Naslovna / Zdravlje

Kako srce i bubrezi funkcionišu zajedno i kakva je veza između bolesti ova dva organa

Priredio/la: I. V. |15:00 - 15. 04. 2024.

Bolesti bubrega i bolesti srca dele mnoge iste faktore rizika, a lekari podsećaju da ono što ugrožava srce može da ugrozi i naše bubrege

srce bubrezi Bolesti bubrega i bolesti srca dele mnoge iste faktore rizika Foto: Shutterstock

Srce i bubrezi su dva važna organa u našem telu. Oni rade zajedno kako bi čovek bio zdrav, pa kada je jedan organ u „problemu“ znači da i drugi ne funkcioniše kako treba. Drugim rečima, naše srce može da utiče na zdravlje bubrega, a bubrezi mogu da utiču na zdravlje našeg srca.

Šta radi srce, a šta bubrezi?

Srce je mišić koji pumpa krv ispunjenu kiseonikom u sve delove našeg tela. Ova funkcija srca održava u životu svaku ćeliju, svaki organ i sistem u našem telu. Kako bi krv stigla u svaki deo našeg tela, srce se oslanja na naše krvne sudove. Zajedno, srce, krv i krvni sudovi čine sistem koji se naziva „kardiovaskularni sistem“. Lekari kažu da bi to trebalo da zamislimo kao „sistem isporuke“. Sistem za isporuku pokreće krv iz srca prenoseći kiseonik i hranljive materije kroz naše telo i takođe sakuplja otpadne proizvode kako bi telo moglo da ih se osloboditi.

Bubrezi su parni organi, ima ih dva i u obliku su pasulja, obično veličine naše šake. Nalaze se malo ispod grudnog koša, levo i desno od kičme. Naši bubrezi su moćne „hemijske fabrike“ koje imaju sledeće funkcije:

  • Čiste krv od otpadnih materija i viška vode
  • Pomažu u kontroli krvnog pritiska
  • Održavaju kosti zdravim i jakim
  • Pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca
  • Održavaju ravnotežu minerala u krvi (kao što su natrijum, fosfor i kalijum).

Kako bubrezi i srce rade zajedno?

Srce pumpa krv obogaćenu kiseonikom kroz sve delove našeg tela, uključujući bubrege. Bubrezi pročišćavaju krv, uklanjajući otpadne proizvode i višak vode. Bez bubrega, naša krv bi imala previše otpada i vode. Bez srca, bubrezi ne bi imali krv obogaćenu kiseonikom, potrebnu za obavljanje mnogih važnih funkcija. Bez pomoći bubrega, srce bi previše radilo ili ne bi funkcionisalo uopšte. Znači, pravilna funkcija kardiovaskularnog sistema važna je za rad naših bubrega.

Kakva je veza između bolesti srca i bolesti bubrega?

Istraživači su radili na razotkrivanju jasne veze između bolesti bubrega i bolesti srca. Kada naše srce ili bubrezi ne mogu normalno da funkcionišu, to može da dovede do kardiovaskularnih bolesti (srčane bolesti) ili bolesti bubrega. Važno je znati da bolest bubrega može direktno da utiče na šanse za razvoj srčanih bolesti. Bolest srca može direktno da utiče na šanse za razvoj bolesti bubrega. U stvari, bolesti bubrega i bolesti srca dele mnoge iste faktore rizika, kao što su dijabetes i visok krvni pritisak.

Kako može da održi zdravlje srca i bubrega?

Brojni saveti mogu da pomognu u održavanju zdravlja bubrega i srca i uvek se treba konsultovati sa svojim lekarom pre nego što, na primer, promenite ishranu i način života. Najčešći saveti za održavanje zdravlja srca i bubrega su:

  • Redovna fizička aktivnost
  • Skidanje viška kilograma, ako je potrebno
  • Unos manje masne hrane
  • Držanje pod kontrolom krvnog pritiska, šećera u krvi i masnoća
  • Prestanak pušenja
  • Smanjenje stresa.

Savet lekara takođe je da uvek treba imati na umu vezu između srca i bubrega. Kako kažu, zapamtite da ono što je dobro za vaše bubrege dobro je za vaše srce. Održavanje zdravlja srca dobro je za zdravlje naših bubrega.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo