Zdravlje

Prvi put na svetu izlečen pacijent koji je 25 godina imao dijabetes tipa 2

Priredio/la: I. V.

Niko nikada do sada nije se izlečio od dijabetesa. Međutim, lekari iz Kine pronašli su način da i šećerna bolest postane izlečiva

Pacijent koji je 25 godina imao dijabetes tipa 2 izlečen je od šećerne bolesti uz pomoć terapije  matičnim ćelijama. Kineskim lekarima po prvi put na svetu uspelo je da izleče dijabetes kod muškarca starog 59 godina. Pacijent je primio je pionirsku transplantaciju ćelija 2021. godine i od 2022. godine ne koristi nikakve lekove za dijabetes.

Niko nikada do sada nije se „izlečio“ od dijabetesa

Eksperimentalni tretman je uključivao stvaranje veštačke verzije ćelija pronađenih u pankreasu koje proizvode insulin i drže nivo šećera u krvi pod kontrolom. Čovek je patio od dijabetesa tipa 2 25 godina i izgubio je skoro kompletnu funkciju ovih ćelija, poznatih kao „ostrva“. Lekari su smatrali da pacijent ima visok rizik od smrtonosnih komplikacija, zbog čega su mu bile potrebne mnogobrojne injekcije insulina svakog dana kako bi se sprečilo da uđe u dijabetičku komu.

Stručnjaci podsećaju da se niko nikada do sada nije „izlečio“ od dijabetesa, ali lekari su smislili kako da bolest dovedu u remisiju. To je zahtevalo od pacijenata da se pridržavaju relativno strogog režima ishrane i programa vežbanja kako bi sprečili povratak problema sa šećerom u krvi.

Dijabetes tipa 2 izlečen novim hemijskim koktelom za pretvaranje matičnih ćelija pacijenta u ćelije pankreasa

Međutim, slučaj u Kini pokazuje da je moguće vratiti sposobnost tela da prirodno reguliše šećer u krvi, a da pacijent ne promeni način života. Tretman je koristio matične ćelije, prazne ćelije koje se mogu pretvoriti u mnogo različitih tipova ćelija koje su telu potrebne za funkcionisanje. Pod pravim uslovima, matične ćelije mogu da se pretvore u tkivo mozga, mišića, bubrega ili čak pankreasa.

Kineski lekari koristili su tretman – novi hemijski koktel za pretvaranje matičnih ćelija pacijenta u ćelije pankreasa. Ove ćelije proizvode insulin, koji našem telu govori kada da „povuče“ šećer iz hrane koju jedemo i koristi ga za energiju. Kod osoba sa dijabetesom, pankreas ne proizvodi dovoljno insulina kako bi regulisao šećer u krvi. Previše ili premalo šećera u krvi može da izazove oštećenje nerava, oštećenje bubrega, bolesti srca i još mnogo toga. Implantacijom novih, laboratorijski uzgojenih ćelija, koje mogu da proizvode insulin, pacijent bi mogao ponovo da počne da proizvodi sopstveni insulin, navode istraživači. To je ono što su lekari iz Kine primetili kod pacijenta.

Nova terapija deluje na dijabetes tipa 2, ali verovatno ne i na dijabetes tipa 1

– Mislim da ova studija predstavlja važan napredak u oblasti ćelijske terapije dijabetesa – smatra Timothy Kieffer, profesor citologije na University of British Columbia u Kanadi.

Pre nego što novi tretman bude odobren za masovnu upotrebu potrebno je da se terapija testira na više pacijenata. Nakon tog testiranja neophodno je pronaći način na koji će se hemijski koktel praviti s obzirom na to da je trenutno pretvaranje praznih „semenskih ćelija“ u funkcionalne ćelije pankreasa neverovatno složeno, dugotrajno i skupo. Zbog toga bi naučnici morali da olakšaju proces kako bi terapija bila izvodljiva za većinu ljudi.

Prema prvim zaključcima lekara, nova terapija može da se koristi samo za lečenje dijabetesa tipa 2, koji je češći oblik bolesti. Osobama koje imaju dijabetes tipa 1, čiji pankreas napada imunološki  sistem, možda će teže moći da koriste ovaj tretman jer bi njihov imuni sistem mogao da odbaci  nove implantirane ćelije.