Naslovna / Zdravlje

Smeh može ublažiti bol, stimulisati mnoge organe, smanjiti broj otkucaja srca i sniziti krvni pritisak

Priredio/la: I. V. |19:00 - 12. 01. 2024.

Kad se čovek smeje, ceo svet se smeje sa njim i zato stručnjaci savetuju ljudima da vreme provode sa prijateljima koji ih zasmejavaju, ali i da nauče i sami sebi da se smeju – jer smeh je najbolji prirodni lek

smeh Smeh je ponekad delotvorniji od lekova Foto: Shutterstock

Nije šala da je smeh jedan od najboljih načina za ublažavanje i oslobađanje od stresa. Dobar smisao za humor i mnogo smeha ne može da izleči sve bolesti, ali sve je više dokaza o pozitivnim stvarima koje smeh može da uradi. Tim povodom stručnjaci naglašavaju da smejanje ima kratkoročne i dugoročne koristi za ljudski organizam.

Kako smeh može kratkoročno da nam koristi?

Smejanje ima odlične kratkoročne efekte. Kada počnete da se smejete, to ne samo da vam mentalno olakšava opterećenje, već zapravo izaziva fizičke promene u telu. Smeh može da:

  • Stimuliše mnoge organe. Smeh poboljšava unos vazduha bogatog kiseonikom, stimuliše srce, pluća i mišiće i povećava endorfine koje oslobađa mozak.
  • Aktivira i ublaži odgovor organizma na stres. Smejanje ili takozvana „zaraza smehom“ može da se „rasplamsa“ a zatim „hladi“ naš odgovor na stres. Tako može da poveća, a zatim i da smanji broj otkucaja srca i snizi krvni pritisak. Rezultat je – dobar, opušten osećaj.
  • Umiri napetost. Smeh takođe može da stimuliše cirkulaciju i pomogne opuštanju mišića, što može da smanji neke fizičke simptome stresa.

Dugoročni efekti smeha

Međutim, smejanje ne služi samo za brzo podizanje raspoloženja, već je i na duži rok dobar za stanje organizma s obzirom na to da smeh može da:

  • Poboljša imuni sistem čoveka. Negativne misli se manifestuju hemijskim reakcijama koje mogu da utiču na telo unoseći više stresa u sistem i smanjujući imunitet. Nasuprot tome, pozitivne misli zapravo mogu da oslobode neuropeptide koji pomažu u borbi protiv stresa i potencijalno ozbiljnijih bolesti
  • Ublaži bolove. Smeh može da ublaži bol izazivajući telo da proizvodi sopstvene prirodne lekove protiv bolova
  • Poveća lično zadovoljstvo. Smeh takođe može da olakša suočavanje sa teškim situacijama i pomaže ljudima da se lakše povežu jedni s drugima
  • Poboljša raspoloženje. Mnogi ljudi ponekad padaju u depresiju zbog hroničnih bolesti. Ali, dosta smeha može da pomogne da se smanji stres, depresija i anksioznost i može da učini da se čovek oseća srećnije. Takođe, može da poboljšati samopoštovanje čoveka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo