Naslovna / Zdravlje

Kako da znate da li vam je potrebna kolonoskopija?

Priredio/la: I. V. |17:00 - 08. 03. 2024.

Pre kolonoskopije mogu da se urade i drugi kontrolni pregledi za prevenciju raka debelog creva koji u 92 odsto slučajeva otkrivaju karcinom i u oko 42 procenata ukazuju na postojanje prekanceroznih polipa

kolonoskopija Kolonoskopija je najefikasniji test za rano otkrivanje i prevenciju raka debelog creva Foto: Shutterstock

Kolonoskopija je najefikasniji test za rano otkrivanje i prevenciju raka debelog creva, ali je mnogi pacijenti izbegavaju jer se ovaj test smatra inavzivnim i plaše ga se. Osim toga, za neke ljude mnogo teža je priprema za kolonoskopiju nego sam test jer zahteva odsustvo sa posla ili slobodan dan, određen režim ishrane za pripremu creva i sedaciju (vrsta anestezije).

Pre nego se uradi kolonoskopija može da se primeni FIT test

Stručnjaci naglašavaju da bi pre kolonoskopije trebalo da se uradi skrining pregled na rak debelog creva. Skrining test se zasniva na uzorku stolice i ne zahteva nikakvu posebnu dijetu ili ispijanje neprijatnih pića. Kada se uzme uzorak stolice u laboratoriji se rade dva testa kako bi se proverili simptomi raka debelog creva i prisustvo polipa.

Prvi je FIT test ili test fekalne imunohemije. FIT test proverava da li u stolici ima male količine krvi, što je rani znak raka debelog creva. DNK-FIT test kombinuje FIT sa testom za DNK lance koji bi mogli da potiču od kancerogenih ćelija – objašnjava dr Salina Lee, gastroenterolog iz Rush University Medical Center.  Cologuard je, na primer, robna marka DNK-FIT testa, koja u 92 odsto slučajeva otkriva karcinom debelog creva i u oko 42 procenata ukazuje na postojanje prekanceroznih polipa.

Ko bi trebalo da se podvrgne DNK-FIT testovima?

Gastroenterolozi navode da DNK-FIT testovi mogu da budu opcija za ljude od 45 i više godina sa prosečnim rizikom od kolorektalnog karcinoma. U ovom slučaju, prosečan rizik znači svako ko:

  • nikada nije imao kolorektalni rak niti primio zračenje abdomena za lečenje drugog oblika raka
  • nema porodičnu istorije raka debelog creva ili raka rektuma
  • nema naslednih ili genetskih problema koji povećavaju rizik od raka debelog creva
  • nema inflamatorne bolesti creva
  • nema trenutnih simptoma (kao što su promene stolice) koji bi mogli značiti problem u debelom crevu.

U kom slučaju se kolonoskopija ipak preporučuje?

– Ako je skrining test pozitivan, preporuka je da se uradi kolonoskopija što je pre moguće. Ali, ako je negativan, Cologuard test može da se radi na svake tri godine – ističe dr Lisa Ravindra, lekar primarne zdravstvene zaštite iz Rush University Medical Center. 

Gastroenterolog dr Salina Lee savetuje da DNK-FIT test možda nije pravi način skrinig pregleda za sve jer „kolonoskopija ne proverava samo postojanje ćelija raka – ona ​​zapravo može da spreči razvoj karcinoma“.

Vrednost kolonoskopije je u tome što možemo da uklonimo prekancerozne polipe koji bi mogli da prerastu u rak u nekom trenutku. DNK-FIT test može da otkrije samo neke od ovih polipa, a kolonoskopija je potrebna kako bi se otkrili i uklonili svi polipi – naglašava dr Lee i podseća sve pacijente koji su u nedoumici koji test da urade da je „najbolji test onaj koji se uradi“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo