Naslovna / Zdravlje

Koliko krvi čovek može da izgubi a da ne ugrozi život ili ne padne u komu

Priredio/la: I. V. |15:00 - 17. 06. 2024.

Količina krvi u ljudskom telu varira u zavisnosti od starosti, težine i pola. Odrasli muškarac, na primer, težak oko 90 kg, može da ima skoro 6 litara krvi u telu

izgubi krvi Naše telo može da nadoknadi dobar deo izgubljene krvi Foto: Shutterstock

Čovek može da izgubi dosta krvi bez ikakvih neželjenih efekata ili komplikacija, ali, tačna količina zavisi od konstitucije osobe, starosti i opšteg zdravlja. Odrasli muškarci, u proseku, imaju više krvi od većine odraslih žena. To znači da obično mogu i da izgube malo više krvi pre nego što dožive neželjene efekte. Deca, s druge strane, imaju mnogo manje krvi nego odrasli, tako da čak i mali gubici mogu negativno da utiču na dete.

Kada je gubitak krvi fatalan?

Količina krvi u ljudskom telu varira u zavisnosti od starosti, težine i pola. Odrasli muškarac težak oko 90 kg može da ima skoro 6 litara krvi u telu, dok odrasla žena teška oko 74 kg može imati 4,3 litara krvi. Gubitak 50 odsto krvi može da bude fatalan, ali manje količine od toga ne bi trebalo da predstavljaju nikakav trajni rizik po zdravlje čoveka. Generalno čovek može da izgubi oko 14 procenata krvi u svom telu bez ikakvih većih neželjenih efekata, iako pri tome može da oseća vrtoglavicu, na primer.

Tipični uzroci gubitka krvi – davanje uzorka krvi za testiranje u ordinaciji, menstruacija, krvarenje iz nosa – obično neće izazvati komplikacije. Ali, zadobijanje povrede ili podvrgavanje operaciji može da izazove ozbiljno krvarenje i zahteva transfuziju crvenih krvnih zrnaca.

Koji neželjeni efekti gubitka krvi se obično javljaju?

Većina odraslih može da izgubi do 14 procenata krvi bez ikakvih većih neželjenih efekata ili promena u vitalnim znacima. Neki ljudi, međutim, mogu da osete vrtoglavicu ili mučninu ako se ova količina krvi brzo izgubi. Počeće da osećaju blage neželjene efekte, kao što je mučnina, kada gubitak krvi dostigne 15 do 30 procenata ukupne zapremine krvi. Ova količina izgubljene krvi  povećava brzinu otkucaja srca i disanje. Tada se smanjuje izlučivanje urina kao i krvni pritisak, a čovek može da se oseća anksiozno ili nelagodno.

Telo počinje da nadoknađuje gubitak krvi sužavanjem krvnih sudova u udovima i ekstremitetima. To je pokušaj tela da održi krvni pritisak i protok krvi što kasnije smanjuje količinu krvi koju srce pumpa izvan centra tela. Takođe, koža može da postane hladnija i bleda.

Koliko krvi može da se izgubi pre nego što čovek izgubi svest?

Kada se gubitak krvi približi 30 do 40 procenata ukupne zapremine krvi, telo će doživeti  traumatsku reakciju. Krvni pritisak će još više da se spusti, a broj otkucaja srca dodatno će se povećati. Mogu da se jave znaci očigledne konfuzije ili dezorijentacije, a disanje će biti brže i pliće.

Kako se gubitak količine krvi povećava, telo možda neće moći da održi cirkulaciju i adekvatan krvni pritisak. U tom trenutku čovek može da se onesvesti i potrebna je brza reakcija kako bi se sprečio dodatni gubitak krvi i veći neželjeni efekti.

Stručnjaci navode da ljudsko telo ne može samo dugo da kompenzuje gubitak zapremine krvi više od 40 procenata. U ovoj fazi, srce ne može pravilno da održava krvni pritisak, pumpanje ili cirkulaciju, organi mogu da počnu da otkazuju bez adekvatne krvi i tečnosti. Tada čovek gubi svest i pada u komu.

Koliko krvi izgubi čovek pre nego što umre?

Bez lečenja, telo će potpuno izgubiti sposobnost da pumpa krv i održava isporuku kiseonika kada izgubi oko 50 procenata zapremine krvi. Srce će prestati da pumpa, drugi organi će otkazati i čovek će biti u komi. Smrt je verovatna ako se ne preduzmu agresivne mere za spasavanje života.

Naše telo može da nadoknadi dobar deo izgubljene krvi. Međutim, u određenom trenutku ono isključuje nepotrebne komponente kako bi zaštitio naše srce. Verovatno ćete se osećati veoma umorno pre nego što upadnete u komu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo