Naslovna / Zdravlje

Noćni grčevi u nogama – šta da radimo kada se mišići „stisnu u čvor“

Priredio/la: D. T.|9:00 - 07. 04. 2024.

Nema magičnog leka kojim se brzo otklanjaju simptomi grčeva u mišićima, ali moguće je donekle zaustaviti i umiriti jake bolove

oticanje nogu Foto: Shutterstock

Noćni grčevi u nogama su neprijatno stanje koje nas budi iz sna i u bitnoj meri narušava kvalitet života. Nauka kaže da su grčevi u nogama posledica jakog, predugog stezanja mišića. Javljaju se kada nervi šalju nekontrolirane impulse u mišićne ćelije zbog čega mišići nisu u stanju da se opuste. Ovo grčenje mišića dovodi do oštećenja mišićnih ćelija i bola.

Noćni grčevi mogu da se jave neposredno posle zaspivanja, ili u ranim jutarnjim satima pre buđenja. Učestalost je individualna, pojedini pacijenti osećaju bolne grčeve svake noći, drugi nekoliko puta sedmično ili nekoliko puta u toku jedne godine.

Noćni grčevi u nogama se javljaju iznenada

Noćni grčevi u nogama češći su kod osoba starijih od 60 godina, 33 odsto njih oseća neprijatne grčeve najmanje jednom tokom dva meseca. Oko 40 odsto trudnica ima ovaj zdravstveni problem, zato što dodatna težina pritiska mišiće nogu.

Grčevi u nogama su iznenadni, bez znakova upozorenja, s tim da postoje faktori rizika koji mogu da utiču na javljanje grčeva.

Zašto se grče mišići?

Pacijenti kažu da osećaju da je im „mišić stisnut u čvor“, bol je jak, iznenadan, dovoljan da probudi čoveka iz sna, a nekada i nepodnošljiv. Moguće je da bol potraje i nekoliko sati posle inicijalnog grča. Noći grčevi u nogama mogu da se jave i bez jasnog razloga, ali najčešće su posledica nekontrolisanih nervnih impulsa, nedovoljne snabdevenosti krvlju i hranjivim materijama dela mišića, pojačanog stresa, preteranog fizičkog napora.

Mogu da budu i posledica predugog sedenja, dugotrajnog stajanja na betonu, lošeg držanja tela. Javljaju se i kod pacijenata koji boluju od bubrežne slabosti, dijabetesa, deficita minerala, problema sa cirkulacijom.

Grčevi kao neželjena reakcija na lek

Noćni grčevi u nogama su i moguća neželjena reakcija na određene lekove kao što su: albuterol/ipratropijum, klonazepam, diuretici, gabapentin, naproksen, pregabalin, statini.
Hemioterapija kod pacijenata koji se leče od može izazvati oštećenje nerava, što takođe može izazvati grčeve u nogama, kao i primena nekih pilula za kontracepciju i steroida.

Ukoliko su grčevi u nogama češći posle upotrebe određenog leka, preporuka je da se posavetujemo sa lekarom, kako bi se podešavanjem doze leka ili zamenom leka sprečile moguće nuspojave.

Grčevi su nekada simptomi ozbiljne bolesti

Noćni grčevi u nogama javljaju se bez jasnog razloga kod nekih osoba, ali mogu da budu simptom mogućeg zdravstvenog problema i znak komplikacija postojeće hronične bolesti. Preporuka je zato, posebno ako su učestaliji, da se obratimo lekaru.

Grčevi u nogama mogu da budu znak ozbiljnih bolesti kao što su: amiotrofična lateralna skleroza, kongestivna srčana insuficijencija, ciroza jetre, dijabetes. Grčevi u nogama se javljaju i kod osoba koje imaju ravna stopala, kod hipokalemije (niskog nivoa kalijuma u krvi), mogu da budu simptom otkazivanja rada bubrega, osteoartritisa, Parkinsonove bolesti, bolesti perifernih arterija, periferne neuropatije.

Ne postoji magičan lek

Zbog svega navedenog savet da se javimo na pregled. Ne postoji neka posebna dijagnostička metoda na osnovu koje se može utvrditi postojanje grčeva u mišićima, ali biohemijske analize krvi i urina mogu pružiti uvid u moguće probleme.

Nema magičnog leka kojim se brzo otklanjaju simptomi grčeva u mišićima, ali moguće je donekle zaustaviti i umiriti jake bolove.

Šta da uradimo kada se javi grč

Kada se pojavi grč savetuje se istezanje i masiranje mišića, ako je moguća i šetmka, pa i u sobi. Nekim pacijentima pomažu tople obloge, tuširanje bolne noge toplom vodom i masaža. Pri primeni ovih tehnika, poseban oprez savetuje se pacijentima sa proširenim venama ili aterosklerozom, kako ne bi došlo do komplikacije postojeće bolesti.

Lekovi protiv bolova mogu da budu od koristi, savet je da se naročito posle fizičke aktivnosti pije tečnost, jer i dehidracija može da bude okidač za pojavu grčeva. Pojedinim pacijentima pomažu i hladne obloge (vrećice leda zamotane u oblogu). Preporuka je da malo podignemo nogu pošto prođe nalet bola.

Vežbe, vitamini i minerali

Ne postoji poseban način na koji se mogu sprečiti grčevi, ali savet je da ako već imamo ovaj problem, na primer, dok sedimo pognemo blago nogu i nožne prste usmerimo prema gode (stopalo da bude pod uglom od 90 stepeni), savet je da pomeramo i prste na nogama.

Savet je da se lekovi protiv bolova ne primenjuju samovoljno, nego pod nadzorom stručnog lica. Pojedinim osobama pomažu dodaci magnezijuma i vitamina B 12 kompleksa.

Pre spavanja dobro je da ako je moguće izađemo na kratku šetnju. Bitno je da pijemo dovoljne količine vode, lekove i vitamine koristimo prema receptu lekara. Od pomoći su i udobne cipele, savet je da pokušamo da pronađemo neki položaj tela pri spavanju pri kojem možda nemamo uopšte grčeve ili ih imamo u najmanjoj mogućoj meri. Vežbe istezanja se preporučuju pre fizičke aktivnosti i pre odlaska na spavanje.

Kada je potrebno obavezno da se javimo lekaru?

Ovi saveti nekim osobama mogu da pomognu, dok se pojedini pacijenti i dalje bore sa bolnim grčevima. Preporuka je da obavezno odemo kod lekara, ako već imamo neku hroničnu bolest. Potrebno je potražiti hitnu pomoć, ako su grčevi izrazito bolni i traju duže od 10 minuta.

Posekotina na koži noge je slobodan put za upliv loših bakterija u telo, koje takođe mogu da izazovu grčeve. Izloženost živi, olovu, toksičnim supstancama, pa potom i javljanje grčeva, takođe treba da bude razlog za odlazak u hitnu pomoć.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo