Naslovna / Zdravlje

Injekcije kortizona umanjuju bolove i u najmanjim zglobovima. Šta je bitno da znaju hronični pacijenti?

Priredio/la: D. T.|13:30 - 07. 01. 2024.

Injekcije kortizona obično uzrokuju kratkotrajni bol, otok i iritaciju do dva dana nakon primene

injekcije kortizona Foto: Shutterstock

Injekcije kortizona mogu da ublaže bol, otok i iritaciju određenog dela tela. Najčešće se primenjuju u skočni zglob, lakat, kuk, koleno, rame, kičmu. Stručnjaci ističu da ove injekcije leče simptome bola i na malim zglobovima šaka i stopala.

Smanjuju bolove tokom dužeg perioda

Kortizon, prednizon, hidrokortizon i deksametazon su neke od vrsta kortikosteroida. Injekcija kortizona sadrži kortikosteroidni lek za ublažavanje bolova koji će da deluje tokom dužeg vremenskog perioda i lokalni anestetik koji može da spreči bolove posle aplikacije injekcije.

Ove injekcije se dobijali u ordinaciji, a zbog mogućih neželjenih reakcija, ograničen je broj injekcija koje se mogu primeniti za jednu godinu.

Injekcije kortizona primena i nuspojave

Injekcije kortizona se najčešće koriste za terapiju reumatoidnog artritisa, ali i za ublažavanje bolova kičme. Primenjuju se i kod bursitisa, gihta, osteoartritisa, psorijaznog artritisa, tendinitisa.

Tokom dugotrajnije primene većih doza kortizona moguća je i pojava neželjenih rekcija u vidu oštećenja hrskavice, odumiranja tkiva obližnje kosti. Moguće su i infekcije zglobova, oštećenja nerava, kratkotrajno crvenilo lica, plava boja, otok i iritacija bolesnog zgloba.

Kod nekih pacijenata zapaža se kratkotrajno povećanje šećera u krvi, slabljenje ili ruptura tetiva, osteoporoza. U nekim slučajevima primećuje se da je koža na mestu primene injekcije tanja i svetlija.

Smatra se da bi u nekim slučajevima, ponovljene injekcije kortizona, mogle da oštetite hrskavicu unutar zgloba. Stručnjaci zato pažljivo doziraju primenu injekcija, u zavisnosti od stanja zgloba i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

Kako da se pripremimo za injekcije kortizona?

Kako bi se smanjio rizik od krvarenja i modrica, moguće je da će lekari pacijentima koji koriste lekove za razređivanje krvi, par dana pre primene injekcije savetovati da ne uzimaju propisanu antikoagulantnu terapiju.

Pojedini dijetetski suplementi takođe deluju na razređivanje krvi, pa je preporuka da se obavezno posavetujemo sa lekarem ako koristimo suplemente. Bitno je da lekar zna i da li smo dve nedelje pre primene injekcije kortizona možda imali  povišenu telesnu temperaturu, iznad 38 stepeni.

Kako može da se umanji bol od injekcije?

Pre injekcije na mesto uboda može da bude nanet sprej koji će umanjiti mogući bol tokom primene injekcije. Stručnjaci mogu da koriste ultrazvuk ili fluoroskopiju kako bi dobili uvid u putanju igle i tako što preciznije dali lek u oboleli zglob.

Posle primene injekcije na mestu uboda je moguće crvenilo i osećaj toplote. Pacijenti koji se leče od dijabetesa mogu jedno kratko vreme da registruju porast šećera u krvi. Savet je da na neki način pokušamo da zaštitimo mesto uboda. Na primer, ako smo dobili injekciju u rame, trebalo bi u sledećih nekoliko dana da ne podižemo težak teret, ako je u pitanju koleno savet je da se odmaramo i da izbegavamo dugotrajno stajanje.

Šta ako bol traje i posle aplikacije injekcije kortizona?

Ukoliko i posle primene injekcije kortizona osećamo bol možemo ga ublažiti hladnim oblogama. Ne preporučuju se tople obloge, možemo da se tuširamo mlakom vodom. U slučaju da je bol sve jači i da crvenilo i otok traje duže od 48 sati savet je da se obratimo lekaru.

Injekcije kortizona obično uzrokuju kratkotrajni bol, otok i iritaciju do dva dana nakon primene, posle čega bi bol, otok i iritacija trebalo da se smanje. Efekat primene injekcije u vidu nestanaka bola i otoka, može da traje do nekoliko meseci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo