Naslovna / Zdravlje

Jedna bolest jetre izaziva neočekivane neurološke simptome: Šta je hepatična encefalopatija

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 08. 05. 2024.

Hepatičnu encefalopatiju ima više od polovine pacijenata koji boluju od ciroze jetre, ali se ona generalno sreće kod bolesnika sa insuficijencijom jetre bez moždanih oboljenja

Hepatična encefalopatija Naizgled netipična veza često postoji: jetra i nervni sistem Foto: Shutterstock

Hepatična encefalopatija je bolest nervnog sistema koja nastaje kao posledica rezultat oboljenja, odnosno insuficijencije jetre. Kada oštećena jetra ne obavlja svoju funkciju u potpunosti, u krvi može da ostane određena količina toksina (bezazlena, ali i opasna). Štetne supstance koje se talože u krvi počinju da utiču na mozak i izazivaju različite neuropsihijatrijske simptome.

Kod koga se javlja i kako nastaje hepatična encefalopatija

Hronične bolesti jetre mogu da izazovu spektar sistemskih manifestacija na nivou celog organizma. Hepatična encefalopatija predstavlja skup neuropsihijatrijskih poremećaja sa insuficijencijom jetre, a bez prethodnih moždanih oboljenja. Dominantno se pojavljuje kod pacijenata sa hroničnim oboljenjem jetre i portnom hipertenzijom kod kojih je prisutno šantiranje krvi (zaobilazak jetre).

Hepatičku encefalopatiju ima više od polovine pacijenata koji boluju od ciroze jetre. Što je viši stepen encefalopatije jetre povećava se i stopa smrtnosti. Neke studije kažu da je smrtnost veća i do 50 odsto u prvoj godini uspostavljanja dijagnoze, ako je u pitanju osoba sa cirozom.

Iako tačan mehanizam bolesti još nije u potpunosti precizno definisan, za hepatičku encefalopatiju stručnjaci još kažu da nastaje kao posledica akumulacije različitih neurotoksičnih supstanci u mozgu. Pre svega to su amonijak, oktopamin, mangan, tiramin i GABA kiseline.

Mogući uzroci pojave: Zašto može da nastane hepatična encefalopatija

Hepatična encefalopatija najčešće nastaje usled sledećih razloga:

  • hronična/akutna bolest jetre
  • ciroza
  • prekomerna konzumacija alkohola
  • korišćenje određenih lekova (sedativi, antidepresivi)
  • česte konstipacije
  • dehidratacija (gubitak tečnosti i elektrolita)
  • krvarenje u digestivnom traktu
  • učestale infekcije
  • plasiran portosistemski šant.

Koji simptomi ukazuju na hepatičnu encefalopatiju

Bolest je u početku često asimptomatska. Što se tiče neuroloških simptoma, može da dođe do blagih ili nešto izraženijih promena u pamćenju ili promena ličnosti, koncentracije, potrebnog vremena za neku reakciju ili donošenje odluka. Ne postoje tipični simptomi hepatične encefalopatije, pa je dijagnostički put često izazovan jer treba isključiti druge bolesti.

Simptomi mogu da variraju i učestalošću i intenzitetom, a bolest je progresivnog tipa. Tako se neurološki simptomi pojačavaju kako dolazi do progresije. Jedan od načina na koji ih lekari rangiraju jeste u odnosu na stepen bolesti. Evo te podele:

  • I stepen: poremećaj ciuklusa spavanja (danju se lako uspavaju, noću teže ili nikako); tremor u rukama, poteškoće sa održavanjem pažnje, pojačana zvučna senzitivnost
  • II stepen: malosušnost, letargija, apatija, dezorijentacija, gubljenje kratkoročnog pamćenja)
  • III stepen: drastično pogoršanje pažnje, pojačan tremor ruku i šaka, nekontrolisano trzanje očiju, sluđenost, pojačana agresivnost
  • IV stepen: koma.

Kako se leči hepatična encefalopatija

U terapijskom protokolu lečenja izdavaja se primena neapsorbljivih disaharida jer se tako reguliše apsorpcija amonijaka. Od farmakoloških metoda, još se propisuju antibiotici. Obavezan je higijensko-dijetetski režim ishrane sa ciljem eliminacije velike količine proteina iz tela. Za visoke nivoe amonijaka korisna je i laktuloza kao i disaharid laktitol, isključivo na preporuku lekara i u propisanim dozama. Neophodno je pažljivo kombinovanje terapije za bolest jetre koja je u korenu ove pridružene bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jana
6:58, 10. 05. 2024.
Odgovori

Poštovani,
Kako se otkriva ova bolest, koje preglede i testove je potrebno uraditi?
Hepatičnu encefalopatiju ima više od polovine pacijenata koji boluju od ciroze jetre, ali se ona generalno sreće kod bolesnika sa insuficijencijom jetre bez moždanih oboljenja

Hvala Vam za odgovor.

Srdačan pozdrav,
Jana

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo