Naslovna / Prirodna medicina

Valunzi su neprijatni pratioci menopauze, a mogu se ublažiti dejstvom nekoliko biljaka

Priredio/la: D. T.|15:00 - 22. 11. 2023.

Na tržištu je dosta suplemenata, koji se mogu kupiti bez lekarskog recepta, za ublažavanje simptoma menopauze. Za korisnike je veliki problem kako odabrati najbolji suplement od kojeg će zaista i biti konkretne koristi

Valerijana Koren biljke valerijana deluje umirujuće Foto: Canva

Valunzi, nesanica, seksualna disfunkcija, napetost i bol u leđima, ramenima, zglobovima, promene raspoloženja česti su pratioci menopauze. Smatra se da čak 75 odsto žena ima neku od ovih tegoba. Dobra vest je da se ovi simptomi koji nekada stvaraju poteškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, mogu ublažiti na prirodne načine. Postoje suplementi na bazi bilja, čije je dejstvo potvrđeno naučnim studijama.

Hormonska i nehormonska terapija

Menopauza se u proseku javlja oko 50- te godine života. Lekari savetuju da se valunzi ili nesanica i drugi simptomi menopauze ublaže hormonskom i/ili nehormonskom terapijom. Hormonska terapija je individualna i određuje se, prema preporukama endokrinologa, tek posle laboratorijskih pregleda, analiza hormona, ultrazvuka jajnika, abdomena, dojki, mamografije, kolposkopskog pregleda, papa-testa. Nehormonska terapija zasnovana je na zdravoj ishrani sa dosta voća i povrća, kalcijuma, celovitih žitarica, sočiva, pasulja, lana, leblebijama, fizičkoj aktivnosti umerenog intenziteta.

Valunzi se ne mogu ublažiti bilo kojim suplementima

Na tržištu je dosta suplemenata, koji se mogu kupiti bez lekarskog recepta, za ublažavanje simptoma menopauze. Za korisnike je veliki problem kako odabrati najbolji suplement od kojeg će zaista i biti konkretne koristi. Kada je u pitanju srpsko tržište, stručnjaci upozoravaju da je veliki problem prodaja suplemenata na društvenim mrežama.

Ovi suplementi uglavnom nisu registrovani u bazi podataka Ministarstva zdravlja Srbije, što znači da nije potvrđena njihova delotvornost i zdravstvena ispravnost. Sa sličnim problemom se slučavaju i mnoge bogate države koji putem regulatornih agencija pozivaju građane na  obazrivost pri upotrebi bilo kog suplementa. Stručnjaci, ipak, naglašavaju da postoje neke biljke koje su predmet detaljnog naučnog istraživanja.

Crni kohoš

Crni kohoš (actaea racemosa ili cimicifuga racemosa) je poznat kao narodni lek za ublažavanje bolova. U savremenoj praksi savetuje se kao pomoćno lekovito sredsto za smanjenje bolova u mišićima i bolova u telu iniciranih menopauzom. Nema jedinstvenog stava u naučnoj zajednici kada je u pitanu upotreba crnog kohoša, ali dosta stručnjaka veruje da ova biljka može biti od pomoći. Meta-analiza iz 2020. koja je obuhvatila 35 objavljenih studija navodi da crni kohoš može da ublaži valunge uz minimalne neželjene efekte. Crni kohoš se posebno savetuje ženama, koje iz nekih razloga ne mogu da koriste hormonsku terapiju. Dopunske studije potvrđuju da upotreba ove biljke može da dovede do manjeg broja valunga slabijeg intenziteta.

Časopis The North American Menopause Society navodi da crni kohoš ne imitira delovanje estrogena, pa zato postoji manje opasnosti na delovanje tkiva materice i dojki osetljivog na hormone.

– Generalno zbog malog rizika od neželjenih efekata i relativno niske cene, savetujem pacijentkinjama ovu biljku, pa čak iako ima placebo efekat, može biti od pomoći – kaže ginekolog prof. dr Nanette Santorothe sa University of Colorado School of Medicine in Aurora.

Ginseng

Ginseng  (panax ginseng) se uglavnom predstavlja kao biljka koja nam daruje energiju. Nije potvrđeno da ginseng može da ublaži valunge, ali studije navode da ova biljka može da reguliše raspoloženje, pomogne kod nesanice i seksualne disfunkcije, koji se dovode u vezu sa menopauzom.

Soja

Pojedine studije navode da su žene koje su uzimale suplemente sojinog izoflavona, za 31 odsto smanjili učestalost valunga. Veruje se da izoflavoni deluju slično estrogenu, izoflavoni su fitonutrijenti koji se u organizmu pretvaraju u biljne estrogene, koji, kako se navodi, snižavaju holesterol i trigliceride u krvi. Pregled literature iz 2021. godine, naglašava da je upotreba sojinog izoflavona bezbedna i efikasna u suzbijanju simptoma menopauze, pre svega valunga, za žene koje ne mogu ili neće da koriste hormonsku terapiju. Kada je u pitanju upotreba soje kao sredstva koje će umanjiti simptome menopauze, problem predstavlja činjenica da organizam manjeg broja žena može uspešno da metaboliše soju.

– Samo oko 30 procenata, žena može da metaboliše soju i suplemente na bazi soje i iskoristi specifični metabolit soje poznat kao S-ekuol, koji verovatno pomaže kada se radi o valunzima – navodi ginekolog dr Tara Allmen. Stručnjaci navode da nema dokaza da može biti neke štete od upotrebe soje, ali ni garancije da će ova biljka ublažiti simptome menopauze.

Kantarion

Kantarion (Hypericum perforatum L) je biljka koja može umanjiti simptome depresije, ali i menopauze. Jedna manja studija navodi da su žene koje su uzimale kantarion tri puta dnevno, tokom dva meseca, imale manje intenzivne valunge i bolje raspoloženje. Pregled naučnih radova koji je obuhvatio 27 studija iz 2021. godine, naglašava korist od upotrebe kantariona kao pomoćnog lekovitog sredstva, uz standardnu terapijom u lečenju depresije.

– Kantarion je već dugo pomoćno terapeutsko sredstvo u terapiji depresije. I pored toga, što još ne postoje jaki dokazi koji bi ukazali na efikasnost kantariona, ova biljka je jeftina i generalno neškodljiva, pa stoga savetujem pacijente da pokušaju da koriste ovu biljku kod simptoma menopauze – kaže dr Santorothe.

Stručnjaci, ipak, upozoravaju pacijente na činjenicu da kantarion biljka koja može stupiti u interakciju sa velikim brojem lekova. Hiperforin koji sadrži kantarion stimuliše P-glikoprotein i/ili jetrene izoenzime koji metabolišu veliki broj lekova, sve može imati za posledicu brži metabolizam lekova i sniženje njihovih koncentracija u krvi. To znači da lekovi koji se piju uz kantarion bili manje efikasni. Naglašava se da se kod primene kantariona sa oralnom kontracepcijom mora koristiti kondom kao sredstvo za zaštitu od neželjene trudnoće. Savet je da se ukoliko koristimo neke druge lekove o mogućoj upotrebi kantariona posavetujemo sa izabranim lekarom.

Valunzi i nesanica se mogu savladati i uz pomoć valerijane

Valerijana (Valeriana officinalis L.) čiji su narodni nazivi odoljen i macina trava, ima kako ističu fitoterapeuti izrazito delovanje na nervni sistem. Naglašava se antioksidantni efekat etarskog ulja, dok pojedina istraživanjima u laboratorijskim uslovima navode antibakterijski i antigljivični efekat valerijane.

Ekstrakt korena valerijane često se koristi kod nesanice, a može ublažiti i simptome menopauze. Studija iz 2023. godine navodi da je koren valerijane jedan od načina na koje bi mogli da se ublaže valunzi. Veruje da valerijana može da ublaži simptome razdražljivosti, glavobolje, mučnine, grčeva, bolova, grčeva, nadutosti pre i tokom trajanja menstruacije, ali i  probleme sa nesanicom u menopauzi.

Preporuka stručnjaka je da se pre upotrebe bilo kojeg suplementa ili pomoćnog lekovitog sredstva konsultujemo sa izabranim lekarom, kako bi se zaštitili od neželjenih reakcija posebno ako već uzimamo neke lekove. Poseban oprez se savetuje hroničnim pacijentima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo