Naslovna / Zdravlje

Simptomi menopauze mogu se prevazići uz tehnike određenih psihosocijalnih terapija

Priredio/la: I. V. |13:30 - 16. 03. 2024.

Fizički simptomi menopauze, kao što su valunzi ili talasi vrućine, kao i emocionalni simptomi, mogu da poremete san ili utiču na emocionalno zdravlje žene

simptomi menopauze Simptomi menopauze počinju da se javljaju od 40. do pedesetih godina Foto: Shutterstock

Simptomi menopauze počinju da se osećaju u mesecima ili godinama koje prethode menopauzi, u  periodu medicinski poznatom kao perimenopauza. Menopauza je vreme koje označava kraj  menstrualnih ciklusa i dijagnostikuje se nakon što žena 12 meseci nije imala menstruaciju. Javlja se u životnoj dobi od 40. pa sve do 50-ih godina.

Najčešći simptomi menopauze

Menopauza je prirodan biološki proces. Ali, fizički simptomi, kao što su valunzi ili talasi vrućine, i emocionalni simptomi menopauze, mogu da poremete san, smanje energiju ili utiču na emocionalno zdravlje. Simptomi menopauze mogu da se tretiraju mnogim efikasnim tretmanima, od prilagođavanja načina života do hormonske terapije. Najkarakterističniji simptomi menopauze su:

  • Neredovne menstruacije
  • Suvoća vagine
  • Valunzi
  • Noćno znojenje
  • Problemi sa spavanjem
  • Promene raspoloženja
  • Povećanje telesne težine i usporen metabolizam
  • Proređena kosa i suva koža
  • Gubitak punoće grudi.

Psihosocijalne terapije olakšavaju menopauzu

Naučnici sa University College London sproveli su studiju koja je pokazala da osim hormonske terapije, simptomi menopauze mogu da se olakšaju i nekim psihosocijalnim terapijama. Terapije kao što su grupno savetovanje i bračna podrška mogu da leče neke simptome menopauze poput anksioznosti i lošeg raspoloženja, navodi se u novoj analizi. Istraživači su analizirali 30 studija koje su uključivale 3.500 žena iz 14 zemalja, a njihovi nalazi objavljeni su u časopisu Journal of Affective Disorders.

Britanska nacionalna zdravstvena služba prošle godine je ukazivala da terapija kognitivnog ponašanja može da bude korisna za valunge, probleme sa spavanjem i kod problema sa raspoloženjem, sa ili umesto terapije zamene hormona. Hormonska terapija se daje u obliku gelova, tableta i sprejeva za zamenu estrogena, progestogena ili oboje.

– Ali, psihosocijalne terapije kao što su grupno savetovanje, bračna podrška i obučavanje za unapređenje zdravlja, fokusiraju se na razvijanje obrazaca ponašanja, strategija suočavanja i tehnika opuštanja – navode naučnici.

Simptomi menopauze lakše se podnose ako se sagledaju iz raznih uglova

Londonski istraživači kažu da bi „osnaživanje žena“ da razviju pozitivno razmišljanje verovatno bilo bolje od hormonske terapije. Neke žene su imale statistički značajna poboljšanja, kada je u pitanju anksioznost i depresijia, nakon kognitivno-bihejvioralnih terapija i terapija svesnosti u poređenju sa lečenjem uopšte. Pokazalo se da su kognitivno-bihejvioralne i grupne terapije poboljšale su san, pamćenje i koncentraciju.

Aimee Spector, profesor kliničke psihologije starenja na University College London ističe da rezultati pokazuju jasnu vezu između fizičkih i psiholoških simptoma, pri čemu su valunzi jedan primer. Oni uzrokuju da žene postanu „veoma uznemirene“ zbog toga što ih imaju, a ta anksioznost onda može da dovede do još snažnijih talasa vrućine. Slično tome, loš san može da dovede do depresije, što može dodatno da oteža spavanje i tako dalje.

– Istraživanje je pokazalo da kognitivno-bihejvioralna terapija može da prekine ove cikluse tako što će žene navesti da koriste različiti uglove razmišljanje, odnosno sagledavaće problem na razne načine – naglasila je profesorka Spector.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo