Naslovna / Zdravlje

Šta je kalprotektin i na koje bolesti creva ukazuju povišene vrednosti ovog proteina

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 13. 04. 2024.

Sam proces dijagnostike zapaljenskih bolesti creva je često dugotrajan i izazovan u za pacijente i za lekare jer se simptomi prepliću ili maskiraju simptomima brojnih drugih sličnih gastrointestinalnih tegoba

Kalprotektin Protein kalprotektin je značajan i u dijagnostici i u lečenju IBD Foto: Shutterstock

Kalprotektin je jedan od ključnih markera za otkrivanje i praćenje toka inflamatornih bolesti creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis). Reč je o hroničnim stanjima koja prouzrokuje upala gastrointestinalnog sistema, uz brojne neprijatne simptome.

Simptomi zapaljenskih bolesti creva koji odlažu dijagnozu: Zašto je važan kalprotektin

Dijareja, više čestih prolivastih stolica dnevno, temperatura, problemi sa varenjem, gubitak kilograma, umor, malaksalost, depresivne misli… Sve su to neprijatni simptomi inflamatornih/zapaljenskih bolesti creva (IBD). Nažalost, pacijenti sa ovakvim simptomima vrlo često dugo lutaju od stručnjaka do stručnjaka tragajući za rešenjem i dijagnozom.

Ovaj proces je dugotrajan i izazovan u za pacijente i za lekare jer se znaci ovih bolesti prepliću, kombinuju i maskiraju sa simptomima brojnih drugih sličnih gastrointestinalnih tegoba.

Kalprotektin je protein koji se oslobađa aktivnošću neutrofila. Njihova uloga je da odreaguju na upalni proces. U slučaju zapaljenskog procesa u crevima kalprotektin raste, pa se stoga ova analiza smatra izuzetno značajnom u dijagnostici IBD. Stanje crevne sluznice koja zbog hroničnih upala strada važno je pratiti permanentno, a nivo kalprotektina kao relevantnog biomarkera daje tu mogućnost.

Kako izgleda analiza na kalprotektin i koje su prednosti

Da bi se laboratorijski proverio nivo kalprotektina potreban je uzorak stolice. Moguće je uzeti ga i u kućnim uslovima. Jedna od prednosti je i to što ovu analizu možemo da uradimo i kada se pojave, odnosno dok traju simptomi.

Analiza je relativno jeftina, lako dostupna, a ima visok procenat pouzdanosti kao biomarker. Uz to, neinvazivna je metoda. To je pacijentima vrlo značajno, kao i medicinskom osoblju.

Značaj kalprotektina u dijagnostici lečenju IBD

Kako povišen nivo ovog proteina ukazuje na zapaljenski proces u crevima što može da znači i prisustvo neke od zapaljenskih bolesti (ulcerozni kolitis ili Kronova bolest), jasno je koliki je značaj ove analize. Na nivou celog sveta procenat novoobolelih je u porastu, a neki problemi u dijagnostici su još uvek često nepremostivi.

Kako su tok bolesti i prognoza direktno uvezani sa što ranijim otkrivanjem i uključivanjem adekvatne terapije, izuzetno je važno to što nivo kalprotektina raste i u početku i toku upale. Tako se dijagnoza može postaviti u ranim fazama bolesti.

I kod pacijenata koji imaju potvrđenu dijagnozu nivo kalprotektina se prati. U odnosu na vrednosti procenjuje se reakcija na terapiju, kao i tok bolesti. Sve to je značajno odabranom lekaru u donošenju što adekvatnijih odluka i izboru što efikasnijeg modela lečenja Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Božica
10:13, 15. 04. 2024.
Odgovori

Gdje se moze napraviti pretraga na kalprotektin

Marijana M. Rajić
15:32, 15. 04. 2024.
Odgovori

Poštovana, u svakoj laboratoriji – to je uobičajena analiza.

S
23:08, 16. 04. 2024.
Odgovori

Zivimo u Nemackoj, moj sin se prosle godine zalio na strasno bolove u stomaku sa desne strane kod slepog creva, da bi na kraja dobio temp.40.Vodila ga kod doktora u hitnu, niko nista nije hteo da da.Ssmo daj te mu Ibuflam I procice. Posle 3 puta odlaska u hitnu, posto je moj sin vec 2 nedelje non stop imao temp. Pita doktor sta ja tu radim da mom sinu nije mestonu hitnom, ja objasnim, on uradi krvnu sliku, posle 5.min on meni kaze on mora hitno na Ultrazvuk , mnogo mu je losa krvna slika, calprotectin preko 1000 , leukociti preko 1200, ja sam se odsekla.Niko nije znam sta He, mislila su da je slepo crevo, pa onda nije.Onda je dr.rekao sumnjaju na Kronovu bolest.Ja mislim da sam plakala svaki dan.Sin je tata imao 7.god.Morali su na dan rodj.da mu urade Kolonoskopiju I Gastroskopiju.Posle toga kaze dr.da je najverovatnije Kron.ali da moramo da cekamo nalaze Biopsije. Nalazi su pokazali da nije Kron, calprotectin je odjednom spao I niko ne zna sta je bilo u pitanju.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo