Naslovna / Zdravlje

Paraliza ruke i šake uzrokovana je povredom ili nekom bolešću

Priredio/la: I. V. |17:00 - 18. 03. 2024.

Kada se javi gubitak dobrovoljne mišićne funkcije ruke ili šake, kada nešto prekine „poruke“ koje se prenose između mozga i mišića ruke ili šake – reč je o paralizi

paraliza ruke i šake Većina slučajeva paralize ruke i šake uzrokovana je povredama ili nekom bolešću Foto: Shutterstock

Paraliza ruke i šake, odnosno gubitak funkcije ruke i šake, nastaje kada nešto prekine „poruke“ koje se prenose između mozga i mišića ruke ili šake, sprečavajući čoveka da dobrovoljno pomera gornje ekstremitete. Osim povreda i nekih bolesti, kontaktni sportovi, kao što su fudbal ili rvanje, mogu da povećaju rizik od paralize ruku ili šake isto kao učešće u saobraćajnoj nesreći sa motornim vozilom velikom brzinom.

Mišiće ruke i šake kontrolišu nervi

Mišiće u našim rukama i šakama kontrolišu srednji, ulnarni i radijalni nervi, plus nervna mreža brahijalnog pleksusaSrednji nerv potiče od ramena i kontroliše precizne pokrete ruku, kao što su pokreti štipanja. Kontroliše osećaj u svim prstima osim srednjeg i malog prsta. Srednji nerv ulazi u ruku kroz karpalni tunel (formiran od karpalnih kostiju zgloba).
Ulnarni nerv prolazi kroz ruku u šaku i povezuje se sa malim prstom i susednom stranom srednjeg prsta, omogućavajući nam da uhvatimo predmete i imamo osećaj na strani dlana. Kada udarimo kost na vrhu lakta, takozvanu „funny bone“ i osetite bolni šok, ulnarni nerv, najveći nezaštićeni nerv u telu, donosi bolnu senzaciju.
Radijalni nerv je zadužen za sposobnost da ispružimo zglob i pomerimo položaj ruke. Pruža osećaj sa zadnje strane malog prsta i najbliže polovine srednjeg prsta.

Koji simptomi ukazuju da se javlja paraliza ruke i šake?

Paraliza se definiše kao gubitak dobrovoljne mišićne funkcije. Tačnije, simptomi paralize ruku i šake su:

  • Utrnulost ili bol u šaci ili ruci
  • Slabost ili ukočenost mišića
  • Vidljivi znaci atrofije (gubitak mišića)
  • Nehotični trzaji ili grčevi.

Većina slučajeva paralize ruke i šake uzrokovana je povredama ili nekom bolešću. Traumatske povrede vrata ili kičmene moždine mogu, na primer, da izazovu paralizu. Povrede brahijalnog pleksusa, koje su rezultat sportske traume ili saobraćajnih nesreća, na primer, mogu da izazovu privremenu ili trajnu paralizu šake i ruke.

Moždani udari su jedan od najčešćih uzroka paralize ruke i šake, čineći skoro 29 odsto svih slučajeva. Povrede mozga takođe mogu da dovedu do paralize, kao i neurološke bolesti, poput  amiotrofične lateralne skleroze, i autoimune bolesti poput multiple skleroze i Guillain-Barreovog sindroma.

Kako se postavlja dijagnoza kojom se utvrđuje da li se javila paraliza ruke i šake?

Dijagnostikovanje paralize gornjih ekstremiteta može da bude jednostavno, jer ke gubitak pokreta ili funkcije ruke ili šake očigledan. Od testova se rade:

  • Testovi snimanja: kao što su rendgenski snimci, CT skeniranje i magnetna rezonanca
  • Mijelogram: testira kičmenu moždinu na povrede
  • Elektromiogram: procenjuje električnu aktivnost nerava i mišića.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Beba
10:31, 19. 03. 2024.
Odgovori

Pozdrav,
Kocenje autobusa su izazvali udar sake o stolicu.Koren srednjeg prsta bolan,naduven preko 6m.Prst krenuo na vrhu da se savikja ka saci.Gomila vezbi,obloga i prirodnih melema pomogli da splasne,ali prst se krivi ,kao i tacka udara bolna.Reumatolog samo pripisuje vezbe.Nisam osetila da sam imala mozdani udar tako da je to iskljuceno..Ispravljanje prsta je bolno i zateze tetivu u korenu istog.Sta predlazete?Ruka mi je nesposobna,jer ne mogu da koristim prst kao ni da skupim saku.Molim savet na moj mail.hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo