Naslovna / Zdravlje

Bakterijski gastroenteritis ili trovanje hranom: Kako se zarazi pojedinac ili grupa ljudi

Priredio/la: I. V. |13:00 - 20. 06. 2024.

Bakterijski gastroenteritis ređi je od virusnog ali i dalje predstavlja veliki zdravstveni rizik jer čovek može da dehidrira zbog povraćanja i/ili dijareje

Bakterijski gastroenteritis Bakterijski gastroenteritis je u stvari zapaljenje želuca i creva Foto: Shutterstock

Bakterijski gastroenteritis javlja se kada se razvije bakterijska infekcija želuca ili creva, odnosno zapaljenje želuca i creva. Ovo stanje može da izazove simptome u rasponu od blagih do teških. Virus, bakterija ili parazit mogu da izazovu gastroenteritis, a kada je uzrokovan vrstom bakterije, poznat je kao bakterijski gastroenteritis.

Bakterijski gastroenteritis može da utiče na jednu osobu ili grupu ljudi

Gastroenteritis je veoma čest, dok je bakterijski gastroenteritis ređi od virusnog. Ipak, i dalje predstavlja veliki zdravstveni rizik jer čovek može da dehidrira zbog povraćanja i/ili dijareje. Bakterijski gastroenteritis može da utiče na jednu osobu ili grupu u kojoj su svi ljudijeli istu hranu i obično je reč o trovanju hranom. Često se javlja piknicima, u školskim kafeterijama, velikim društvenim okupljanjima ili u restoranima.

Kako hrana može da se zarazi?

Meso ili živina mogu da dođu u kontakt sa bakterijama kada se životinja obrađuje. Voda koja se koristi tokom uzgoja ili transporta može da sadrži životinjski ili ljudski otpad. Nepravilno rukovanje ili pripremanje hrane može se desiti u prodavnicama, restoranima ili kućama.

Trovanje hranom često se javlja kada se konzumira:

  • Hrana koju je pripremio neko ko nije dobro oprao ruke
  • Hrana pripremljena korišćenjem nečistog pribora za kuvanje, dasaka za sečenje ili drugog alata
  • Mlečni proizvodi ili hrana koja sadrži majonez (kao što je ruska ili salata od kupusa, krompir salata) koji su predugo bili van frižidera
  • Zamrznute ili rashlađene namirnice koje se ne čuvaju na odgovarajućoj temperaturi ili nisu pravilno zagrejane
  • Sirove školjke kao što su ostrige
  • Sirovo voće ili povrće koje nije dobro oprano
  • Sirovi sokovi od povrća ili voća i mlečni proizvodi (termin „pasterizovano“ osigurava da je hrana bezbedna za jelo ili piće)
  • Slabo kuvano meso ili jaja
  • Voda iz bunara ili potoka, ili gradska neprečišćena voda.
    Mnoge različite vrste bakterija mogu izazvati bakterijski gastroenteritis, uključujući:

Koje bakterije mogu da izazovu bakterijski gastroenteritis?

Mnoge različite vrste bakterija mogu da izazovu bakterijski gastroenteritis, a pre svega:

Koji simptomi ukazuju na trovanje hranom?

Simptomi zavise od vrste bakterije koja je izazvala bolest. Sve vrste trovanja hranom izazivaju dijareju i to je ujedno i prvi simptom tog stanja, a ostali su:

  • Grčevi u stomaku
  • Bol u stomaku
  • Krvava stolica
  • Gubitak apetita
  • Mučnina i povraćanje
  • Temperatura.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo