Naslovna / Zdravlje

Serotonin i dopamin – da li znate razliku između ova dva hormona sreće

Priredio/la: S.St.M.|13:00 - 12. 02. 2024.

Serotonin i dopamin pomažu u stimulaciji sreće, ali između ova dva hormona postoje razlike

serotonin i dopamin Serotonin i dopamin imaju različite funkcije Foto Shutterstock

Kada govorimo o našem raspoloženju i hormonima sreće, serotonin i dopamin često se koriste zajedno. Poznato je da utiču na to kako se osećamo. Oba su neurotransmiteri koji su ključni za regulaciju raspoloženja i emocionalno blagostanje. Oni utiču na osećaj sreće, zadovoljstva kao i stabilnosti. Jasno je da među njima ima sličnosti. Ali postoje i neke ključne razlike između serotonina i dopamina.

Šta je serotonin

Serotonin je neurotransmiter ključan za regulaciju raspoloženja, apetit i san. Pomaže kod osećaja blagostanja i opuštenosti, utičući na emocionalnu stabilnost, kaže psihijatar dr Pankaj B Borade za HealthShotsNizak nivo serotonina povezan je sa stanjima poput depresije i anksioznosti, što naglašava njegovu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja.

Šta je dopamin

Dopamin je neurotransmiter povezan sa sistemom nagrađivanja mozga, motivacijom i zadovoljstvom. On igra ključnu ulogu u jačanju ponašanja i motoričke kontrole. On je hemijski glasnik u mozgu koji upravlja motivacijom, kretanjem, pamćenjem, raspoloženjem, spavanjem i regulacijom ponašanja. Poremećaji u nivou dopamina uključeni su u zdravstvena stanja kao što su Parkinsonova bolest i šizofrenija, naglašavajući njihov značaj u ukupnom mentalnom funkcionisanju.

Koje su sličnosti između serotonina i dopamina

Serotonin i dopamin često se nazivaju „hormonima sreće” zbog njihove uloge u stimulisanju pozitivnih emocija i prijatnih iskustava. Oni doprinose osećanju radosti, zadovoljstva i motivacije, kolektivno utičući na osećaj sreće. Njihove sličnosti su sledeće:

1. Oba su neurotransmiteri u mozgu

Serotonin i dopamin su hemijski glasnici koji prenose signale između nervnih ćelija u mozgu, olakšavajući komunikaciju unutar centralnog nervnog sistema, kaže dr Borade.

2. Imaju bitnu ulogu u regulisanju raspoloženja

I serotonin i dopamin utiču na osećaj sreće i zadovoljstva. Oni su važni kada je u pitanju regulacija raspoloženja i emocionalno blagostanje i stabilnost.

3. Utiču na aspekte ponašanja i emocija

Serotonin i dopamin utiču na različite aspekte ponašanja i emocionalnosti. Oni doprinose motivaciji, zadovoljstvu i opštem mentalnom funkcionisanju.

4. Uključeni su u poremećaje mentalnog zdravlja kada su neuravnoteženi

Neravnoteža u nivoima serotonina i dopamina povezana je sa poremećajima mentalnog zdravlja kao što su depresija, anksioznost, apatija i šizofrenija. Ovim se naglašava njihova uloga u održavanju mentalnog blagostanja.

5. Podložni su složenim interakcijama sa drugim neurotransmiterima

Serotonin i dopamin ne deluju izolovano. Na njihove funkcije utiču interakcije sa drugim neurotransmiterima, naglašavajući složenost hemijske signalizacije mozga.

Koje su razlike između dopamina i serotonina

Iako postoje sličnosti između serotonina i dopamina, između njih postoje i neke razlike.

1. Funkcija

Serotonin prvenstveno funkcioniše u regulaciji raspoloženja i sna, doprinoseći emocionalnoj stabilnosti, kaže dr Borade. Dopamin se fokusira na sistem nagrađivanja i motivaciju mozga, jačajući ponašanje i utiče na zadovoljstvo i želju.

2. Implikacije

Nizak nivo serotonina je u korelaciji sa depresijom, dok višak može dovesti do serotoninskog sindroma, koji je potencijalno opasna po život reakcija na lek. Nizak nivo dopamina je povezan sa apatijom, dok je povišen nivo povezan sa šizofrenijom.

3. Neuralni putevi

Serotonin deluje uglavnom u limbičkom sistemu, utičući na emocije, kaže dr Borade. Dopamin deluje u mezolimbičkim i mezokortikalnim putevima, utičući na motivaciju i nagradu.

4. Fizički efekti

Serotonin utiče na apetit i varenje. Dopamin utiče na motoričku kontrolu i koordinaciju.

5. Normalni nivoi

Serotonin se obično kreće od 101 do 283 nanograma po mililitru. Dopamin je različit, u rasponu od 0,28 do 0,60 nanograma po mililitru. Normalni nivoi variraju pojedinačno, a dijagnoze se zasnivaju na simptomima, a ne na apsolutnim nivoima. Važno je napomenuti da probleme ne stvara apsolutni nedostatak, već funkcionalna disregulacija.

Neravnoteža nivoa serotonina i dopamina može značajno uticati na mentalno zdravlje. Dakle, redovno praćenje i odgovarajuće intervencije od ključnog su značaja za održavanje optimalnog mentalnog zdravlja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mirijana
8:41, 14. 02. 2024.
Odgovori

Mogu li se povratiti lijekovima u normalno stanje.

Nevenka Volarić
10:23, 15. 02. 2024.
Odgovori

Imam kćerkojavima sad 17 god.,već 5 god.kad je bila korona ,te kad su djeca bila zatvorena pa krenula u śkolu,moja kćer je sa strahom krenula u autobus ,tramvaj,imala je osijećaj lupanja srca,strah od puno ljudi,dijagnosticirana joj je anksioznost i depresija…ide kod psihijatra,te je na najblažim lijekovima.S obzirom da je ona sad 17 god.nisu sigurni dali je to povezano i sa hormonima.Zabrinuta sam jako za njeno mentalno zdravlje,često je promljenjivog ponašanja,u depresiji zna biti svaki mjesec,stalno je u mraku u svojoj sobi….prijatelja baš pretjeranih nema.Dosta ima slabo pouzdanje,inaće je pametna i sposobna djevojka.Da li postoji kakav lijek da ju podigne,te gdje mogu napraviti pretrage hormona serotonina.Lijep pizdrav.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo