstock

Bol u vilici pored uha može da bude simptom najrazličitijih stanja. Teško je ponekada odrediti da li nas boli vilica ili uho. Temporomandibularni zglob  koji povezuje donju vilicu sa kostima lobanje obično je izvor bola koji se registruje u tački ispod uha i iza vilične kosti.

Osteoartritis

Osteoartritis se određuje kao degenerativno oboljenje zglobova. Oštećenje se registruje na hrskavici zgloba zahvaćenog promenama. Krajevi kostiju su u normalnim okolnostima obloženi hrskavicom koja omogucava pokretljivost kostiju i direktan kontakt dve kosti u zglobu. Osteoartiris može da zahvati i temporomandibularni zglob i da izazove ukočenost i bol između vilice i uha.

Reumatoidni ili psorijatični artritis

Reumatoidni artritis je autoimuno oboljenje koji se karakteriše simptomima bolova u zglobovima koji se mogu širiti po celom telu.  Bol u vilici, ispod uha i u uhu, takođe, može biti znak reumatoidnog artritisa ili psorijatičnog artritisa, objašnjavaju stručnjaci.

Poremećaji temporomandibularnog zgloba

Drugi vodeći uzrok bola ispod uha, iza kosti vilice, može biti poremećaj temporomandibularnog zgloba. Ovaj zglob i okolni mišići omogućavaju žvakanje i govor. Simptomi kao što su zapaljenje, nelagodnost ili bol u ovom zglobu koji traje duže od tri meseca je hronični, dovodi se u vezu sa stanjima kao što su fibromialgija, sleep apneja, pa čak i anksioznost ili depresija.

Infekcije uha

Bol u vilici pored uha često je posledica virusne ili bakterijske infekcije uha. Do infekcije može doći zbog nakupljanja vode ili neke tečnosti u uhu, koji se ispoljava jakim bolom između vilice i uha. U slučaju da je infekcija uha praćena visokom temperaturom i malaksalošću najbolje je da potražimo stručnu pomoć.

Sinusitis

Sinusitis je infekcija sluznice sinusa u blizini nosa koja se obično javlja posle prehlade. U pitanju je virusna infekcija tokom koje dolazi do iritacije nosnih puteva i curenja nosa. Sinuzitis može da bude uzrokovan i gljivicama, devijacijom nosne pregrade, nazalnim polipom i da dovede do bola u vilici pored uha.

Škrgutanje zubima

Bruksizam ili škrgutanje zubima je nevoljno, često i nesvesno, na primer u snu, stiskanje i/ili škripanje zubima. Ovi pokreti nisu povezani sa žvakanjem ali mogu da budu uzrok bola u vilici pored uha. Mogući su i bolovi u vratu, prednjoj i bočnoj strani lica i u ušima. U najtežim slučajevima može doći do oštećenja zuba.

Kako se leči bol u vilici pored uha?

Bolove je moguće ublažiti i u kućnim uslovima. Savetuje se da konzumiramo meku hranu, masiramo vilicu, primenjujemo hlade i tople obologe. U slučaju da je bol jači i da duže traje moguća je primena lekova protiv bolova i upale koje se mogu kupiti i bez lekarskog recepta.

Terapija može da uključi i nošenje štitnika za zube dok spavamo, ali i fizikalnu terapiju koja će učiniti mišiće vilice fleksibilnijim i snažnijim. U  najkomlikovanijim slučajevima moguća je primena injekcija kortikosteroida. Ukoliko bol u vilici pored uha u bitnoj meri utiče na svakodnevno funkcionisanje preporuka je da se obratimo lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Živojin
19:57, 10. 01. 2024.
Odgovori

Bol samo prlikom početka jela na desnoj strani ,ne ispo uha nego ispod jagodine kosti pa prema zglobu vilice.Prvi stisak jak prodoran višak bol propraćen lučenjem pljuvačke i mora se protrljao ili snažni pritisnuti Jagodina kost odozdo.Posle 10,tak sekundi bol prestaje .Ne javlja se bez zagrizao hrane.Kad zaboli, mora se zaustaviti žvakanje.To se javlja samo pri prvom spisku hrane, I mora se snažno masirati. Kasnije se ne pojavljuje drugi zalogaj i dalje.Šta je to? Hvala.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo